Pratite nas

Komentar

Psihijatar o Kregarovoj povijesnoj čestitosti i slučajnim kremšnitama u Samoboru

Objavljeno

na

Poznati psihijatar Herman Vukušić, jedan od organizatora prosvjeda branitelja protiv Kreše Beljaka, osvrnuo se na osvrt profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu Josipa Kregara:

“KREGAROVA KAVICA I KREMŠNITE U SAMOBORU”

Na dan braniteljskog prosvjeda u Samoboru bio je i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar, o čemu se oglasio i komentarom na FB.

On je u Samoboru prošle nedjelje kobajagi turistički ispijao popodnevnu kavicu i jeo kremšnite, što je po njemu činila i većina nazočnih na trgu taj dan.

“Test odaziva bio bi neki drugi dan”, kaže uvaženi profesor Kregar.

Ovo Kregarovo aludiranje da je na prosvjedu bilo više slučajnih prolaznika nego li samih branitelja samo je dio isprazne ljevičarske kampanje da se prosvjed u Samoboru na svaki način minimalizira, jer nema toga čega se antifa toliko boji kao ujedinjenih domoljuba.

Inače, Kregarove kolumne redovito se objavljuju na portalu autograf.hr (namjerno im radim reklamu!) gdje je prosvjed u Samoboru direktno ocijenjen kao fašistički skup, a ja kao samozvani “stručnjak za sve”.

O navedenome portalu, njegovim kolumnistima, te dezinformacijama i lažima koje šire o skupu u Samoboru i meni osobno ćemo (sa guštom) u jednoj od sljedećih objava, a možda malo i po sudovima…

Inače, o samom liku i djelu Josipa Kregara sve je još davne 2002. godine rekla moja pokojna draga prijateljica iz HSLS-a, Dorica Nikolić, kada je za Večernji list kazala sljedeće:

“Navela sam primjer Josipa Kregara jer smatram da je nedolično od njega da govori o etičkom kodeksu, ponašanju političara, da govori da nama ne treba vjerovati i da nas treba obuzdati dok istodobno za sobom vuče moralno vrlo dvojbene repove.

Prema mome mišljenju, on nema pravo o tome govoriti, jer je neupitno da protiv njega ima niz optužbi, javnih i tajnih, da se nije primjereno ponašao dok je bio u NO Posmrtne pripomoći, jer je zahvaljujući tome bio u prilici dobiti povoljan kredit.

On ga je poslije vratio kad je pukla afera, ali to znači da mu zapravo nije trebao. Zašto ga je onda uzeo? U demokratskom svijetu on ne bi ušao ni u jednu kombinaciju, a on sada piše prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa. To je apsurdno.

Po Zagrebu su se pričali vicevi o tome kako se gospodin Kregar, dok je bio povjerenik za Zagreb, automobilom dovozio do vrha Mesničke, a onda bi izišao, uprtio ruksak na leđa i krenuo pješice prema radnom mjestu u Gradskoj skupštini.

Toliko o moralnosti čovjeka koji nama političarima danas drži prodike”, napisao je Vukušić na fb-u.

U Samoboru braniteljski prosvjed ‘Stop govoru mržnje i međusobnoj nesnošljivosti’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Komemoraciji u Jasenovcu ostaje tri puta više novca nego Bleiburgu

Objavljeno

na

Objavio

komemoracija Jasenovac/

Komemoracije u Jasenovcu i Bleiburgu godišnje dobiju po pola milijuna kuna. Ni jedna se neće održati, ali antifašistima ipak ostaje 150.000 kuna u proračunu, dok je Bleiburg pao na 50.000 kuna: Partizani su brže trošili!

Svima onima kojima nedostaje rasprava o ustašama i partizanima, Vlada i Hrvatski Sabor su dali materijala kroz uštede i rezanje novca koje su usvojene na današnjoj sjednici Vlade.

Već godinama Hrvatski sabor izdvaja po pola milijuna kuna za obilježavanje komemoracije na Bleiburgu, te isti iznos za komemoraciju u Jasenovcu i druge manifestacije kojima se obilježava antifašistička borba.

Komemoracija u Jasenovcu bi se trebala održati ovaj mjesec, ali je zbog svih mjera opreza neće biti. Isto vrijedi i za onu u Bleiburgu koja treba biti u svibnju.

No, Vlada je usvojila dokument u kojem se za Bleiburg reže čak 450.000 kuna i ostaje im tek 50.000 kuna, dok se za Jasenovac i ostale antifašističke manifestacije reže 350.000 kuna i u proračunu im ostaje 150.000 kuna. Zašto tolika razlika? Neformalno obrazloženje koje smo dobili može se svesti na to: Partizani su brže trošili, piše 24sata.hr

Naime, antifašističke organizacije su već potrošile dio novca za pripreme, pa se on ne može oduzeti.  Ali saznajemo da će i od potrošenog iznosa nešto morati vratiti jer iako im je isplaćen, nisu opravdali trošak.

Počasni Bleiburški vod, koji organizira komemoraciju u Austriji, također je već potrošio 50.000 kuna za komemoraciju koje u konačnici neće biti, pa im se taj iznos ne može oduzeti, piše 24sata.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Logično je da će netko morati biti kriv. Tko je taj?

Objavljeno

na

Objavio

EPA
Zlo ne miruje

Pravednike su uvijek sudili i uvijek će suditi dok je svijeta i vijeka. Ni zlo, naime, ne miruje, želi pobjedu iako je to nemoguće. Pa koga prevari.

Crkvu u ove dane nije uspjelo prevariti. Oduprla se napasti da se »isprsi« i tako krivnju za posljedice pošasti koronavirus preuzme na sebe. A logično je da će netko morati biti kriv. Tko je taj? Svi zajedno trebamo postaviti taj upit dok se (koliko još dugo) nastojimo odgovorno ponašati.

Sličnih stvari svjestan je bio i prorok Izaija. Proricao je neprestano o pravedniku na kojega su se okomili. Baš kao na Crkvu u tzv. suvremeno vrijeme. Izbijale su revolucije, gazili su je na različite načine, ali ona je još uvijek tu jer je Bog s njom.

Jedan od posljednjih pokušaja da je ponize jest optužba protiv kardinala Pella da se nedolično ćudoredno ponašao. Od početka se vidjelo da sve to ne drži vodu, ali nije vrijedilo. Osudili su ga na duge tamničke godine, upirući sladostrasno prstom u Crkvu. Ona je kriva!

A i da jest Pell nešto učinio, nije ga ona jamačno tomu učila nego oni. Čak i neki kršćani to zaboravljaju dopustivši da ih zlo stjera u mišju rupu. No, protiv istine se ipak ne može. Visoki australski sud oslobodi kardinala. Velika je to poruka u vrijeme ove pošasti i u vrijeme katoličkog slavljenja Uskrsa. Lažu nam da više nema pravednika u državnim ustanovama, ima i ne boje se postupati po pravdi i savjesti. »Gle, Gospodin Bog mi pomaže, tko će me osuditi«, rekao bi Izaija u današnjem čitanju.

»Zbog tebe podnesoh pogrdu«, nastavlja današnji psalam. Sjetimo se zaista naših pravednika koji su podnijeli muku i nepravednu osudu. Jedan je od njih i bl. kardinal Stepinac. Što sve nisu govorili i učinili protiv njega. Uzalud. Još se ne zaustavljaju jer pobijedi li on, pobijedit će i mnogi drugi koji su išli istim ili sličnim putem. Među njih svakako moramo ubrojiti i »Širokobriške mučenike«, kako ih puk zove. U svoje vrijeme stajali su na braniku vjerske i narodne slobode. Nisu se povijali, nisu tražili kompromise, nisu zavodili. Bili su Hrvati i katolici te kao takvi otišli u smrt. Razorili su i spalili njihov Široki Brig, ali sve je bilo uzalud. Dobro koje su posijali u srca ljudi ne može se odatle ukloniti, ono nadživljuje sve bure i oluje.

Ponovno u evanđelju čitamo o Judinoj izdaji. Učinio je to za novac, jer je bio pohlepan. Kad je Isus o svemu natuknuo ostalim učenicima, stali su se pitati da nisu oni ti. I dobro su učinili. Moramo se zaista paziti da ne stupamo u mimohodu zla. Ono može preuzeti različita lica, svako moramo odbaciti. Razmislimo o tomu dok još trpimo ograničavanje svojih temeljnih ljudskih prava.

Što možemo učiniti da se popravimo te na taj način doprinesemo i popravljanju svijeta u kojemu živimo? Nismo samo jedinke, i zajednica smo koja treba biti u službi svoga Boga. Zaključimo s Isusom: »Sin Čovječji, istina, odlazi kako je o njemu pisano, ali jao čovjeku onomu koji predaje Sina Čovječjega. Tomu bi čovjeku bolje bilo da se ni rodio nije.«

Miljenko Stojić

Riječ u vremenu neriječi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari