Connect with us

Vijesti

Prvi dokazi da je izliječenje raka na vidiku

Published

on

znanstveniciZnanstvenici su razvili, kao što sami kažu: brzu i jeftinu metodu stvaranja umjetnih molekula koje oponašaju prirodne ljudske obrambene spojeve koji se bore protiv raka.

U novom broju znanstvenog časopisa Nature Chemistry objavljen je znanstveni rad profesora Petera Scotta sa Sveučilišta u Warwicku u Velikoj Britaniji, u kojem on tvrdi da je s kolegama uspio napraviti umjetne molekule koje imitiraju nakupine peptida koje inače zdravo tijelo prirodno proizvodi, a koje se bore protiv raka i drugih infekcija.

Tijekom istraživanja u laboratoriju je dokazana učinkovitost ovih bakterija u uspješnoj borbi protiv stanica raka debelog crijeva.

Dosad je bilo teško i skupo proizvesti umjetne peptide u većim količinama, a i kad bi bili unešeni u tijelo u obliku lijeka, brzo bi ih neutralizirala prirodna biokemijska obrana tijela, te ne bi uspjele obaviti posao.

No profesor Scott detaljno opisuje novu tehnologiju za koju tvrdi da može proizvesti učinkovite umjetne peptide u roku nekoliko minuta, i to bez skupe aparature.

Kako bi se dizajnirali triplex peptidi potrebno je doseći određeni dizajn, no jednom kad su razradili metodu, s njom se moglo slagati puno kompliciranijih molekularnih kompleksa, a profesor Scott napominje da je najbolje u kreiranju ovih molekula to što se nakon što započne proces dalje nadovezuju same jedne na druge i priroda dalje obavlja sama proceduru.

Iako su se triplex peptidi pokazali učinkovitima u borbi protiv stanica raka debelog crijeva, potrebna su daljnje istraživanja prije nego započnu s kliničkim testiranjima, iako su znanstvenici zadovoljni i očekuju velika otkrića u bliskoj budućnosti.

Net.hr / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari