Connect with us

Hrvatska

PRIKUPLJENO 487.612 POTPISA ZA REFERENDUM ‘Vladi dajemo rok od 15 dana da ih provjeri!’

Objavljeno

-

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ objavila je danas da je prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma protiv davanja hrvatskih autocesta u koncesiju, a s obzirom da im s terena još pristižu potpisne liste, očekuju da će u konačnici imati preko pola milijuna potpisa građana.

Jedan od čelnika inicijative Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad rekao je na konferenciji za novinare da su prema preliminarnim podacima dosad prikupili 487,612 potpisa. Iz te brojke isključeni su neispravni potpisi.

“To je preko 113 tisuća potpisa više od onog što smatramo da je potrebno za raspisivanje referenduma”, rekao je Celakoski.

Mijat Stanić iz Nezavisnog cestarskog sindikata najavio je da će najvjerojatnije krajem idućeg tjedna predati potpise u Sabor, a nakon toga će Saboru dati rok od 15 dana od početka prve sjednice za pregled potpisa.

“Ako smo mi mogli po kiši i lošem vremenu i uvjetima prikupiti te potpise onda ne vidim zašto bi Saboru, Vladi i svima koji su zaduženi za pregled potpisa trebali davati duži rok”, kazao je Stanić.

S obzirom da se u javnosti često govori kako su referendumi skupi, Incijativa traži od vladajućih da se referendum raspiše na dan predsjedničkih izbora kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi, koji bi u tom slučaju bili deset puta manji.

Platforma sindikata i udruga koja je prikupljala potpise pokazala je dobar spoj i time neće završiti svoje aktivnosti u zaštiti javnih dobara.

“Mislim da tek dolazi vrijeme kad će civilno društvo, odnosno građani imati utjecaj prilikom donošenja odluka i izvan izbora, odnosno da je počelo vrijeme kad će država morati slušati što misle i govore građani”, rekao je Stanić.

Celakosi je ustvrdio da ne žele stati na prikupljanju potpisa već im je cilj izazvati javnu raspravu i zahtijevati od vlasti da građane više ne gura u političku korupciju i klijentelizam ili privatizaciju.

Dodao je da će oni raditi na izgradnji boljeg modela upravljanja javnim tvrtkama, javnim institucijama i javnim dobrom koji se neće oslanjati na partitokratsku kontrolu nego na javnu, stručnu i društvenu kontrolu zajedničkih javnih resursa.


 

Inicijativa ‘Ne damo naše autoceste’ na konferenciji za novinare objavit će preliminarni broj obrađenih potpisa građana, prikupljenih radi raspisivanja referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Sindikati vjeruju da su prikupili više od potrebnih 450 tisuća potpisa. Predstavnici inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski ujedno će najaviti daljnje aktivnosti Inicijative koja se protivi monetizaciji Hrvatskih autocesta.

Vlada bi na zatvorenom dijelu sjednice trebala razriješiti dužnosti Marka Lončarevića, pomoćnika ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića, i to na njegov osobni zahtjev. Bio je ministrov pomoćnik za infrastrukturu i zadužen za projekt monetizacije autocesta. Službeno se demantira da je njegova ostavka povezana s monetizacijom. Premijer Zoran Milanović kazao je da će poštovati volju građana da iziđu na taj referendum, čak i ako ta odluka bude “nerazumna”.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari