Connect with us

Vijesti

PRVE ‘IZBJEGLICE’ STIGLE U HRVATSKU, PJEŠICE, PREKO KUKURUZIŠTA

Objavljeno

on

Prve izbjeglice stigle su u srijedu ujutro u srbijanski grad Šid i preko polja kukuruza uputile se prema Hrvatskoj, prenose svjetske agencije, a hrvatska policija objavila je da zasad nisu došli do graničnih prijelaza.

Reutersov kamerman vidio je desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj.

Glasnogovornik policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović izjavio je Hini da na graničnim prijelazima sa Srbijom do 7,30 sati još nema pojedinačnih niti grupnih dolazaka izbjeglica iz Sirije.

Kamerman Reutersa snimio je dolazak jednog autobusa s najmanje 50 izbjeglica koji su se potom preko polja kukuruza uputili prema Hrvatskoj.

Novinar na hrvatskoj strani granice kaže da je hrvatska policija okružila prvu skupinu izbjeglica i odvela ih na registriranje.

Izvjestitelj AFP-a prenosi da je prva grupa s 30 do 40 izbjeglica oko 4.30 sati stigla na autobusnu postaju u Šidu iz srbijanskog grada Preševa blizu makedonske granice, odakle su putovali cijelu noć.

Nakon mađarske odluke o zatvaranju granice prema Srbiji, autobusi koji su dosad izbjeglice prevozili iz prihvatnog centra u Preševu prema Mađarskoj u utorak navečer su na vjetrobrane postavili novo odredište: Šid.

Ako budu mogli ući u Hrvatsku, izbjeglice koji žele nastaviti putovanje prema sjeveru Europe, morat će proći kroz Sloveniju, piše AFP.

Većina ljudi dospjelih u srijedu ujutro u Šid Sirijci su i Afganistanci, muškarci, žene i djeca svih životnih dobi. Za prijevoz od Preševa do Šida platili su 35 eura.

Jedan od njih, Amadu (35) kaže da je došao iz Mauritanije. “Rekli su nam da je granica prema Mađarskoj zatvorena i srpska policija nam je kazala da trebamo ići ovim smjerom”, ispričao je.

Poput brojnih drugih izbjeglica koji bježe pred ratnim sukobom i siromaštvom, Amadu nije nikada ranije čuo za Hrvatsku i ne zna da je zemlja dio Europske unije.

“Želimo otići u bilo koju zemlju u kojoj vlada mir. U Mauritaniji je život jako težak, nema posla…”, kazao je. Amadu i prijatelj s kojim je doputovao do Šida mršavi su, izgledaju vrlo iscrpljeno i pomalo uplašeno.

“Ne znamo što nam je sada činiti. Trebamo li nastaviti čamcem?”, pita se Amadu. Bio je vrlo sretan kad je saznao da nema više putovanja čamcem i da se Šid nalazi nešto manje od deset km od hrvatske granice.

Dvadesetogodišnji Mohamed Kadir stiže iz Pakistana. Ni on nije nikad čuo za Hrvatsku. Kaže da samo traži posao. “Ja dolazim iz područja na kojemu nema novca, nema hrane, nema električne energije. Moram zaraditi nešto novca da bih ga poslao svojoj braći i sestrama”, kaže Mohamed.

Amadua i Mohameda iznenadila je informacija o tomu da je grupa s kojom su stigli prva koja je isprobala novi put prema sjeveru Europe. Na autobusnoj stanici u Šidu iscpljeni putnici nastojali su se malo odmoriti nakon dugog putovanja autobusom, piše AFP. (Hina)


Izbjeglice iz Sirije koje su preusmjerene s granice Mađarske i Srbije došle su u srpski prihvatni centar Principovac, javlja reporter Jutarnjeg lista s terena.

Prema prvim informacijama, u prihvatni centar, koji je bivša bolnica na srpsko-hrvatskoj granici, došla su dva autobusa iz Preševa.

Isto tako, nekolicina pojedinaca, pretpostavlja se između sedam i deset osoba, uhićeno je nakon što su se odvojili od glavne grupe te ilegalno ušli u Hrvatsku prelazeći granicu preko polja i njiva.

Trenutačno se nalaze u policijskoj postaji Tovarnik gdje se čeka dolazak prevoditelja.

Na Tovarniku djelatnici Crvenog križa

TOVARNIK – Na hrvatskom graničnom prijelazu Tovarnik prema Srbiji od ponoći se nalaze volonteri i djelatnici Hrvatskog Crvenog križa zbog najavljenog mogućeg vala izbjeglica, potvrdila je jutros Hini glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Došli su na poziv načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije, a imaju pripremljena materijalna sredstva za prihvat – vodu, setove za prvu pomoć, deke, akrtikle za osobnu higijenu i drugo, dodala je.

Na terenu na GP Tovarnik je 11 članova tima Crvenog križa, od kojih su četvoro iz Središnjeg ureda iz Zagreba, a 11-oro su članovi interventnog tima Crvenog križa u Vinkovcima.

Tijekom prijepodneva pridružit će im se joj djelatnika i volontera Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ djeluje u suradnji i koordinaciji s policijom te drugim državni institucijama i udrugama civilnog društva, kaže glasnogovornica Zorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR