Connect with us

BiH

Prvi služeni posjet Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini

Objavljeno

-

Svoj prvi službeni posjet inozemstvu Grabar-Kitarović će početi sastankom s trojnim predsjedništvom u Sarajevu, predsjedavajućim Mladenom Ivanićem i članovima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. Grabar-Kitarović će popodne razgovarati s članovima kolegija obaju domova parlamenta BiH i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

kolinda sarajevoGrabar-Kitarović je uoči posjeta rekla da je za prvi državnički posjet izabrala susjednu BiH jer je Hrvatska zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO te iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda.

Hrvatska predsjednica dolazi u Bosnu i Hercegovinu u trenutku kada je zaiskrilo između predstavnika Demokratske fronte Željka Komšića i SDP-a BiH te predsjednika HDZ-a Hrvatske Tomislava Karamarka. Zbog poslanog pisma potpore Hrvatskom narodnom saboru, optužuju ga za nasrtaj na suverenitet BiH. Potporu Deklaraciji Hrvatskoga narodnog sabora u kojoj se zagovara federalizacija BiH, dio političkih aktera u Bosni i Hercegovini ocijenio je kao  potporu podjeli te zemlje na nacionalnim osnovama.

Iz BiH u proteklih tjedan dana stižu različite poruke. Jedna sa žigom Bruxellesa, a druga Mostara. Obje su iznimno važne i od nove hrvatske predsjednice svi će očekivati jasno stajalište o oba pitanja. Jedno je treba li Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ići prema ustavnim promjenama ili ne? A drugo, jednako važno, nova europska inicijativa za Bosnu i Hercegovinu. Ona u drugi plan stavlja ustavne promjene, a kao najvažnije iznosi socijalne i gospodarske reforme u toj zemlji.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari