Pratite nas

Iz Svijeta

PRVI REZULTATI IZBORA U GRČKOJ: POVIJESNA POBJEDA SYRIZE!

Objavljeno

na

Syriza, radikalna ljevičarska stranka koja se protivi mjerama štednje, nadmoćno je pobijedila na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, s više od osam posto prednosti ispred stranke desnice na vlasti, pokazuju izlazne ankete.

Syriza-logo-mjgRazlika je od 8,5 do 16,5 postotnih bodova, što je puno više nego po zadnjim anketama. Ovi su izbori presudni za zemlju i za Europu. Syriza će tako najvjerojatnije imati između 146 i 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 151 koliko je potrebno za apsolutnu većinu.

“Čini se da je ovo povijesna pobjeda”, ovo je “poruka koja se ne tiče amo Grka, nego odjekuje i širom Europe i donosi olakšanje”, rekao je za televiziju Mega, Panos Skourletis, glasnogovornik Syrize.

Stranka Aleksisa Ciprasa osvaja između 35,5 posto i 39,5 posto glasova, a Nova demokracija premijera Antonisa Samarasa 23 do 27 posto.

Ako se predviđanje anketa ostvari, Cipras (40) će biti najmlađi premijer u zemlji u zadnjih 150 godina.

Središte Syrizina programa je “ukidanje mjera štednje” i obnova pregovora o golemom dugu zemlje koji doseže 175 posto BDP-a.

Velik dio od gotovo 10 milijuna Grka, koliko ih ima pravo glasovanja, požurio je na jedno od 19.449 biračkih mjesta kako bi ostvarili svoje zakonsko pravo i glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi mogli Grčku, ali i čitavu eurozonu dovesti na potpuno novi povijesni put. Mnogi smatraju da će ponedjeljak biti početak kraja Grčke kakvu poznajemo.

Kao nikada dosad interes europske i svjetske javnosti usmjeren je prema ovoj zemlji na jugu Europe. Kasno navečer trebalo se znati može li Grčka izazvati lavinu koja će protresti cijelu politiku Europske unije, posebno kada je u pitanju politika štednje koju je uvela takozvana Trojka (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF). Upravo se ovi izbori smatraju početkom preokreta nakon šest godina recesije u zemlji i vrstom referenduma o politici štednje.

sob102-18-2013-105953-high-jpgCijela Grčka zna da je Antonis Samaras primarno agent Trojke, međunarodnih kreditora, a tek onda premijer zemlje. Nekima to nije smetalo 2012., a nekima ne smeta ni danas, no kritična masa više nije na njegovoj strani. Grčki narod jednostavno je morao proći “tešku školu” skupljanja hrabrosti da bi u konačnici izašao iz okvira začaranog kruga lijevog i desnog centra.

Sada mogu biti zadovoljni jer danas su cijeloj Europi pokazali da se još uvijek može prevladati centar, a ovdje je zaista riječ o prevladavanju – ovo nisu bili “prosvjedni” glasovi, ovo je bio primjer toliko potrebnog sazrijevanja masa.

Program SYRIZA-e, ako ga uspoređujemo s drugim vodećim strankama, zaista jest radikalan, ali način prezentacije je bio mudar – pazilo se na puno toga u ovoj kampanji, prije svega na to da se glasače srednje klase ne smije preplašiti, ali ni međunarodna tržišta.

Što će SYRIZA učiniti kao vladajuća stranka? Tu je 320 milijardi eura duga za kojeg Tsipras ističe kako ne samo da je “neizdržljiv”, već i “objektivno nemoguć za vratiti”. Radikalni potezi sada će biti na stolu, ali SYRIZA ih neće povlačiti ako ne bude morala. Drugim riječima, ponuditi će kreditorima dogovor, restrukturiranje itd., ali ako ovi na to ne pristanu, SYRIZA mora biti spremna i na druga rješenja. Može li se sve u konačnici ipak završiti grčkim izlaskom iz Eurozone? Može, ali to je zadnja opcija.No, dolaskom SYRIZA-e dolazi i brojne reforme, a neke s popisa su: besplatna električna energija za ljude kojima je isključena struja zbog neplaćanja računa, bonovi za hranu za djecu, zdravstvena skrb za one bez osiguranja, adekvatniji smještaj za beskućnike, podizanje minimalne plaće s 500 eura na 750 eura mjesečno.

Što se još može očekivati od SYRIZA-e? Puno toga – nemojmo zaboraviti o kakvoj se stranci ovdje radi, da je ovdje ipak riječ o koaliciji ljevičarskih stranaka koje su se udružile nakon izbijanja ekonomske krize. Drugim riječima, u njenoj strukturi imamo ljude koji su i daleko radikalniji od njihovog lidera Tsiprasa te se od njih očekuje da ovu, zaista povijesnu, priliku iskoriste u potpunosti.

Današnja pobjeda SYRIZA ujedno je i poraz politike Europske Unije. Grčkom narodu su nametnuli Trojku i izazvali gnjev koji se može usporediti s gnjevom naroda pod kolonijalnom vlašću. Mnogi se pitaju kako su Grci uopće preživjeli s tolikom nezaposlenošću i bez socijalnih davanja za vrijeme vladavine Nove Demokracije i Samarasa? Oslanjanje na obitelj bio je ključ preživljavanja za mnoge pogođene, a i te obitelji su morale izdržati ogroman pritisak.

Što se tiče reakcije iz (krajnjih) ljevičarskih krugova, mnogi SYRIZA-u i dalje smatraju “buržujskom” strankom, a Tsiprasu zamjeraju što je stranim bankama i europskim elitama poručio da se “ne moraju bojati pobjede SYRIZA-e”. No, što je drugo mogao poručiti? Najaviti im rat? Grčki narod za takvu stranku ne bi glasao i od svega ne bi bilo ništa. Ovdje dakle sada već govorimo o ideološkim, praktičnim i političkim dilemama. Da, grčki narod ima stranku po volji krajnje ljevice, zove se KKE (Komunistička Partija Grčke), i ona je žestoko kritizirala SYRIZA-u, no u današnjim izborima osvaja svega oko 5% glasova.

Dolazak SYRIZA na vlast ujedno je i početak stasanja nove europske vladajuće garniture, a ona će oscilirati od sve izraženije ljevice do sve izraženije desnice. Primjerice, liderica francuske desničarske stranke Nacionalni Front, Marine Le Pen, komentirala je izbore u Grčkoj: “Ne slažemo se s kompletnim njihovim programom, ali bismo pozdravili njihovu pobjedu”.

Ovi podaci govore puno više od stare paradigme političkog kompasa, ovdje više ne promatramo smjer strelice, već kompletno mijenjamo uređaj. Europska vladajuća klasa je dotrajala i narodima više ne može dati ništa (može samo oduzeti), a to je trenutak u kojem mora biti smijenjena novim politikama koje će, kakvog god predznaka bile, biti puno autonomije.

Dakako, to ne znači da je sasvim svejedno da li u pojedinoj zemlji na vlasti dođe “anti-establišment” ljevica ili desnica. Itekako je važno, zato i jest današnja pobjeda SYRIZA-e toliko bitna.

syriza2Nećemo ulaziti u to koliko će SYRIZA sada ostvariti od zacrtanog, možda puno, možda malo, ali ako na trenutak pogledamo samo njihov program onda već uviđamo važnost njihove pobjede. Riječ je o evoluciji socijalističke ideje koja može, i trebala bi biti, prihvatljiva današnjim masama. Socijalizam kao teorija mora se moći modernizirati, postati ponovno konkurentna politička snaga te izvući sebe iz ralja mediokritetske i ideološki bankrotirane europske socijal-demokracije.

Za socijal-demokraciju u Europi više ne bi trebalo biti mjesta, treba kao ideja završiti upravo kao i grčki PASOK – nekoć moćna stranka lijevog centra, danas gubitnik s mizernih 3,5% glasova. Na mjesto socijal-demokracije mora doći novi val demokratskog socijalizma. Grčka otvara taj iznimno važan put, a uskoro će je slijediti možda i Španjolska gdje je stranka PODEMOS vrlo slična grčkoj SYRIZA-i.

Politička oluja očito stiže s juga, što ne iznenađuje, jug Europe naročito je pritisnut mjerama štednje i drugim brutalnim oblicima pogodavanja krupnom financijskom kapitalu na štetu običnog čovjeka, radnika.

SYRIZA je danas pobijedila, prva stranka protiv mjera štednje odnijela je pobjedu u Europi. Sada se još samo mora dokazati i u vladajućoj ulozi pa toliko spominjani “domino efekt” u Europi može početi. Ne onaj rušilački, već onaj političko evolucijski – zemljama Europe hitno trebaju ove opcije, a SYRIZA sada zaista može biti pokretač promjena na razini kontinenta.

Svaka zemlja Europe je na neki način specifična, ali zahtjevi radničke klase uvijek su bili identični – sloboda od eksploatacije i kontrola vlastite sudbine, a svaki korak koji vodi bliže tom idealu je pozitivan.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Assad Putinu: Hvala što ste nam spasili zemlju

Objavljeno

na

Objavio

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zahvalio je ruskom kolegi Vladimiru Putinu za “spašavanje” njegove zemlje i rusku podršku u Siriji.

Dvojica državnih čelnika sastala su se u ruskom odmaralištu Sočiju na Crnom moru, objavio je Kremlj u utorak.

Razgovarali su o borbi protiv “terorizma” i mogućnostima za političko rješenje u Siriji, u kojoj sedam godina traje rat.

U priopćenju je navedeno da je Assad iskazao spremnost za održavanje razgovora sa stranama zainteresiranim za rješavanje sukoba.

Zauzvrat je Putin pohvalio Assadovu suradnju.

Prema navodima informativne agencije RIA, koja je citirala glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, sastanak je trajao gotovo četiri sata.

Ovo je drugi put da je Assad napustio Siriju od početka rata 2011. godine.

Saveznik Sirije

U listopadu 2015, mjesec nakon što je Rusija pokrenula vojnu kampanju u Siriji, Assad i Putin sastali su se u Moskvi.

Rusija, glavni saveznik Vlade Sirije u ratu, podržava snage Vlade u borbama u onome što je postao posrednički rat u regiji.

Prošlog mjeseca različite frakcije, uključujući Vladu Sirije i opozicijske grupe, sastale su se u prijestolnici Kazahstana na razgovorima za implementaciju posljednjeg sporazuma o prekidu vatre.

Tijekom godina pokrenuto je nekoliko međunarodnih inicijativa za okončanje rata, uključujući pokušaj uspostave “zona deeskaalacije” širom zemlje, gdje Rusija, Turska i Iran garantiraju poštivanje sporazuma.

Do danas je gotovo 465.000 ljudi poginulo u sukobu, a više od 12 milijuna Sirijaca raseljeno.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari