Connect with us

Vijesti

Prve isporuke nizozemskih i danskih F-16 Ukrajini oko Nove godine

Objavljeno

-

Hina/Epa

Nizozemska i Danska Ukrajini će poslati borbene zrakoplove F-16, a prve isporuke realizirat će se oko Nove godine, najavili su u nedjelju premijeri dviju zemalja članica NATO-a koje je posjetio ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij.

Prvo je to stvarno obećanje o isporuci zrakoplova F-16 za ukrajinske oružane snage. Uslijedilo je nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države odobrile isporuku borbenih zrakoplova dviju zemalja.

Zelenskij je odluku nazvao “prijelomnim sporazumom”, kazavši i da će zrakoplovi pomoći u jačanju ukrajinske protuzračne obrane, kao i protuofenzive protiv ruske invazije.

Danska donirana 19 aviona

Danska će isporučiti ukupno 19 mlažnjaka, a prvih šest Ukrajini bi trebalo biti isporučeno oko Nove godine. Zatim će ih se tijekom 2024. isporučiti osam te još pet 2025., rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.

“Znamo da je vaša sloboda i naša sloboda, a znamo i da vam treba više” oružja, rekla je Frederiksen na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj sa Zelenskijem u danskoj zračnoj bazi Skrydstrup.

“Stoga objavljujemo da Ukrajini doniramo 19 borbenih zrakoplova F-16.”

Nizozemska na raspolaganju ima ukupno 42 zrakoplova F-16, ali tek treba odlučiti hoće li svi biti donirani, kazao je u nedjelju nizozemski premijer Mark Rutte za vrijeme Zelenskijeva posjeta njegovoj zemlji.

Nizozemska i Danska zadnjih nekoliko mjeseci predvode međunarodne napore da se ukrajinski piloti uvježbaju za upravljanje zrakoplovima F-16 i da im se oni u konačnici i doniraju kako bi se Ukrajinci mogli suprotstaviti nadmoćnijim ruskim zračnim snagama.

“Glavno pitanje za Ukrajinu su zrakoplovi F-16 kako bismo zaštitili naš narod od ruskog terora. Sve smo jači”, objavio je Zelenskij ranije na Telegramu.

Što s Gripenima?

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je u subotu da je počela obuka ukrajinskih pilota za letenje zrakoplovima F-16, ali i dodao da će to potrajati barem šest mjeseci, a možda i dulje jer treba obučiti i inženjere i mehaničare.

Obuka će se odvijati u Danskoj i Rumunjskoj, rekli su dužnosnici koalicije 11 zemalja.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da ne očekuje da će zrakoplove F-16 moći koristiti već ove jeseni ili zime.

Nizozemska bi mogla poslati zrakoplove F-16 Ukrajini jer njezine oružane snage prelaze na lovce F-35.

Zelenskij je u subotu bio u posjetu Švedskoj, gdje je razgovarao o mogućnosti da dobije njihove zrakoplove Gripen.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari