Pratite nas

Vijesti

Prvi školski sat posvetite Domovinskome ratu!

Objavljeno

na

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) i ove godine poziva sve škole da prvi školski sat počnu na temu hrvatskog Domovinskoga rata.

Kada-je-i-gdje-poceo-hrvatski-Domovinski-rat

Naime, stječe se dojam da mladi, odnosno učenici u školama ne znaju dovoljno o stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a najmanje o događanjima iz vremena rata na njihovim područjima. Stoga je prijeko potrebno da se okrenemo prošlosti, jer bez nje nema budućnosti.

To što se danas uči u školama o Domovinskom ratu je površno, nedorečeno, pa čak na određeni način i krivotvoreno. Uz to kad se pogledaju udžbenici o povijesti stječe se dojam da se još uvijek mnogo više posvećuje pažnja turskim i inim bitkama, nego onima iz početka devedesetih, tako da mladi imaju dojam kao da u “Turci” stvarali hrvatsku državu, a ne mladići i djevojke iz njihovih sredina. Osim toga, što mladi znaju o Junacima hrvatskog Domovinskoga rata? Srpskim koncentracijskim logorima?

O masovnim grobnicama, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima? Što znaju o srpskim i inim ratnim zločincima?  Oni i dalje gledaju filmove o Boški Buhi i sličnima iz vremena II. svjetskog rata, dok  o njihovim vršnjacima, koji su također u ne malom broju sudjelovali u stvaranju hrvatske države ne znaju gotovo ništa.

Žalosno je i nedopustivo i to da je iznimno malo škola koje nose naziv po nekoj hrvatskoj ratnoj postrojbi ili pak po nekom tko je dao veliki doprinos, odnosno svoj život za Hrvatsku. Znaju li naposljetku mladi, koliko je djece poginulo u vrijeme rata, znaju li da zbog tih, ali i niza drugih ratnih zločina ni 23 godine od početka srpske agresije gotovo nitko, ili bolje rečeno tek rijetki su dosad odgovarali? Oni, bojimo se, vrlo malo znaju i to da nije bilo branitelja, Hrvatska nikada ne bi bila članica Europske unije!

Stoga je prijeko potrebno da već na početku školske godine, ako ništa drugo, a ono se počne govoriti o danima pobjede i slave, ali i velikom broju žrtava, bez kojih ne bi bilo hrvatske države.

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Gjenero i Pavelić: Predsjednica je napravila niz dobrih stvari…

Objavljeno

na

Objavio

U emisiji Z1 televizije gostovali su politički analitičar Davor Gjenero i glavni urednik hrvatske danas Neven Pavelić.

Teme su bile aktualna politička situacija, propala nabavka borbenih zrakoplova, odgovornosti i mogućnosti kod dogovaranja novih; Predsjednica RH, učinci za mandata (kritika depopulacije, Vlade, odnos s Blokiranima), ankete i kandidati za njeno mjesto; Penavine kritike i političke perspektive….

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Balkan

Čović i Bevanda nazočili obilježavanju dana Republike Srpske

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH  Dragan Čović i njegov stranački kolega i ministar financija BiH Vjekoslav Bevanda nazočili su današnjem prijemu u Banja Luci povodom Dana Republike Srpske.

Ovo nije prvi put, pišu Nezavisne novine, da Čović sudjeluje na obilježavanju Dana RS. Dragan Čović je 2013. i 2015. godine prisustvovao obilježavanju 9. siječnja.

Podsjećamo, danas se u Banja Luci održao i  svečani defile povodom dana Republike Srpske na kojem su sudjelovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka  Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, kao i brojni drugi uzvanici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari