Connect with us

Događaji

Pucali zbog izložbe karikatura proroka Muhameda, ubijeni napadači

Published

on

Policija američke savezne države Teksas ubila je sinoć dva napadača, koja su otvorila vatru na parkiralištu u Dalasu, nedaleko od centra u kojem se održavala izložba karikatura proroka Muhameda u organizaciji antiislamske grupacije.

Pucnjava se dogodila nakon nekoliko sličnih napada u zapadnoeuropskim zemljama povezanih s karikaturama. U siječnju su napadači ubili dvanaest osoba u pariškom uredu satiričkog lista Charlie Hebdo.

Najnoviji napad dogodio se u nedjelju oko sedam sati navečer na parkiralištu centra Curtis Cuvell u predgrađu Dallasa Garlandu. Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar i antislamist koji je na listi za odstrel džihadista, bio je među govornicima na izložbi.

Zapucali na zaštitara

U policiji kažu da još nisu identificirali dvojicu napadača ni jesu li povezani s kritičarima koji izložbu smatraju protuislamskom.

Policija je iz opreza pretražila njihov automobil zbog eksploziva koji je mogao biti u vozilu, rekao je glasnogovornik gradske policije Joe Harn.

Naoružani muškarci su se pred kraj izložbe automobilom dovezli pred centar i zapucali na zaštitara pogodivši ga u nogu, a policijaci koji su se tamo zatekli uzvratili su i ubili obojicu napadača.

Zaštitar je obrađen u bolnici i pušten, kažu u policiji dodajući da nitko drugi nije ranjen.

Većina posjetitelja izložbe bila je u centru i nije bila svjesna što se vani događa, dok policajci nisu ušli i rekli da ostanu unutra.

Smisao izložbe je bio promicanje slobode govora

Natjecanje je organizirala Pamela Geller, predsjednica Američke inicijative za obranu slobode (AFDI) poznate po antiislamskim stavovima.

U toj udruzi kažu da je smisao događaja bio promicanje slobode govora. Organizatori su ponudili nagradu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda i 2500 dolara za nagradu publike.

AFDI je nakon pucnjave objavio priopćenje na Facebooku u kojem kaže “da je to napad na slobodu govora”. “Što ćemo učiniti? Hoćemo li se predati tim zvijerima?”, piše u priopćenju.

U govoru na izložbi, Wilders je objasnio zašto podupire natjecanje u karikaturama, rekavši da je crtanje Proroka i kršenje jednog od najvećih islamskih tabuo “čin oslobođenja”.

“Naša poruka danas je vrlo jednostavna: nikad nećemo dopustiti da nam divljaštvo, da nam islam oduzmu slobodu govora”, rekao je Wilders gostima na izložbi.

[ad id=”68099″]

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari