Pratite nas

BiH

Prva bh. puška dobila NATO kod

Objavljeno

na

Avaz je objavio kako je veliki popis država koje žele bh. naoružanje i na tlu Europe, Azije i Afrike te da su ugovoreni poslovi milijunski.

Prva bh. puška koju je prije pola godine proizvela goraždanska kompanija AC Unity uspješno je prošla sva testiranja u Norveškoj i službeno dobila NATO kod, objavio je Dnevni avaz.

Dobivanjem NATO koda, prva domaća puška, ali i proizvedeni bh. pištolj, sada se mogu bez ikakvih zastoja i prepreka početi izvoziti na inozemno tržište.

Avaz je objavio kako je veliki popis država koje žele bh. naoružanje i na tlu Europe, Azije i Afrike te da su ugovoreni poslovi milijunski.

Prvi prototip bh. puške, kako je ranije objavljeno, napravljen je u šest različitih modela i to prije pola godine, ali je sve držano u strogoj tajnosti. Puška nosi naziv AC Alfa SMG 6 te posjeduje i optički nišan.

Ova puška je s punim spremnikom teška 2,32 kilograma. Predviđena je za policijske snage i specijalne vojne jedinice. Mnoge komponente puške AC Alfa SMG 6 su kompatibilne s modernim NATO puškama M16 i M4, što su pokazala i testiranja u Norveškoj.

No, tu su i puške AC Al-fa SMG1, AC Alfa SM.G 2, ali i puška AC DL 44 Al, koja se koristi za kontrolu gužvi, a opremljena je CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegović: Izjava da smo spremni na rat ne predstavlja prijetnju

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je danas tvrdnje kako njegova izjava da bi bio spreman na rat ukoliko bi se Republika Srpska pokušala odcijepiti od Bosne i Hercegovine predstavlja prijetnju, nego je rekao kako je to logičan odgovor na pokušaje podjele koju zagovaraju srpski čelnici u BiH.

“Nije prijetnja kazati da ćete braniti svoju zemlju, prijetnja je kad kažete da ćete rasturiti vlastitu zemlju”, rekao je Izetbegović u Mostaru u izjavi za medije.

Rekao je kako drži da su prave prijetnje za BiH oni koji “zagovaraju referendume, nagrađuju Krajišnike, Karadžiće i po ratnim zločincima nazivaju škole”,  aludirajući na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Izetbegović je u intervjuu za Deutsche Welle nedavno ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko bi se pokušalo s odcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, ali i da će poduprijeti nezavisnost Kosova, što je izazvalo žestoke kritike Srba u Beogradu i Banjoj Luci.

Izetbegović je rekao kako ne želi nagađati što je motiv za takva reagiranja, ali je ipak ustvrdio da se radi o “dimnoj zavjesi”.  “Je li to presuda Mladiću, NATO, ili nešto drugo, ne znam i ne bih nagađao. Ne bih htio nagađati zašto su ovakvu galamu digli u Srbiji”, rekao je Izetbegović.

Upitan o tome hoće li SDA i HDZ BiH potražiti novog koalicijskog partnera ako bošnjačka stranka Savez za bolju budućnost odluči istupiti iz vlasti, Izetbegović je rekao kako je uvjeren da se to ipak neće dogoditi. “Mislim da neće napustiti koaliciju jer je SBB-u potrebno tisuće pozicija i neće ih napustiti do sljedećih izbora”, ustvrdio je Izetbegović. (Hina)

Odgovor na lutanja Bakira Izetbegovića

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bariša Čolak: Prijedlog SDA suprotan presudi Ustavnog suda, žele FBiH pretvoriti u bošnjački entitet

Objavljeno

na

Objavio

SDA-ov prijedlog Izbornog zakona ne provodi Odluku Ustavnog suda, već samo potvrđuje njihovu namjeru zadržavanja statusa quo, želju za dominacijom nad Hrvatima i pretvaranja Federacije BiH u bošnjački entitet, izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva HDZ BiH Bariša Čolak, komentirajući za Hrvatski Medijski Servis, prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, kojeg je u Parlament BiH danas uputila Stranka demokratske akcije.

Podsjetimo SDA je predložila da se u Izbornom zakonu BiH izmijeni član 10.12, stav (2), tako da se za svaki kanton broj stanovnika iz konstitutivnog naroda i iz reda ostalih dijeli brojevima 1, 3, 5, 7 i tako dalje, sve dok je to potrebno za raspodjelu.

“Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda redaju se zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda stavlja na prvo mjesto.

Svakom konstitutivnom narodu daje se jedno mjesto u svakom kantonu koji ima najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi”, piše u SDA-ovom Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Pa oni kao da nisu pročitali Odluku Ustavnog suda BiH i obrazloženje te odluke po apelaciji gospodina Ljubića, koji je stavio izvan snage upravo odredbu da se iz svakog kantona bira po jedan izaslanik svakog konstitutivnog naroda u Dom naroda, jer je omogućavala da jedan narod drugom bira izaslanike u nacionalne klubove Doma naroda. To što je Ustavni sud poništio oni sada predlažu da se vrati u Izborni zakon, što je van pameti, kazao je Čolak za HMS.

Ustavni sud je u svojoj odluci jasno rekao da Dom naroda nije dom županija, već da je, to što mu i ime kaže dom konstitutivnih naroda, te da pravo na demokratsko odlučivanje koje se ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem mora biti utemeljeno na demokratskom izboru delegata u Dom naroda FBiH onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, a ne da jedan narod drugom bira izaslanike, podsjetio je Čolak na obrazloženje Ustavnog suda, ističući kako je prijedlog SDA u potpunoj suprotnosti s presudom Ustavnog suda.

-Jedanako tako je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda i prijedlog da se srpski klub Federalnog doma naroda bira s liste koja dobije najviše glasova. Znate što to znači? Da bi se najviše Srba izabralo u Klub Srba iz Sarajeva, a znate koliko tamo živi Srba, pa to, jasno je ne bi bili legitimni predstavnici Srba, kazao je Čolak.

Suprotne presudi Ustavnog suda, Čolak je ocjenio i SDA-ov prijedlog izbornih pravila za Mostar.

U tom prijedlogu stoji da se Gradsko vijeće Mostara sastoji od 35 vijećnika koji se biraju u izbornim jedinicama na način: četiri vijećnika iz Izborne jedinice 1, osam vijećnika iz Izborne jedinice 2, po tri vijećnika iz Izbornih jedinica 3 i 4, deset vijećnika iz Izborne jedinice 5, šest vijećnika iz Izborne jedinice 6 i jedan vijećnik iz Izborne jedinice 7.

Izborne jedinice su Centralna zona i šest gradskih područja koja odgovaraju bivšim općinama čije su granice utvrđene mapom priloženom uz Prijelazni statut Grada Mostara. Izborna jedinica 1 sastoji se od gradskog područja Mostara-Sjever, Izborna jedinica 2 od gradskog područja Mostar-Stari Grad, Izborna jedinica 3 od gradskog područja Mostar-Jugoistok, Izborna jedinica 4 od gradskog područja Mostar-Jug, Izborna jedinica 5 od gradskog područja Mostar-Jugozapad, Izborna jedinica 6 od gradskog područja Mostar-Zapad i Izborna jedinica 7 od Centralne zone, stoji u SDA-ovom prijedlogu.

-I tu SDA predlaže ono što je Ustavni sud BiH poništio, kao diskriminirajuće odredbe jer se, prema  tim poništenim odredbama iz gradskih područja s različitim brojem birača birao isti broj vijećnika, pa glas svakog birača nije vrijedio jednako. Oni sada, istina predlažu, da se iz gradskih područja s različitim brojem birača bira različit broj vijećnika, ali tako da taj broj nije ni približno srazmjeran broju birača, što je opet u suprostnosti s presudom Ustavnog suda BiH.

Uz to, predlažu i izbor vijećnika iz Centralne zone, koja ni po Ustavu ni po prelaznom statutu ne može biti izborna jedinica, a uz to problem je i što u Centralnoj zoni nema dovoljno birača da bi mogli izabrati svog vijećnika u Gradsko vijeće. Uz to predlažu uz gradonačelnika i izbor dogradonačelnika, a za to treba mjenjati Ustav, kazao je Čolak, te zaključio:

-Ja ovdje ne vidim nikakvu želju da se stvari mjenjaju,već, naprotiv, vidim želju da se zadrži stusus quo,  da oni i dalje biraju Hrvatima izaslanike i pretvaraju Federaciju BiH u bošnjački entitet./HMS/

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari