Connect with us

PRVA PRESUDA ZBOG JAVNOG SRAMOĆENJA. Novinarku Jutarnjeg lista Slavicu Lukić sud proglasio krivom

Objavljeno

-

Ministarstvo pravosuđa u svojoj će reformi do ljeta razmotriti inicijativu HND-a da se sporna odredba Kaznenog zakona o sramoćenju ukine.

Kritičari kaznenog djela sramoćenja, nove kontroverzne odredbe Kaznenog zakona kojim se od 1. siječnja 2013. sankcionira i iznošenje istine ako škodi nečijoj časti i ugledu, nisu trebali dugo čekati da vide kako će to u životu novinara i u društvu izroditi sramotne, brutalne restrikcije.

Potkraj ožujka donesena je na zagrebačkom Općinskom sudu prva, nepravomoćna, presuda za sramoćenje kojom je novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić proglašena krivom. Tužbu protiv novinarke pokrenula je Ivanka Trstenjak Rajković, suvlasnica privatne Poliklinike Medikol.

Odvjetnik Zvonimir Hodak je komentirajući za narod.hr najavu Vlade da će Ministarstvo pravosuđa izmijeniti Kazneni zakon vezano za kazneno djelo sramoćenja nakon donošenja nepravomoćne presude novinarki EPH i potpredsjednici HND-a Slavici Lukić za to kazneno djelo ustvrdio da je to „javna sramota ako zbog jedne presude Vlada bude mijenjala Zakon“.

„To je javna sramota ako zbog jedne presude Vlada bude mijenjala zakon, iako je zakon logičan i meni se čini potpuno u redu“, istaknuo je Hodak te dodao kako misli da je čak ova Vlada bila u opoziciji, kad je zakon donešen, i predstavnici SDP-a su glasali za taj zakon.

zvoninirhodak-580x354

„Međutim, sad je Slavica Lukić, koja inače specijalist za osobno kompromitiranje, osoba koja je nepravomoćno osuđena i digla se velika galama“, ocijenio je Hodak.

“Ako ćemo kad god je netko sklon SDP-u i bude osuđen na sudu, mijenjati zbog toga zakone, onda odmah možemo već sad proglasiti zakonodavni stečaj u Hrvatskoj“, naglasio je odvjetnik Hodak.

Hodak je istaknuo kako Vlada umjesto da se bavi rješavanjem ratnih zločina silovanja, kojih je otprilike bilo 3000 na području istočne Slavonije, od kojih je prema podacima ŽDO Vukovar na tom području riješen samo jedan slučaj, Vlada se bavi time kako spasiti 26.000 kuna Slavici Lukić.

„To svejedno neće platiti ona, već će platiti EPH“, zaključio je Hodak za narod.hr.

Jutarnjilist.hr/narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari