Pratite nas

Događaji

Prvi susret Kolinde Grabar-Kitarović i pape Franje

Objavljeno

na

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se s papom Franjom. Sveti otac hrvatsku je predsjednicu primio u Vatikanu.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u prvom službenom posjetu Vatikanu, razgovarala je s papom Franjom na audijenciji u Papinskoj kući, a nakon čega se sastala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

[ad id=”68099″]

Sastanak predsjednice i pape Franje trajao je pola sata, a izmjenili su i darove. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović papi Franji je poklonila komad misnog ruha izrađenog od čipke i korporal. Uručila mu je i knjige pape Franje koje su prevedene na hrvatski jezik.

kolinda papa slika 2

Najposebniji poklon papi Franji od hrvatske predsjednice zasigurno je dres hrvatske reprezentacije s brojem 9 na kojem je ispisano ime pape Franje. Broj devet inače se povezuje s najkorisnijim igračem neke momčadi.

U Hrvatsku predsjednica Grabar Kitarović donijet će poklone koje je dobila od pape Franje među kojima su medalja svetog Martina, zaštitnika siromaha i apostolska pobudnica ‘Evangelii Gaudium’ u kojoj papa Franjo razlaže temu naviještanja evanđelja u današnjem svijetu.

Predsjednica je pozvala papu Franju da dođe u Hrvatsku.

papafNakon sastanka s papom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sastala se i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

Predsjednica će kasnije u veleposlanstvu RH pri Svetoj Stolici odlikovati kardinala Dominiquea Mambertija Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, za osobni i višegodišnji doprinos u pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te promicanje prijateljskih odnosa između Hrvatske i Svete Stolice. Mamberti je bivši vatikanski ministar vanjskih poslova.

Podsjećamo, Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom prvog dana posjeta Vatikanu posjetila je u Hrvatski katolički zavod Svetog Jeronima te održala predavanje na Papinskom sveučilištu Antonianum u kojemu je govorila o položaju žena u današnjem društvu i politici.

Prvi posjet predsjednice Grabar-Kitarović Vatikanu označit će nastavak dobrih odnosa između dviju zemalja, a bit će i prilika za razmjenu mišljenja o stanju u Hrvatskoj i regiji, te o međunarodnim pitanjima.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari