Pratite nas

Prve zajedničke regionalne institucije-stvaraju ambasade ex Jugoslavije

Objavljeno

na

Malo tko je ozbiljno doživljavao zajedničke sastanke predsjednika parlamenata tzv. regije na kojima su se sastajali predsjednici parlamenata Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske. Uz asistenciju predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata i ministara vanjskih poslova tada se, sada to znamo, kovao plan za stvaranje, ili bilje reći obnavljanje, prvih zajedničkih institucija regije.

Aleksandar_Vucic_Vesna_PusicHrvatska, pod tim mislim na ideju samostalne i suverene Hrvatske, u toj podjeli karata jednostavno nije imala šanse. Na čelno mjesto ministarstva vanjskih poslova zasjela je Vesna Pusić, a predsjednik vanjskopolitičkog odbora sabora postao je Milorad Pupovac. Životna misao vodilja ovog dvojca, uz obilatu pomoć Ive Josipovića, bila je obnova nekog oblika propale države. Iako je Hrvatska tada već bila jednom nogom u EU, oni se nisu dali smesti, uložili su silnu energiju i vrijeme kako bi cijela država, svi mediji i javnost više pričali o regiji, regionalnom pristupu nego o europi i europskim poslovima. Zanimljivo je kako ministrica i predsjednik vanjskopolitičkog odbora nisu uložili toliko truda u stvaranje primjerice srednjoeuropske, podunavske, regionalne asocijacije.

Ne, kovao se i stvarao Balkan, a svi koji su upozoravali na pogubnost ove politike proglašavani su ratnim huškačima, nazadnjacima i nacionalistima. Pokazalo se kako su oni koji su upozoravali na poražavajući smjer hrvatske vanjske politike bili u pravu. Vanjskom, kao i unutarnjom politikom, zavladali su jugoslavenski integralistički elementi koji pod plaštem ušteda žele stvoriti zajednička vanjskopolitička predstavništva od svih zemlja bivše Jugoslavije.

Prijedlog je službeno došao iz Beograda, a u Hrvatskoj mu se, izgleda, nema tko suprotstaviti. Štoviše, pozdravlja se kao iskorak u tzv. normalizaciji odnosa i racionalizaciji troškova. Međutim, da bi pojedini zemlje, kao što to je to slučaj sa skandinavskim zemljama, imale zajednička predstavništva između tih zemalja ne smije biti otvorenih pitanja. U slučaju naše tzv. regije, odnosno odnosa između država, više je nejasnoća nego čistih računa. Počevši od tužbe za agresiju i genocid, sukcesijske imovine, sporne granice i različitih pogleda na događaje iz vremena raspada SFRJ. Pametnije bi bilo da otvaraju zajedničke institute po svijetu u kojima bi ih stranci proučavali kao zamorce, nego da usiljeno forsiraju regionalnu ljubav.

 

Željko Primorac/hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari