Pratite nas

Kolumne

Psihijatrijski karton kao idealno sredstvo u borbi protiv terorizma

Objavljeno

na

Svako zlo za neko dobro, kaže narod, ne samo da se utješi. Ni jako veliko zlo nije u tome iznimka. U vrijeme nedavnog terorističkog napada u Barceloni, svjetski su mediji s olakšanjem, pa i dozom zadovoljstva, javili o sličnom incidentu u Marseilleu, srećom bez tragičnih posljedica. Uzrokom njihova zadovoljstva bio je pronađeni psihijatrijski karton u automobilu koji je nenadano skrenuo s puta i ugrozio prolaznike.

One koji znaju kako funkcionira robotizirani um euro-birokrata, udaljen od Boga koliko i od čovjeka, ne bi začudilo kad bi spomenuti slučaj nadahnuo briselsku administraciju za konačni obračun s problemom terorizma. Dovoljno je dodijeliti kolektivni psihijatrijski karton, recimo nekoj vjerskoj zajednici s relativno malim udjelom u stanovništvu, ali zato ogromnim u počinjenju terorističkih djela s velikim brojem žrtava, i problem terorizma bit će za svagda riješen. Nakon toga bi, čim se dogodi nešto slično, medicinski, time i politički prihvatljivo objašnjenje već čučalo spremno i svatko bi morao prihvatiti da nije riječ o terorizmu. Ili se suočiti s nekom nezgodnom etiketom!

No, euro-birokracija je po naravi vrlo oprezna, nesklona zalijetanju, pa će plan najprije pokušati testirati u kontroliranim uvjetima na jednoj manjoj članici, prilično novoj, ma što novoj – najnovijoj, kao stvorenoj za Case Study. Ona, doduše, trenutno ima jedan sasvim drugi problem. Muku muči s učestalim požarima koji rezultiraju znatnom materijalnom štetom, k tome još u turistički atraktivnom području. Ipak, kako je uočen cijeli niz podudarnosti s navedenim globalnim europskim problemom, procijenjeno je da se pri njegovu rješavanju može primijeniti istovjetan obrazac.

Olakotna je okolnost što u tom slučaju postoji i znanstvena potvrda kao temelj za dodjelu kolektivnog psihijatrijskog kartona, doduše, etničkoj, a ne vjerskoj zajednici, iznimno visoko zastupljenoj među podmetačima namjerno izazvanih požara s obzirom na udjel u ukupnoj populaciji. Naime, ugledni šibenski psihijatar, pokojni Jovan R. (podaci poznati kome treba), vrsni poznavatelj te etničke skupine, koliko to kao stručnjak i njezin svojedobni predvodnik može biti, postavio je još prije skoro 30 godina kolektivnu dijagnozu ustvrdivši kako se radi o “ludom narodu”. A otad se stanje nije moglo popraviti, budući se liječenju nije pristupilo. Pripadnici “ludog naroda”, doduše, ne voze kamione (dobro, osim onog Paravinje, bivšeg pripadnika “slavne” krajinske vojske koji je silovao i ubio maloljetnu djevojku). Miliji su im traktori uz koje vežu najveću epopeju u svojoj povijesti – ostvarenje vjekovnog sna da konačno žive u Srbiji. Ne tako velikoj kako su se nadali, ali ipak Srbiji. Zato vjerojatno i daju sve od sebe samo kako bi ugledali traktore u akciji, makar i one zračne.

Mediji, društveno odgovorni kakvi jesu, vode brigu o svemu pa neprestance trube kako obala gori, valjda kako bi isprepadali turiste koji su ove godine tako bezobrazno pohrlili na more da ih jednostavno ima previše. A što je previše, previše je, i zato već sad treba učiniti sve da ne gnjave i sljedeće godine. I u turizmu kao i kod požara preventiva je najvažnija. Samo, dok se požari gase zimi, turizam se za sljedeću godinu gasi već ljeti. Znaju to dobro u medijima. Znaju, ali iz nekog razloga ne spominju, i da se glavnina porasta broja požara, i to onih najopakijih s više izvora nastalih u kratkom vremenu, odnosi na područje negdašnje crte razdvajanja iz Domovinskog rata na prostoru sjeverne Dalmacije gdje zaostale mine dodatno otežavaju gašenje. Znatno im je povećan broj i blizu Kistanja koje su naselili neželjeni uljezi, Hrvati s Kosova, a gdje se vole rasplamsati baš uz komunikacije (cesta i željeznička pruga). A poseban im je gušt buknuti u blizini vojnih objekata. Kako to da ih nema, ili ih je neusporedivo manje, na području Sinja, Imotskog i Vrgorca, nitko da se pita. Pa ni oni koji se k’o pijani plota hvataju Portugala, tog sedativa za umirenje javnosti (eto, nismo sami, nema razloga za teorije zavjere …), iako se radi o zemlji neusporedivo većih prostranstava podložnih povećanom riziku izbijanja požara od relativno uskog pojasa na sjeveru Dalmacije.

Osim požrtvovnih vatrogasaca treba pohvaliti i hrvatsku policiju koja pokazuje zavidnu sposobnost učenja. Očito je usvojila europske smjernice, možda dobije i neki certifikat, čim se tako suvereno služi receptom španjolskih kolega demonstriranim poslije pokolja u Barceloni. Tamo su, naime, uz marokanske državljane u organizaciji (još uvijek) terorističkog čina sudjelovali i španjolski što neupućene po inerciji navodi na pomisao kako se radi o nekom Miguelu, Joseu, Fernandu … a ne npr. o Abdul-Azizu. Slično, u slučaju sjevernodalmatinskih požara hrvatska policija izvještava da se među privedenima za podmetanje, osim ponekog srpskog, nalaze mahom hrvatski državljani. E, sad što među njima baš i nema Hrvoja, Domagoja, Krešimira … ma koga briga! Srećom, pri ruci se našla jedna mlada ustaška žena koja je navodno pokušala zapaliti srpsko selo motivirana mržnjom prema Srbima što se otkrilo u rekordnom roku, podiglo instant kaznenu prijavu za zločin iz mržnje i obznanilo na sva zvona. One sklonije razmišljanju ovaj upadljivo očajnički manevar tek je učvrstio u uvjerenju tko stoji iza velike većine namjerno podmetnutih požara, budući sve ostalo jednostavno tomu ide u prilog.

Motivi “ludog naroda” su nešto suptilniji. Među počiniteljima ih ima svih skupina, od maloljetnika do baba, posve u skladu s doktrinom naoružanog (ali i dijagnozom “ludog”) naroda iskušanoj u prethodnim višekratnim izljevima ljubavi prema Hrvatskoj i Hrvatima. “Ludi” ne mrze, oni pale više onako lirski, jednostavno kako bi uživali u pogledu na plamenim jezicima i gustim dimom obavijen krajobraz. Kakva scena,… ah…, u pozadini nedostaje samo opori glas onog crvenog baruna od Brijuna pa da praćen zvucima lire recitira jednu na temu “uzet ćemo im Dalmaciju” kako je, prema kazivanju Antuna Vrdoljaka, palamudio početkom devedesetih kad su sve najbolje karte bile u njihovim rukama.

Pomalo u sjeni vatrene kulise kroz medije se prošuljala vijest kako neki sredovječni manijak, izvjesni Aleksandar V., državljanin Srbije, zaskače hrvatske prvoškolce nagovarajući ih da moraju navijati za Crvenu Zvezdu ili Partizan. Postoji više indicija da je isti povezan s poplavama u županjskoj Posavini, a ne može se sa sigurnošću tvrditi i da, ovako ili onako, nije uključen u podmetanje požara u Dalmaciji. Kao mali znak pažnje, hrvatska politika mu namjerava najodlučnije uručiti psihijatrijski karton, kako bi i dalje mogao bezbrižno i neometano raditi što ga volja.

“Lud narod” i danas ima svoje glasilo u kojem izražava stajališta kakva se od “ludog” i očekuju. Istina, u odnosu na prethodnika od prije stotinu i kusur godina promijenilo se ime i financijer. Uz to, umjesto starog i isluženog “Do istrage vaše ili naše” sad je u modi nešto manje ambiciozan, ali jednako hedonistički refren “Lijepa naša lijepo gori”. Doista, neiskrenost je zadnje što bi im se moglo spočitnuti. Podsjetimo da su te koji nas “vole” kao ludi, pa gotovo i da ne mogu bez nas, na hrvatsko tlo naselili višestoljetni osvajači hrvatske zemlje i progonitelji hrvatskog naroda, Turci Osmanlije,  koristeći ih kao pomoćne vojne postrojbe tzv. martologe. Ugnijezdili su se, i geografski i metaforički i funkcionalno, kao šaka u trbuhu Hrvatske. Otad nema tog vladara, tuđinca koji se tom “šakom” kao pendrekom nije koristio da malo “pogladi” Hrvate po mekom im trbuhu.

No, Hrvati bi mogli, i prije nego što se nadaju, sudjelovati i u onom glavnom europskom projektu dodjele psihijatrijskog kartona. Posljedice upravljanja migrantskom krizom Zorana Milanovića i njegovog pobočnika, koji se svojedobno došljacima u tranzitu predstavio rečenicom “maj nem iz Ranko”, već dolaze na naplatu. Možda da se u znak zahvale i za ovaj dinamični dvojac nađe neki, barem počasni psihijatrijski karton, mada ga po svoj prilici već imaju (i to ne počasnog)? Kako bilo, povratni migrantski tsunami na koji su računali, zacijelo vidjevši u povratnicima potencijalno biračko tijelo, polako se, ali sigurno, slijeva u Hrvatsku. Nakon probiranja provedenog u Njemačkoj i Austriji malo je vjerojatno da će među vraćenima biti onih procijenjenih perspektivnima. Koliko je trenutno kandidata za integraciju u hrvatsko društvo, trenutno nije poznato. Koliko će ih tek biti, još se manje zna.

I ovi došljaci s Istoka koji su na put u Europu organizirano krenuli upravo iz zemlje Turaka – vrlo vjerojatno i na njihov poticaj kao nekad i spomenuti martolozi na hrvatsku zemlju – nisu pravo ni došli, a već su nam počeli “voljeti” žene k’o ludi. Pitanje je više hoćemo li moći toliko ljubavi podnijeti, jer previše je to ljubavi za jedan narod kojeg pokreće samo gola mržnja. Zapravo, pitanje je bi li to mogli podnijeti i veći fašisti od nas, običnih ustaša, … naravno, ako takvi uopće postoje. A da im predložimo da se vrate i pomognu roditeljima, braći i sestrama izgraditi vlastite porušene zemlje u kojima se nakon odlaska iz Bijele kuće predsjednika, nobelovca za mir, situacija izgleda napokon smiruje? Zar je grijeh poručiti im neka ljube, grade i zrak dišu tamo gdje su svoji na svome i među svojima? Osim ako i to nije fašistički.

Grgur S./Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Josip Jović: Mit o razjedinjenoj zemlji

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru je u koloni koračalo šezdeset tisuća ljudi iz svih krajeva, usprkos proteklih dvadeset šest godina od velike tragedije, kvalifikacijsku utakmicu nogometne reprezentacije gledao je prepun Maksimir i još 1,5 milijun televizijskih gledatelja, povratak dvojice generala iz Haaga dočekalo je prije pet godina milijun Zagrepčana, za neovisnost države glasovalo je više od devedeset posto birača, za prirodnu definiciju braka izjasnilo se blizu osamdeset posto izišlih na referendum, za proglašenje Stepinca svecem, kad bi se organizirao jedan takav referendum, bilo bi sto posto katolika…

Hrvatska je, dakle, u nekim temeljnim vrijednostima i emocijama, bez obzira na stranačke simpatije i antipatije, homogena nacija kao malo koja u zemlja u svijetu.

Mit o zemlji nepomirljivih suprotnosti nastaje temeljem polemika medijski eksponiranih i ideološki preopterećenih pojedinaca, skupina i skupnica, kao i temeljem neke vrste specijalnog rata u obliku umjetnog podgrijavanja i proizvodnje neprijateljstava na matrici antifašisti-fašisti, ustaše-partizani i slično.

Jedno objektivno istraživanje, koje još nitko nije proveo, pokazalo bi da građani ove zemlje u visokoj mjeri imaju podjednako snažnu distancu prema oba, kako se to kaže, totalitarna režima i prema njihovoj političkoj ostavštini, ili naprosto te mrtve epohe povijesti žele zaboraviti.

Hrvatska je ujedinjena u domoljublju i otporu agresiji, u kršćanskim vrijednostima i poštivanju Crkve, u solidarnosti prema ugroženima, u brizi za bolju budućnost djece i za sudbinu države, ujedinjena je, nažalost, i u siromaštvu.

S ovakvom slikom Hrvatske zacijelo se ne bi složili, primjerice Igor Mandićili Dubravka Ugrešić, za koje je domoljublje utočište hulja, hrvatska država promašeni, hipernacionalistički projekt i reetablirana NDH, kao što se ne bi složili ni neki drugi kritičari svega postojećeg, koji zapravo, svjesno ili nesvjesno, pod oblandom lažnog individualizma i kozmopolitizma govore, pišu i djeluju na crti velikosrpske promidžbe, koja je prethodila Vukovaru i koja traje sve do dana današnjeg.

Za njih su kuna, zastava, grb, branitelji, vjernici, navijači, hadezeovci, vlast i narod uopće samo simboli, odnosno poluge „ustaškog nacionalizma“, sve je oko njih nepodnošljivo fašističko, jer im je nepodnošljiva nova politička stvarnost stvorena raspadom Jugoslavije i neuspjehom Miloševićeva projekta.

No, ovakav tip, nazovimo mišljenja, ne može se smatrati dijelom „podijeljene Hrvatske“, već više devijacijom.

Postoji, međutim, jedna ozbiljna podjela, podjela na narod i na političku klasu, koja je od naroda sve otuđenija, koja mu se obraća od prigode do prigode, od izbora do izbora, od kolovoza do kolovoza, ili od studenoga do studenoga, koja na vapaje „još nitko nije suđen za zločine“ odgovora šutnjom, tetošeći usto otrovnu neprijateljsku propagandu.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Ima li Hrvatska snage primijeniti znanja prof. Marca Gjidare, koga nam predstavlja predstojnik Plenkovićevog ureda, Zvonimir Frka-Petešić?

Objavljeno

na

Objavio

Profesor Marco Gjidara je izvan znanstvenih i dijela akademskih krugova u Hrvatskoj, gotovo nepoznata osoba.

Kad sam nazad nekoliko godina, pokušavajući detektirati u svojim analizama razloge, ali i rješenja kronične slabosti hrvatskoga državno–političkoga poretka, posve slučajno otvorio znanstveni rad u zborniku radova na Splitskom pravnom fakultetu, pod nazivom „Općenito o pravu glasa i o biračkom pravu iseljenika“ profesora Marca Gjidare, bilo mi je jasno da tražeći pamet i mudrost diljem svijeta, zapravo hrvatska politika, akademska zajednica, nacionalne i društvene institucije i poglavito medijski autori, iz neobjašnjivih razloga ne vide besplatan i to spasonosni dar u svojim njedrima.

Marco Gjidara

Profesor Gjidara je na savršeno jasan, istraživački i znanstveno besprijekorno precizan način upozorio na cijeli niz nedostataka hrvatskoga izbornoga sustava, detektirajući ne samo u tom radu, nego u svome cijelome znanstvenom opusu i razloge tome, kao i rješenja, kako s nacionalno-političkoga stajališta suvremenih država, tako, i još i više s pozicije temeljnih političkih i ljudskih prava suvremenoga čovjeka.

Zbog toga ćemo u posebnom terminu objaviti i njegov govor s predstavljanja njegove knjige „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju 1980-1991.“, u Zagrebu, 20. studenog 2017. godine, u kojem izravno i autoritativno ukazuje na razloge slabosti državno-pravnoga i političkoga poretka, pogotovo s pozicije analize jugoslavenskoga naslijeđa s kojim, što Gjidara jasno upozorava, Hrvatska i danas ima zapravo presudne probleme.

S obzirom na javno otvorene rasprave o promjenama izbornoga sustava, manje više gotovo opću suglasnost o nužnosti promjena, ali i dramatične površnosti i odstupanja od temeljne bitnosti samih sadržaja izbornoga sustava kao najvažnijega instrumenta ostvarivanja nacionalne državnosti i usmjeravanja nacionalne države, te njene trajne stabilnosti, iako još nije službeno Advent, nekako mi se čini da je profesor Marco Gjidara ponovno u Zagrebu i u Hrvatskoj kao svojevrsni – božićni dar.

Kako je profesor Gjidara bio nakon predstavljanja knjige gost kod predsjednika vlade Andreja Plenkovića, a na samome predstavljanju nadahnuto je govorio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Plenkovića, gospodin Zvonimir Frka-Petešić, dugogodišnji Gjidarin suradnik iz Francuske, iskreno se nadam da je predsjednik Plenković odmotao božićni dar ispod drvca na Gornjem Gradu i zamolio profesora Gjidaru da usmjeri pravac razgovora i način riješavanja problema s izbornim sustavom, ali i cjelokupnom organizacijom suvremene i efikasne države.

Najbolji integralni portret profesora Marca Gjidare do sada je u Hrvatskoj izrekao upravo predstojnik Ureda predsjednika Vlade Plenkovića, gospodin Zvonimir Frka-Petešić, pa ga donosimo u cijelosti.

Neka Hrvatska javnost zna, između ostaloga i zbog jačanja samopouzdanja i vjere u svoju nacionalnu pamet.

Zvonimir Frka-Petešić, govor na predstavljanju knjige profesora Marca Gjidara „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju 1980-1991.“, u Zagrebu, 20. studenog 2017. godine

Izuzetna mi je čast i veliko zadovoljstvo što imam priliku obratiti vam se u povodu Frka Petesicpredstavljanja knjige profesora Gjidare „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju (1980-1991)“, ovdje u Zagrebu, u zgradi Hrvatskog instituta za povijest. Naime, kako sam i sam odrastao u Francuskoj, gdje sam dugo živio i radio, profesora Gjidaru poznajem dugi niz godina, te sam imao čast s njim surađivati, poglavito u okviru Predstavničkog vijeća Hrvatskih ustanova i Zajednice Francuske. No prije nego se osvrnem na njegov izuzetni angažman u promicanju istine o Hrvatskoj, dopustite mi da najprije predstavim profesionalnu karijeru profesora Gjidaru, vrsnog pravnika i politologa, čiji je životopis doista impresivan. Marko Gjidara rođen je 1939. godine u blizini Lillea kao dijete hrvatskih (drniških) ekonomskih emigranata, i gdje je njegov otac radio kao rudar u rudnicima sjeverne Francuske.

Od 1958. do 1964. pohađa Pravni fakultet u Lilleu, gdje završava studij prava te dva magisterija iz javnog prava i političkih znanosti, dok u Parizu upisuje Institut za Političke znanosti i Školu za Istočne jezike koje završava. Nakon što je radio kao predavač na sveučilištu u Lilleu, od 1965. do 1966. radi kao istraživač u Francuskom Centru za komparativno pravo gdje proučava pravne sustave Istočne Europe. Marko Gjidara 1968. prelazi na Pariško sveučilište, gdje je predavač, docent i profesor na Pravnom fakultetu u Parizu, najboljim pravnim fakultetom u Francuskoj i budućem Sveučilištu Paris 2 (Panthéon – Assas).

Ubrzo stječe titulu redovnog profesora Javnog prava na Sveučilištu Paris 2 kao i na pravnom fakultetu Sveučilišta u Orléansu. Godine 1970. doktorira na temu »Sustav rješavanja upravnih sporova u Francuskoj«. Od 1987. do 2007. voditelj je Instituta za pravo i ekonomiju u gradu Melunu (u sastavu Sveučilišta Paris 2) čiji je jedan od suosnivača. Od 1989. do 1991. radi također kao konzultant u francuskom ministarstvu vanjskih poslova. Od 1996. do 2009. predavač je međunarodnog i europskog prava na Višoj državnoj školi za policijske časnike (ENSOP) u Montereau i na Školi za časnike državnog Oružništva (EOGN) u Melunu (gdje je 2002. osnovao specijaliziran magistarski studij »Pravo i strategija sigurnosti«, koji vodi do 2007.). Od 1997. do 2007. suosnivač je i voditelj nekoliko specijaliziranih studija za detektive.

Tijekom karijere, bio je također član različitih komisija i stručnih žirija, između ostalog za prijemne i završne ispite pri Školi odvjetničke komore u Parizu, te za prijemni ispit na uglednoj visokoškolskoj ustanovi École nationale d’Administration. 2000. suosnivač je Među-dobnog sveučilišta u Melunu kojeg vodi do 2007. kada kao professor emeritus odlazi u zasluženu, ali, kao što vidite, vrlo aktivnu mirovinu. Na prijedlog pravnog fakulteta, Senat Sveučilišta u Splitu mu je 2009. dodijelio počasni doktorat »zbog iznimnog znanstvenog doprinosa u znanstvenom području društvenih znanosti te njegova znanstvenog djelovanja kojim je značajno pridonio međunarodnoj afirmaciji Sveučilišta u Splitu«.

Paralelno, uza svoj bogati znanstveni rad u Francuskoj, profesor Gjidara je na brojne načine podupirao i hrvatsku akademsku zajednicu te je pokrenuo brojne inicijative od kojih ću spomenuti samo najznačajnije: od 1980. do 1989. s hrvatskim akademikom Mirkom Draženom Grmekom i pariškim profesorom Henrikom Hegerom na Sorboni vodi interdisciplinarne godišnje simpozije o hrvatskim temama; uz to je i suosnivač na Sorbonnei Biblioteke A. G. Matoš, Društva R. Bošković, Zaklade F. K. Frankopan.

Godine 1999. pokreće pri Pravnom fakultetu u Zagrebu inicijativu za osnivanje interdisciplinarnih post-diplomskih Europskih studija (koji obuhvaćaju pravo, ekonomiju, povijest, političke znanosti), koji 2000. g. započinju s radom u organizaciji sveučilišta Paris 2 i Zagreba. Riječ je o prvom poslijediplomskom studiju o europskim integracijama u Hrvatskoj, vizionarski pokrenutog prije formalnog početka našeg europskog puta, i to još na stranom jeziku! Tijekom svih sedam godina postojanja ovih poslije-diplomskih studija, predaje različite predmete s područja europskog materijalnog prava.

Godine 2001. s dr. Nevenom Šimcem pokreće osnivanje Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje – Robert Schuman u Zagrebu, koji 2009. godine prelazi u Split, pri tamošnjem Pravnom fakultetu. Na njegovu inicijativu 2002. godine utemeljenja je francusko-hrvatska trgovačka komore u Parizu. U okviru sporazuma o suradnji Sveučilišta Paris 2 i Splitskog sveučilišta – Pravnog fakulteta koji je inicirao, pokreće 2006. godine godišnje Hrvatsko-francuske pravne i upravne dane, u suradnji s francuskim Državnim savjetom i splitskim Centrom Robert Schuman. Godine 2015. pokreće suradnju između pariškog Sveučilišta Paris 2 i Katoličkog Sveučilišta u Zagrebu.

Uza sve spomenuto, profesor Gjidara autor je nekoliko knjiga: S pok. akad. M. D. Grmekom i dr. N. Šimcem, suautor je knjige „Etničko čišćenje – povijesni dokumenti o jednoj srpskoj ideologiji“, koja je kod pariškog izdavača Fayard već doživjela tri izdanja 1993, 1999. i 2003., kao i džepno izdanje, te hrvatski prijevod u izdanju Globusa, 1994.

Ta knjiga odigrala je ključnu ulogu u razbijanju ukorijenjenih mitova.

Suautor je knjige „Ekonomski odnosi s državama istočne Europe“ i nekoliko stručnih knjiga o poreznom, poljoprivrednom i bankarskom pravu u Francuskoj; autor je knjige na francuskom pod naslovom „Zašto i kako je Jugoslavija nestala – Kronika jednog unaprijed najavljenog raspada (1979-1991)“, kod pariškog izdavača L’Harmattan, 2015. godine. Pri Pravnom fakultetu u Splitu objavio je 2016. djelomično dvojezičnu knjigu pod naslovom „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju – Institucijski i upravni aspekti (1980- 1991)“, koju će nam danas osobno predstaviti.

U suautorstvu s Bosiljkom Britvić Vetma objavio je 2016. već spomenutu knjigu „Upravno-pravni francusko-hrvatski pojmovnik“. Objavio je više stotina znanstvenih rasprava u francuskim i stranim časopisima i znanstvenim revijama, poglavito o ustavnom, upravnom, međunarodnom, financijskom i komparativnom pravu, o politici, o ljudskim pravima.

Predavao je na raznim područjima javnog prava (upravno, ustavno, međunarodno i europsko pravo), o okolišu, urbanizmu, sigurnosti, javnim financijama, poreznom sustavu, političkim znanostima, i športu, uveo je na sveučilištu nova profesionalna obrazovanja (za detektive) te sudjelovao u mnogim međunarodnim kolokvijima, napose u Francuskoj, Švicarskoj i Hrvatskoj. Nosilac je više francuskih odličja (akademskih palmi, kolajna Narodne obrane – zlatni red), odlikovan je i hrvatskom Danicom s likom Marka Marulića.

Kao istaknuti hrvatski domoljub, profesor Gjidara se još 1970-ih i 1980-ih angažirao u širenju istine u Francuskoj o položaju Hrvatske unutar jugoslavenske federacije. U tom kontekstu, proučavao je politički, ustavni i upravni sustav i diplomaciju bivše Jugoslavije, čije je unutarnje probleme analizirao i najavljivao njezin raspad u svojim raspravama objavljenih u raznim revijama i publikacijama međunarodnog ugleda (u Encyclopaedia Universalis, Annuaire européen d’Administration publique, Annuaire français de Droit international, Annuaire international de justice constitutionnelle, Politique internationale, La Documentation française, itd.).

Usporedno s tim, kroz svoje radove i članke objavljene u znanstvenim revijama te nastupima u medijima, podržao je i obrazlagao osamostaljenje Republike Hrvatske, braneći probitke hrvatske države, tumačeći događaje Domovinskog rata u svojim mnogobrojnim konferencijama i intervencijama u medijima. Neumorno radeći na ispravljanju brojnih negativnih stereotipa o Hrvatskoj, dao je nemjerljiv doprinos kvalitetnom informiranju francuske javnosti o stanju i prilikama u svojoj drugoj domovini.

Prepoznavši potrebu za boljom organiziranošću hrvatske zajednice u Francuskoj i uspostavu nužne koordinacije među 60-ak udruga, bio je 1990. (zajedno s pokojnim akademikom M. D. Grmekom i dr. N. Šimcem) jedan od suosnivača Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske – čiji je bio dugogodišnji Glavni tajnik, a od 2003. i predsjednik.

Cilj Predstavničkog vijeća bio je dvojak: uspostaviti krovnu strukturu koja će pred francuskim vlastima, ali i u medijima moći zastupati interese hrvatske zajednice, te zalagati se za obranu i međunarodno priznanje Hrvatske. Uz to, ono je odmah zamišljeno s ciljem da se naknadno pridruži transnacionalnoj strukturi koja će moći okupljati hrvatsku dijasporu, i koja je kasnije i uspostavljena u obliku Hrvatskog svjetskog kongresa.

Kao jedan od vođa Predstavničkog vijeća Hrvata Francuske, zajedno s njegovim prvim predsjednikom N. Šimcem, organizirao je brojne demonstracije u Parizu kojima se tražilo međunarodno priznanje Hrvatske, a kasnije i intervencija međunarodne zajednice za zaustavljanje agresije na Hrvatsku, i to putem otvorenih pisama koje je Predstavničko vijeće službeno uputilo tadašnjem francuskom predsjedniku (5. svibnja 1991.) kao i državnim poglavarima demokratskih zemalja (29. lipnja 1991.), te Europskoj komisiji (12. srpnja 1991.).

Sveukupno, u obrani Hrvatske je organizirano preko 20 demonstracija u Parizu, te u Strasbourgu i Maastrichtu za vrijeme zasjedanja Europskog vijeća. Uz to, u kolovozu 1991. upućen je i apel francuskoj Biskupskoj konferenciji, koja je 30. listopada 1991. objavila Deklaraciju potpore Hrvatskoj. Za vrijeme Domovinskog rata profesor Gjidara, kao Glavni tajnik Predstavničkog vijeća, bio je izuzetno aktivan na medijskom planu.

Sudjelovao je u uređivanju biltena kratkih francuskih vijesti iz Hrvatske, slao je brojne pismene reakcije medijima na tendenciozne članke, gostovao je u nekoliko zapaženih emisija na francuskoj televiziji, davao je brojne radijske i novinske intervjue, te objavio nekoliko članaka u francuskom tisku kako bi širu javnost senzibilizirao s teškom situacijom u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Paralelno s tim, Predstavničko vijeće je za francuske zastupnike organiziralo parlamentarnu misiju u Hrvatskoj slijedom koje je 60-ak zastupnika potpisalo Peticiju za mir u Hrvatskoj (u veljači 1993.).

Uz brojne susrete sa skupinama prijateljstva s Hrvatskom te Bosnom i Hercegovinom u francuskom parlamentu, Predstavničko vijeće održalo je brojne druge susrete, npr. s bivšim francuskim predsjednikom, Giscardom d’Estaingom ili s Međunarodnom interparlamentarnom unijom, te uputilo peticiju francuskom premijeru Balladuru (17. travnja 1994.). No nemoguće je nabrojiti sve konferencije, sudjelovanje na seminarima i okruglim stolovima na francuskim, belgijskim ili švicarskim sveučilištima, s političkim strankama, s humanitarnim organizacijama ili udrugama diljem Francuske na kojima je profesor Gjidara sudjelovao kako bi se mogao čuti hrvatski glas u vrijeme kada su francuski mediji bili ili prilično neinformirani o prilikama u Hrvatskoj ili još gajili brojne negativne predrasude o našoj zemlji.

Sjećam se dobro kako smo još prije uspostave hrvatskog veleposlanstva u Francuskoj koncem 1992., profesor Gjidara, dr. Šimac i moja malenkost, kao član komisije za informiranje Predstavničkog vijeća te član vodstva društva Solidarité France-Croatie, kao trojac obilazili strana veleposlanstva u Parizu kako bismo im izložili situaciju u Hrvatskoj. Dr. Šimac s političkim osvrtom, profesor Gjidara s pravnim aspektima, a ja s geopolitičkim zemljovidima s prikazom okupiranih područja.

Posebno želim istaknuti ključnu ulogu koju je profesor Gjidara imao, zajedno s dr. Šimcem i akademikom Grmekom, u mobilizaciji francuskih intelektualaca i političara koji su se medijski angažirali u obrani Hrvatske i značajno pridonijeli promicanju istine o stradanju Hrvatske. Dovoljno je samo spomenuti Alaina Finkielkrauta, Pascala Brucknera, Paula Gardea, Patrice Caniveza, Annie Lebrun, Rony Braumana, Andréa Glucksmanna, Louise Lambrichs, ili političare Jean-Françoisa Deniaua, Bernarda Stasija, Jean-Marie Dailleta, i brojne druge.

Među manje poznatim ali važnim inicijativama profesora Gjidare kroz Predstavničko vijeće jest zajednički sudski postupak veleposlanstava Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije u Parizu kojim je zatražena blokada bankovnih računa bivše Jugoslavije u francuskim bankama, što je Pariški sud dosudio 1997., a francuski Kasacijski sud potvrdio. Isto tako, nakon što je 1990. hrvatska katolička misija u Parizu ostala bez crkve, Predstavničko vijeće, i osobito profesor Gjidara, odigrao je ključnu ulogu u pregovorima s Pariškom nadbiskupijom koji su hrvatskoj katoličkoj misiji dodijelili na upravljanje crkvu Svetih Ćirila i Metoda – što je sve do nedavna bio jedinstven slučaj u Europi. Naposljetku, tijekom 1990-ih Predstavničko vijeće Hrvata Francuske je, dok je profesor Gjidara još bio njegov glavni tajnik, prikupilo i otpremilo u Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu pozamašnu količinu humanitarne pomoći. Sveukupno odaslano je 993 kamiona humanitarne pomoći, od čega 762 šlepera i 231 kombi.

Ukratko, kao što vidimo, gotovo da nije bilo veće ili ozbiljnije inicijative hrvatske zajednice u Francuskoj u koju profesor Gjidara nije bio, na ovaj ili onaj način, uključen. Stoga sam počašćen što mi je danas, u povodu predstavljanja knjige profesora Gjidare „Pogledi iz Francuske na socijalističku Jugoslaviju (1980-1991)“, dana prilika da mu odam dužno priznanje za sve čime nas je zadužio u protekla četiri desetljeća.

Dopustite mi na kraju da mu javno zahvalim ne samo na podupiranju hrvatske akademske zajednice kroz brojne projekte o kojima sam već govorio, već prije svega na neumornom radu na promicanju istine o Hrvatskoj, na uloženom trudu kako bi strana javnost dobila što relevantnije informacije o našoj zemlji i bolje upoznala našu povijest i društvene prilike, te nadasve, u najtežim trenucima, na iznimnom doprinosu i svesrdnom zalaganju u obrani interesa i prava na samostalnost svoje hrvatske domovine.

Zahvaljujem Vam na pozornosti.

Marko Ljubić / HKV

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari