Connect with us

Balkan

Prva dama Ukrajine prvi put u posjetu Beogradu

Objavljeno

-

Hina/Epa

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska stigla je u nedjelju u Beograd, u prvi posjet nekog visokog ukrajinskog dužnosnika Srbiji od početka ruske invazije 2022. godine, koji se može iščitati i kao signal udaljavanja Srbije od Moskve, njezinog tradicionalnog saveznika.

Uz svoju srpsku kolegicu Tamaru Vučić i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebu, koji je također na svom prvom posjetu Beogradu, Zelenska je obišla grad i srednjovjekovnu tvrđavu Kalemegdan, prenosi novinska agencija Tanjug.

Signal udaljavanja Srbije od Moskve

Zbog tradicionalnih povijesnih, vjerskih, religijskih, političkih i vojnih veza, u Srbiji je raširen proruski sentiment.

Srpski populistički predsjednik Aleksandar Vučić pokušava postići ravnotežu između zemljine kandidature za EU članstvo i veza s Rusijom i Kinom, važnim partnerima i investitorima.

U novoj srpskoj vladi je Aleksandar Vulin, proruski potpredsjednik vlade i bivši obavještajac koji je pod američkim sankcijama, te Nenad Popović, ministar bez portfelja, također pristaša Rusije pod američkim sankcijama.

Srbija je iznova osuđivala rusku invaziju Ukrajine u Ujedinjenim narodima i na drugim međunarodnim forumima, no dosad je odbijala pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Kremlja.

Vučić se sastao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim tri puta u 2022. godini na međunarodnim forumima u inozemstvu, posljednji put na regionalnom sastanku u Tirani u veljači.

Od 2022. godine, Srbija je prihvatila tisuće ukrajinskih izbjeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoći u razminiravanju zemlje i postratnoj izgradnji.

Prošle godine, povjerljivi dokumenti koji su procurili iz Pentagona, pokazalo su da se Srbija složila snabdijevati Kijev oružjem i streljivom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas