Connect with us

Iz Svijeta

Prvi put od ‘Boljševičke revolucije’ Rusija dovedena u poziciju da ne može vraćati svoje dugove

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ekonomska cijena ruskog napada na Ukrajinu razotkrivena je u srijedu dok je sankcijama razorena vlast Vladimira Putina prvi put od ‘Boljševičke revolucije’ dovedena u poziciju da ne može vraćati svoje dugove.

Moskva je trebala platiti 117 milijuna dolara kamata na dvije državne obveznice denominirane u dolarima koje je prodala još 2013. Ali ograničenja s kojima se sada suočava pri plaćanju i priča iz Kremlja da bi mogla platiti u rubljama, što bi ionako izazvalo neizvršenje obveza, značilo je čak su i dugogodišnji investitori nagađali šta bi se moglo dogoditi.

Jedan je to opisao kao isplatu državnog duga koji se najviše prati od neispunjenja obveza Grčke na vrhuncu krize u eurozoni. Drugi su rekli da bi hitan “grace period” koji Rusiji omogućava još 30 dana da izvrši uplatu mogao dati dovoljno vremena, piše Reuters.

”Stvari u vezi s neplaćanjima je da nikada nisu jasne i ovo nije izuzetak”- rekao je menadžer portfolija Guido Chamorro, javlja Reuters. ”Postoji grace period, tako da nećemo znati da li je ovo kašnjenje ili ne do 15. travnja. Svašta bi se moglo dogoditi u grace periodu” – rekao je on govoreći o situaciji ako se ne izvrši isplata kupona.

Neplaćanje duga ruske vlade bilo je nezamislivo sve dok krajem veljače nije počelo ono što je Putin nazvao “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Imala je gotovo 650 milijardi dolara deviznih rezervi, željenu investicionu kreditnu ocjenu kod S&P Global, Moody’s i Fitch, i zarađivala je stotine milijuna dolara dnevno prodajući svoju naftu i plin po visokim cijenama. (Fena)

Mario Stefanov: Putin je nasjeo, poražen je i opasan!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari