Pratite nas

Hrvatska

Prvi intervju predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović! BUJICA

Objavljeno

na

Pogledajte prvi veliki intervju predsjedničke kandidatkinje opozicije, HDZ-a i partnera, Kolinde Grabar-Kitarović!

Snimka: BUJICA – PONEDJELJAK, 15. RUJNA 2014.

(youtube/Velimir Bujanec)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Intenzivan i uspješan prvi mjesec predsjedanja EU-om

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je u Kući Europe u Zagrebu istaknuo kako je prvi mjesec hrvatskog predsjedanja EU-om bio intenzivan i uspješan, te dodao da je dovršetkom procedure brexita ostvaren “prvi veliki cilj”.

Premijer je u Kući Europe u intervjuu Jasmini Popović u sklopu Eurotribine Hrvatskog radija rekao da je dovršetkom procedure izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije “realiziran prvi veliki cilj, iako ga nismo željeli”.

“To je najgora odluka koju je Britanija mogla donijeti”, kaže Plenković, ali podsjeća da se “ništa dramatično za građane i kompanije brexitom neće dogoditi”, osobito hrvatskim.

Slijedećih 11 mjeseci Velika Britanija i Unija trebaju dogovoriti buduće odnose, a premijer smatra da je potrebno fokusirati se na ključna pitanja, poput trgovine, ribarstva i sigurnosti.

Proširenje EU-a na jugoistok Europe

Glede daljnjeg proširenja Europske unije na jugoistok Europe, Plenković polaže nade u zagrebački samit u svibnju na kojemu očekuje da će se “jasno reći što naši susjedi mogu očekivat” i dodaje da “nema nijednog šefa vlade koji zna više o proširenju” od njega.

“U EU građani puno bolje žive nego u bilo kojem dijelu svijeta, naši susjedi nemaju gdje ići nego prema Europi”, rekao je Plenković. Ne slaže se da EU slabi, ali upozorava i da treba biti odlučnija. “Svaka od tih zemalja je otvorena za komunikaciju i s drugim akterima. Ukoliko je EU spora i oklijeva, drugi će se pozicionirati.”

Ostali ciljevi hrvatskog predsjedanja su višegodišnji financijski okvir i konferencija o budućnosti Europe. Plenković kaže da je potrebno ući u “političku srž problema u EU, a to su nejednakost i nedovoljna uključenost”.

Migrantska politika

Plenković je komentirao napise o nepravilnosti na granici i rekao da “ako ima ikakvih nepravilnosti, one se istražuju”.

Poručio je kako žice na hrvatskim granicama ne dolaze u obzir. “Mi žice i barikade prema BiH nećemo dizati. Dok smo mi na vlasti, to se sigurno neće dogoditi”, rekao je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Novi zakoni o radu nedjeljom već u svibnju u proceduri

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat ubrzava rad na novim zakonskim rješenjima kojima bi se ograničio rad nedjeljom, piše u srijedu Jutarnji list.

Prema neslužbenim informacijama, mijenjala bi se dva zakona – Zakon o trgovini i Zakon o radu, koji bi se u Vladinoj proceduri, prema očekivanjima upućenih, trebala naći do svibnja. Ipak za to će, kažu iz Vladinih krugova, biti potrebna barem još jedna runda razgovora Horvata sa sindikatima i poslodavcima.

“Tek kada se postigne dogovor među socijalnim partnerima zakonski prijedlozi ići će pred vladu”, kaže taj izvor za Jutarnji list.

No te suglasnosti zasad nema. Nema je ni među samim trgovcima, a ni između poslodavaca i sindikalaca. I dok je stav sindikata da rad nedjeljom treba zabraniti ili barem znatno ograničiti, dio trgovaca (uglavnom iz segmenta prodaje prehrambenih proizvoda) podržava takve prijedloge dok drugi dio njih smatra da rad nedjeljom ne treba ograničavati te ističe da bi takav potez, koji nedjeljom stavlja ključ u bravu samo trgovina, bio protuustavan.

O raskolu među samim trgovcima dovoljno govori i to što se oni sami, okupljeni u udruženju trgovine HGK, još nisu uspjeli dogovoriti o tome kako se postaviti prema radu nedjeljom.

U Komori se nadaju da bi se trgovci mogli dogovoriti na zatvorenom sastanku koji je najavljen za srijedu poslijepodne. Usporedo sa sastancima samih trgovca, i ministar Horvat se sastaje sa socijalnim partnerima, piše Jutarnji list u srijedu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari