Connect with us

Iz Svijeta

Prvak brexita Nigel Farage kandidirat će se na izborima u UK-u

Objavljeno

-

Foto: EPA

Nigel Farage, političar koji je bio jedan od najistaknutijih zagovaratelja izlaska Velike Britanije iz Europske unije, u ponedjeljak je rekao da će se kandidirati na općim izborima idućeg mjeseca gdje će predvoditi Reformističku stranku, što predstavlja udarac za premijera Rishija Sunaka.

Farage, koji je sada televizijski voditelj, a ranije je bio počasni predsjednik Reformističke stranke, svojom će odlukom skrenuti pozornost na stranku te dovesti u pitanje podršku birača koji naginju desnici za vladajuću Konzervativnu stranku Sunaka.

Šezdesetgodišnji Farage je ranije rekao da se neće kandidirati na izborima 4. srpnja kako bi pomogao svom prijatelju Donaldu Trumpu na američkim predsjedničkim izborima kasnije ove godine. “Odlučio sam da sam se predomislio. To nije uvijek znak slabosti, mogao bi biti znak snage”, rekao je Farage na tiskovnoj konferenciji.

Farage se neuspješno kandidirao za parlament sedam puta, no i dalje je jedan od najutjecajnijih britanskih političara svoje generacije, koji je pritiskao niz premijera da zauzmu čvršće stavove o Europi i imigraciji.

Na prošlim izborima 2019., Farageova stranka je odlučila da neće pokušati oduzeti mandate Konzervativnoj stranci, koju je tada predvodio Boris Johnson, kako ne bi ugrozila provođenje odluke o izlasku iz Unije.

Predizborne ankete upućuju na to da će ovog puta vlast osvojiti Laburistička stranka, a da konzervativcima prijeti jedan od najgorih izbornih rezultata u povijesti.

Reformistička stranka uživa oko 10 posto podrške na nacionalnoj razini, što znači da je prema anketama treća najjača stranka. Međutim, zbog britanskog većinskog izbornog sustava, u kojem zastupnički mandat osvajaju kandidati s najvećim brojem glasova u pojedinoj izbornoj jedinici, očekuje se da Reformistička stranka neće osvojiti nijedan mandat. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas