Connect with us

Politika

Prvi susret Vlade, HV-a i predsjednika nakon ‘obračuna’

Objavljeno

-

Izvor: Isječak/N1/Ivan Hrstić

Danas u 10 sati u Banskim dvorima premijer Andrej Plenković sastat će se s vojnim vrhom Hrvatske vojske kako bi razgovarali o stanju u Oružanim snagama te da bi premijer od vojnika čuo što im je potrebno za normalno funkcioniranje, piše Jutarnji.hr.

Ovim sastankom započinje ovotjedno vojno-političko raspetljavanje sukoba na liniji predsjednik Milanović – ministar obrane koji traje već dvadeset dana.

Naime, u utorak slijedi sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojima se očekuje da će doći do nekog dogovora oko budućeg funkcioniranja odnosa između predsjednika i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera.

Premijer je na današnji sastanak pozvao načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, njegova zamjenika generala Sinišu Jurkovića, zapovjednike svih triju grana Hrvatske vojske te ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije.

Izvori Jutarnjeg tvrde kako je generalni stav u Vladi da vojsci ništa ne nedostaje te da je potrebno realizirati projekte koji su u tijeku. To je u potpunoj suprotnosti s tvrdnjama predsjednika Republike koji je u nekoliko navrata proteklih tjedana javno govorio da je vojska u ozbiljnoj materijalnoj krizi i da je stanje u Hrvatskoj vojsci gore od lošeg.

Kao i o svemu, i oko ovog su se sastanka razmjenjivale teške riječi između Vlade i Ureda predsjednika. Premijer je prošlog petka rano popodne najavio svoj sastanak s vojnim zapovjednicima da bi nekoliko sati kasnije Ured predsjednika objavio da se predsjednik našao s njima “te da se razgovaralo o stanju, nedostacima, nužnim proračunskim korekcijama i planovima razvoja Oružanih snaga”.

Dodatno je Ured predsjednika cinično poručio premijeru kako mu je potrebno da ga vojni zapovjednici informiraju o stanju u vojsci jer izgleda ne vjeruje svom ministru.

Plenković je pak na to odgovorio da je Milanović sastanak s vojnicima organizirao munjevito nakon što je on najavio svoj sastanak. Prema neslužbenim informacijama, sastanak nije zakazan pismenim putem već je načelnik Glavnog stožera telefonom zvao zapovjednike i kazao im da moraju doći u Ured predsjednika.

Neke od tih zapovjednika poziv je zatekao na putu iz Gospića u Zagreb, gdje su bili u pratnji predsjednika Republike. U predsjednikovu Uredu tvrde da je sastanak dogovoren tjedan dana prije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari