Connect with us

Iz Svijeta

Puč propao, pobunjeni bolivijski general uhićen

Objavljeno

-

Foto: EPA

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhitile, objavila je u srijedu bolivijska državna televizija.

Zuniga je uhićen i prisiljen ući u policijsko vozilo dok je razgovarao s novinarima ispred vojarne. “Uhićeni ste, generale!”, rekao mu je ministar unutarnjih poslova Johnny Aguilera. Za sada se ne zna gdje je odveden Zuniga. Prethodno je vojska pod zapovjedništvom Zunige izvela na središnji gradski trg u La Pazu oklopna vozila i vojnike u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palaču.

Regionalni i međunarodni čelnici osudili su pokušaj državnog udara pozivajući na poštivanje demokracije i legitimno izabrane vlasti. U predsjedničkoj palači prisegu pred predsjednikom države istodobno je položio novi šef oružanih snaga José Wilson Sanchez, koji je pozvao na obnovu reda i mira. Napetosti u Boliviji rastu uoči općih izbora 2025., a ljevičarski bivši predsjednik Evo Morales planira se kandidirati protiv svog bivšeg saveznika Arcea, potaknuvši veliki rascjep u vladajućoj socijalističkoj stranci i političku neizvjesnost.

Mnogi ne žele povratak Moralesa, koji je vladao od 2006. do 2019., kada je svrgnut u velikim prosvjedima i zamijenjen privremenom konzervativnom vladom. Arce je potom pobijedio na izborima 2020. Zuniga je nedavno rekao da se Morales ne bi trebao moći vratiti kao predsjednik i zaprijetio da će ga blokirati ako to pokuša, što je navelo Arcea da smijeni Zunigu s dužnosti. Prije napada na predsjedničku palaču, Zuniga se obratio novinarima na trgu i naveo rastući bijes u zemlji, koja se bori s gospodarskim padom, s iscrpljenim rezervama središnje banke i pritiskom na bolivijsku valutu dok je izvoz plina presušio. Također je pozvao na promjenu vlade.

“Prestanite uništavati, prestanite osiromašivati ​​našu zemlju, prestanite ponižavati našu vojsku”, rekao je okružen vojnicima, inzistirajući na tome da akciju koja je poduzeta podržava javnost. I konzervativni politički oponenti vladajućih osudili su poduzetu vojnu akciju, među njima i bivša predsjednica Jeanine Anez, koja je od 2022. u zatvoru.

“U potpunosti odbacujem mobilizaciju vojske na trgu Murillo i pokušaj razaranja ustavnog poretka,” napisala je na mreži X. “Stranka MAS s Arceom i Evom mora biti maknuta na izborima 2025. Mi Bolivijci branit ćemo demokraciju”, dodala je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas