Pratite nas

Hrvatska

PRIKUPLJENO 487.612 POTPISA ZA REFERENDUM ‘Vladi dajemo rok od 15 dana da ih provjeri!’

Objavljeno

na

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ objavila je danas da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a s obzirom da im s terena još pristižu potpisne liste, očekuju da će u konačnici imati preko pola milijuna potpisa građana.

Jedan od čelnika inicijative Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad rekao je na konferenciji za novinare da su prema preliminarnim podacima dosad prikupili 487,612 potpisa. Iz te brojke isključeni su neispravni potpisi.

“To je preko 113 tisuća potpisa više od onog što smatramo da je potrebno za raspisivanje referenduma”, rekao je Celakoski.

Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata najavio je da će najvjerojatnije krajem idućeg tjedna predati potpise u Sabor, a nakon toga će Saboru dati rok od 15 dana od početka prve sjednice za pregled potpisa.

“Ako smo mi mogli po kiši i lošem vremenu i uvjetima prikupiti te potpise onda ne vidim zašto bi Saboru, Vladi i svima koji su zaduženi za pregled potpisa trebali davati duži rok”, kazao je Stanić.

S obzirom da se u javnosti često govori kako su referendumi skupi, Incijativa traži od vladajućih da se referendum raspiše na dan predsjedničkih izbora kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, koji bi u tom slučaju bili deset puta manji.

Platforma sindikata i udruga koja je prikupljala potpise pokazala je dobar spoj i time neće završiti svoje aktivnosti u zaštiti javnih dobara.

“Mislim da tek dolazi vrijeme kad će civilno društvo, odnosno građani imati utjecaj prilikom donošenja odluka i izvan izbora, odnosno da je počelo vrijeme kad će država morati slušati što misle i govore građani”, rekao je Stanić.

Celakosi je ustvrdio da ne žele stati na prikupljanju potpisa već im je cilj izazvati javnu raspravu i zahtijevati od vlasti da građane više ne gura u političku korupciju i klijentelizam ili privatizaciju.

Dodao je da će oni raditi na izgradnji boljeg modela upravljanja javnim tvrtkama, javnim institucijama i javnim dobrom koji se neće oslanjati na partitokratsku kontrolu nego na javnu, stručnu i društvenu kontrolu zajedničkih javnih resursa.


 

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ na konferenciji za novinare objavit će preliminarni broj obrađenih potpisa građana, prikupljenih radi raspisivanja referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Sindikati vjeruju da su prikupili više od potrebnih 450 tisuća potpisa. Predstavnici inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski ujedno će najaviti daljnje aktivnosti Inicijative koja se protivi monetizaciji Hrvatskih autocesta.

Vlada bi na zatvorenom dijelu sjednice trebala razriješiti dužnosti Marka Lončarevića, pomoćnika ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, i to na njegov osobni zahtjev. Bio je ministrov pomoćnik za infrastrukturu i zadužen za projekt monetizacije autocesta. Službeno se demantira da je njegova ostavka povezana s monetizacijom. Premijer Zoran Milanović kazao je da će poštovati volju građana da iziđu na taj referendum, čak i ako ta odluka bude “nerazumna”.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Prošla godina za hrvatsku vojnu industriju bila je najlošija u proteklih pet pa i više godina, piše u petak Večernji list.

Prema godišnjem izvješću o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, koje je Vladi u četvrtak podnio ministar gospodarstva Darko Horvat, vojna industrija izvezla je samo 493 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu 2018. izvoz im je prepolovljen, a u odnosu na rekordnu 2016., kada je Hrvatska izvezla oružja za gotovo 1,7 milijardi kuna, rezultat je tri i pol puta lošiji.

To izvješće uvijek je obavijeno tajnom jer se ne navode imena proizvođača i vrste proizvoda, no do sada je hrvatski izvoz oružja uvijek ovisio o poslovanju i prodaji karlovačkog giganta HS Produkta, koji čini više od polovice ukupnog hrvatskog izvoza oružja. Tako je bilo i rekordne 2016., kada smo izvezli oružja u vrijednosti od 224 milijuna eura, uglavnom stoga jer su Karlovčani te godine u SAD-u prodali rekordnu količinu od 575 tisuća pištolja, čime je Hrvatska čak izbila na treće mjesto dobavljača pištolja za SAD.

Toliki uspjeh temeljio se tada na strahu američkih građana koji su očekivali da će tadašnji predsjednik Barack Obama zakonski znatno otežati nabavu oružja, piše dnevnik. Čim je na čelo SAD-a došao Donald Trump, dogodio se zamjetan pad potražnje i prodaja je pala 20 posto. Taj trend inače je dobro poznat HS Produktu, jer kada SAD ima republikanskog predsjednika, prodaje puno manje oružja nego kad je na čelu države demokrat, pa je i 2019. bila rekordno loša. Predsjednik uprave Željko Pavlin potvrđuje da im je u odnosu na 2018. promet više nego prepolovljen, iznosio je tek 340 milijuna kuna dok je za usporedbu u 2016. bio 921 milijun kuna.

“Na sreću u 2020. proizvodnja pištolja toliko nam je porasla da ćemo vjerojatno već u srpnju postići bolji rezultat nego cijele prošle godine”, kaže Pavlin.

Pad oružja, međutim, nije vezan isključivo za HS produkt.U godinama kada smo izvozili više od 200 milijuna eura znatan dio odnosio se i na izvoz tzv. neperspektivnog oružja, iza čega se krio izvoz u Jordan i Saudijsku Arabiju, uz dogovor sa SAD-om. Uz to na ista mjesta izvozili smo i protuoklopne topove, rakete za VBR i ručne bacače granata, a sve zajedno u godišnjoj vrijednosti od 20 do 80 milijuna USD. U 2019. tog izvoza više nema, piše u petak Večernji list. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Andrej Plenković: Hrvatska će od Europske unije dobiti više od 20 milijardi eura

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković rekao je u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku da će Hrvatska osim 10 milijardi eura iz najavljenih europskih sredstava za gospodarski oporavak dobiti još najmanje toliko za sedmogodišnji proračun. Plenković je u Dnevniku također objavio da će na parlamentarnim izborima nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici.

Plenković je rekao da će Hrvatska od sredstava koje ukupno iznose 750 milijardi eura dobiti nešto više od 10 milijardi, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva, a jedna četvrtina mogućnost zajmova.

– To je sve skupa oko 20 posto našeg BDP-a, a povrh toga, mogu reći hrvatskoj javnosti, dobit ćemo još najmanje toliko, a sigurno i više, jer ćemo i pregovarati, za sedmogodišnji proračun. Mi ćemo u sljedećih sedam godina, od 2021. do 2027., za investicije, razvoj, ravnomjerni razvoj Hrvatske, radna mjesta, gospodarstvo, digitalizaciju, za zelenu Hrvatsku u smislu zaštite okoliša i izlazak iz krize imati od Europske unije više od 20 milijardi eura, poručio je Plenković.

Dodao je da ovih svježih 10 milijardi ide za razdoblje do kraja mandata ove Komisije, od 2020. do 2024.

– Logika ovog dokumenta Komisije vrlo je slična mjerama koje smo mi poduzeli kao Vlada, rekao je Plenković.

Plenković je također rekao da je Hrvatska osnažila svoj suverenitet snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije.

“Gospodarstvo kompletno reaktivirano”

Plenković je naveo da imamo više od 10.000 novih osiguranika, novih novozaposlenih, te da je hrvatsko gospodarstvo kompletno reaktivirano. Što se tiče daljnjih mjera, rekao je da će pronaći sredstva, koja su već praktički predviđena, za sektor prometa, turizma, ugostiteljstva i organizacije različitih događanja.

Komentirajući odluku o otvaranju hrvatskih granica za deset država rekao je da idu k politici da se iz ove turističke sezone izvuče sve što se može izvući.

– Mislim da nije riječ o riziku, nego o potpori gospodarstvu, a mi ćemo kroz ovu aplikaciju koja je danas prezentirana imati podatke tko nam to ulazi u zemlju, rekao je Plenković.

O izborima

Plenković je rekao da je HDZ u procesu konzultacija za izborne liste jer su dobili puno više kandidata nego što ima mjesta, a kada sve konsolidiraju, u propisanom će roku, sredinom lipnja, prezentirati liste i dovršiti program.

Komentirajući poruke iz oporbe da se na izborima boji ići u prvu jedinicu pa da zato razmišlja da se kandidira u desetoj poručio je da želi nositi HDZ-ovu listu u prvoj jedinici. Rekao je da se Arsen Bauk iz SDP-a prepao da mu ne bi došao u desetu jedinicu jer mu je otac s Hvara, a majka iz Makarske i jer ima dosta dobar standing u toj jedinici.

– Ali neka se ne sekira, neka se ne boji, ja ću biti u prvoj izbornoj jedinici budući da sam i rođen u Zagrebu i živim ovdje, ovo je moj grad, i želim nositi HDZ-ovu listu u prvoj izbornoj jedinici, rekao je Plenković, dodavši da se veseli sučeljavanju.

Na pitanje koliko mandata očekuje rekao je da su zadnji put osvojili 61 mandat i bili uvjerljivi pobjednici.

– Nadam se da ćemo ponoviti taj rezultat i ovaj put, rekao je Plenković.

O Danu državnosti

Plenković je rekao da je jako sretan što je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja jer 25. lipnja nikad nije saživio s hrvatskim narodom. Bio je kritičan prema današnjim izjavama predsjednika Zorana Milanovića o 30. svibnja.

– Žao mi je da predsjednik Republike, s obzirom na zakone koji su na snazi, na taj način doživljava Dan državnosti. To nije dobro, rekao je Plenković.

Plenković: Hrvatska ukida zabranu prelaska granice nizu zemalja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari