Connect with us

Povijesnice

Prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u BiH

Published

on

Operacija “Lipanjske zore” je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom “Lipanjske zore” oslobođena je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju liniju razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

 hujdur-8U operaciji “Lipanjske zore” sudjelovalo je više od 6000 hrvatskih vojnika.Sudjelovali su pripadnici HV-a, HVO-a i HOS-a, kao i postrojbe policije iz općina Mostar, Čapljina i Stolac te jedna bošnjačka dobrovoljačka postrojba. Zapovjednik južnog bojišta bio je general Janko Bobetko.

Protiv četiri korpusa JNA

Na području Hercegovine od rujna 1991. godine djelovala su čak četiri korpusa JNA, a od tih korpusa posebno su bili aktivni Užički, Titogradski i Bilećki korpus koji je poslije postao Hercegovački korpus VRS-a. Cilj im je bio prijelaz preko Neretve i prodor k Jadranskom moru u čemu, ipak, nisu uspjeli, piše Večernji list. Predvodio ih je general Momčilo Perišić.

Dana 7. lipnja 1992. godine pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka, zapovjednika Južnog bojišta i zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar pukovnika Jasmina Jaganjca, počela je operacija “Čagalj”.

U ovoj akciji je diverzantski vod bojne Grude potpomognut postrojbama brigada Knez Domagoj Čapljina, pukovnija Kralj Tomislav, 7. bojna, 8. bojna i 9. bojna Općinskog stožera HVO-a Mostar, bojna Stolac, bojna Neum, satnija Ravno, bojna Ljubuški, bojna Čitluk i bojna Imotski, probio neprijateljske bunkere u Ševaš Polju i potisnuo agresora prema Gubavici i Domanovićima.

Ukupno tijekom prvih dva dana poginulo je 10 pripadnika HV-a. Gubici protivnika nisu poznati. Sutradan, 8. lipnja 1992. od srpskog je agresora oslobođeno područje Čapljine u čemu posebnu zaslugu imaju postrojbe HVO-a iz Čitluka, Gruda, Ljubuškog i Čapljine te vojnici 4. gardijske brigade HV-a i 156. brigade HV-a…

(Dio teksta iz današnjeg izdanja večernjeg lista)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari