Connect with us

Politički rentgen

‘Psi rata’ u Milanovićevim empatijama, ili u rugalici Hrvatskoj vojsci?

Objavljeno

on

…U velikom razgovoru za Jutarnji Kruljac je tvrdio: „Kriv sam što volim kafane i narodnjake, ali za aferu Sibinj posve sam nevin’! Kako danas stvari stoje Kruljac jest pravomoćno kriv za aferu „Sibinj“, kao što je kriv, jer javno, kao general Hrvatske vojske promovira i veliča „kafane i narodnjake“, pa on i Milanović kao vrhovni mu zapovjednik, koji ga je valjda odlikovao zbog tih i sličnih etičkih kvaliteta, šalju mladim naraštajima buduće Hrvatske vojske poruku,…

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Posljednji gaf nad gafovima predsjednika Milanovića je svakako odlikovanje koje je dodijelio generalu Mladenu Kruljcu povodom „Oluje“, najvećeg blagdana u povijesti Hrvatske. Što bi se dogodilo da je kojim slučajem Kolinda Grabar Kitarović takvom ili sličnim suspektnim likovima šakom i kapom dijelila odličja, vraćala činove i darovala moralne i etičke oproste? Znamo što se u medijskom prostoru dogodilo kada je u svojoj ljudskoj naivnosti spomenula tortu Bandiću ili kada mu je na osebujan način čestitala rođendan. Bila je rasturena! Što bi se dogodilo da je Kolinda Grabar Kitarović vratila činove generalu Glavašu u trenutku kada se protiv njega sprema novi, obnovljeni sudski postupak iz kojega može izaći i kriv i nevin? Postoje li uopće u Hrvatskoj vojsci generali koji svojom čistoćom etikom i moralnošću zaslužuju odličja i poštovanje ili su svi „psi rata“ koji su svoje junaštvo uprljali suspekcijama i enormno se obogatili bez ikakvog propitkivanja o podrijetlu njihove novo stečene imovine.

Svatko u životu može posrnuti, svatko ima pravo biti i zločinac i lopov, pa i generali, no ako takve ljude predsjednik ističe u prvi plan kao svijetle primjere , to je poruka da se isplati biti loš, to je poruka da prljavo može postati čisto, što baca dodatnu ljagu na svetost i čistoću Domovinskog rata. U slučajnoj državi! U svakoj vojsci na svijetu postoje visoki etički i moralni kodeksi kao nepisana pravila, jer vojska je čuvar države, ustavnog poretka, čuvar nacije i suverenosti. Nije isto kada se civilnu osobu osumnjiči za korupciju, lopovluk i kriminal, kada protiv civila bude podignuta optužnica i kada civil bude nepravomoćno osuđen na tamnicu. Ako se to dogodi generalu Hrvatske vojske, onda to ima daleko veću težinu i nesagledive percepcijske posljedice. Nacija se srami, a vojska gubi svoj ugled i dignitet!

Baš to se dogodilo u pravosudnom slučaju generala Mladena Kruljca! Optužnica ih je teretila da su koruptivnim nedjelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, odnosno da su od rujna 2007. do sredine 2008. protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište za zonu malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti. A sve bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u poslovnoj zoni, čime su pribavili znatnu imovinsku korist.

Vrhovni sud pravomoćno je proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca za zlouporabe u tzv. “aferi Sibinj”, ali mu je izrekao uvjetnu kaznu, dio osuđujuće presude za njegove suoptuženike je vratio na ponovno suđenje, dok su neke optužbe odbačene zbog zastare.

Općina Sibinj, navodno oštećena za 58,2 milijuna, a proračun za 3,18 milijuna kuna

General zbora Josip Lucić na sudu je svjedočio protiv Mladena Kruljca. Tvrdio je kako se usmena zapovijed može izdati samo u ratnim uvjetima, dok je u mirnodopsko vrijeme za sve potrebna pisana zapovijed. Takav bi scenarij značio da Kruljac nije imao potrebno odobrenje za poslove te je postrojbu angažirao mimo vojnih pravila.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić, kao Vrhovni zapovjednik svjedočio je u korist Mladena Kruljca i čini se da je njegovo svjedočenje djelomično „uvažio“ Vrhovni sud Republike Hrvatske izricanjem blažih kazni, a svjedočenje generala Zbora Josipa Lucića djelomično je odbacio!

Dakle, general Mladen Kruljac je 2020. pravomoćno osuđen za teške malverzacije i kriminal, a 2021. predsjednik Milanović mu slavodobitno uručuje odlikovanje i to na proslavi najvećeg blagdana u Hrvatskoj.

Jesu li „psi rata“ ušli u Milanovićevu psihologiju empatije prema svojevrsnim junacima obrane Domovine, ili se Milanović na svoj licemjeran način zapravo ruga s tom istom vojskom čiji je vrhovni zapovjednik pred očima cijele nacije, obezvrjeđujući onu veliku većinu etičnih, moralnih i poštenih hrvatskih bojovnika. Nije li to na tragu slučajnog naroda, slučajne države i slučajne vojske? Ako je Josip Đakić za Milanovića protuha, kako to da protuhe nisu Glavaš i Kruljac? U jednom velikom razgovoru za Jutarnji Kruljac je tvrdio: „Kriv sam što volim kafane i narodnjake, ali za aferu Sibinj posve sam nevin’!

Kako danas stvari stoje Kruljac jest pravomoćno kriv za aferu „Sibinj“, kao što je kriv, jer javno, kao general Hrvatske vojske promovira i veliča „kafane i narodnjake“, pa on i Milanović kao vrhovni mu zapovjednik, koji ga je valjda odlikovao zbog tih i sličnih etičkih kvaliteta, šalju mladim naraštajima buduće Hrvatske vojske poruku, da nije loše voljeti „kafane“ i narodnjake i da će vjerojatno „užičko kolo“ i harmoniku dugmetaru uvesti u redovnu poduku svih novaka. To su ista ona srpska kola u ritmu kojih su zločinci tancali po mrtvim hrvatskim braniteljima, dok danas „psi rata“ na iste taktove doživljavaju orgazme i javno se time hvale.

Za Milanovića „Josip Đakić nije general, on je propalica“, iako nikada nije optužen ni pravomoćno osuđen, a general Mladen Kruljac i general Branimir Glavaš su mu odličnici i služe mu kao veličanstveni svjedoci njegove nove pravednosti, hrvatstva i empatije prema ljudima iza kojih ostaju goleme sjene upitnosti o njihovom karakteru i poštenju.

U kakvoj to vjerodostojnoj karakternosti živi predsjednik Zoran Milanović, kada u kontekstu „Oluje“ naslovnice vrište generalima Rojsom, Kruljcem, Glavašem i Đakićem, dok su mu jedni heroji, a drugi propalice? Nije li to generalni udar na sve ono što je u  Hrvatskoj vojsci vrijedno počasnog naklona, udar na one koji zbog svog poštenja i samozataje nikada neće biti, niti su bili na naslovnicama hvaljeni kao dodana vrijednost Republike Hrvatske. „Psi rata“ primaju odličja, suspektni likovi dobivaju naslovnice i pravo javnosti! Nije li to je klasičan udar na „Oluju“ svih oluja u povijesti Hrvatske, kao rugalica čitavoj Hrvatskoj vojsci?

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR