Prva bespilotna letjelica – “Tamni mač”

1

Odgovor na pitanje čija će se supersonična bespilotna letjelica prva vinuti u zrak mogao bi glasiti – kineska. Naime, stručnjaci vjeruju da Peking potajno radi na razvoju svog drona, nazvanog Tamni mač ili, pak, Anjian. On je prvi put predstavljen na sajmu zrakoplovstva 2006., a zatim na pariškom showu, ali otad je njegov status ovijen misterijem.

letjelica_0Jedni smatraju da je program u zastoju zbog nedostatka sredstava, a drugi da na njemu rade u tajnosti, što bi se moglo pokazati točnim jer je ovih dana spomenut u kineskim državnim medijima, javlja Fena.

No, ako je to istina, za petama su im Britanci koji rade na razvoju Taranisa i pohvalili su se da je ta nova generacija vojne bespilotne letjelice nadmašila sva očekivanja na testnom letu. Taranis, imenovan po keltskom bogu munja, dizajniran je za let brži od brzine zvuka i izbjegavanje neprijateljskih radara.

Rad na njemu dosad je stajao 185 milijuna funti. Na njemu su inženjeri iz 250 kompanija radili nevjerojatnih milijun i pol sati. I Britanci se njime, za razliku od Kineza koji sve drže u tajnosti, javno i ponosno hvale, prenosi Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

facebook komentari

  • peppermintt

    nu ovo a di su majstori aljbanci ? :))