Connect with us

Politika

Puhovski: Htio sam svjedočiti u Haagu radi civilnih žrtava

Objavljeno

-

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je u petak kako je htio svjedočiti na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu kao tadašnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HOO), kako bi u raspravu uveo civilne žrtve koje su se dogodile nakon akcije Oluja.

Puhovski je na N1 televiziji komentirao zadnju izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji ga je u intervjuu na RTL-u nazvao “kućnim komentatorom RTL-a koji je svjedočio protiv hrvatskih sveučilištaraca, ali napravio i nešto gore – otišao u Haag svjedočiti, na način koji je za Hrvatsku mogao biti fatalan”.

“Ja sam htio svjedočiti, bio sam u krivu misleći da će to Sud prihvatiti barem u zapisnik. On kaže da sam više-manje dragovoljno išao u Haag, valjda zna da je po zakonu o suradnji Haško sudište bilo u rangu hrvatskih sudova. Otišao sam u Haag kao predsjednik HHO-a i urednik knjige popisa ratnih žrtava, koje su bile prve i jedine analize toga do početka suđenja. Ne treba zaboraviti da je ’95. vladala euforija, ne samo zbog pobjede, nego su svi govorili da je Oluja najčišća akcija ikad. Tad sam prvi put uveo u raspravu civilne žrtve koje su se dogodile nakon Oluje”, rekao je Puhovski.

Milanović o Puhovskom: Ja nisam rekao sve. Ima njegovo svjedočenje na haškom tribunalu

Dodao je kako mu se nakon svjedočenja obratio sudac te ga zamolio da ostane u sudnici kako bi ga pitao za detalje pomoću kojih bi shvatio situaciju u Hrvatskoj 1995. godine. “Nema govora da su me otpravili kao nevjerodostojnog svjedoka”, kaže.

Također se osvrnuo na recentno ponašanje predsjednika Republike, kazavši da to može interpretirati na dva načina.

“Ako je racionalan, kreće se u smjeru nezakonitog političkog sina Franje Tuđmana, hoće se pozicionirati na desnicu. Ako se radi o iracionalnosti, čemu sam više sklon, za par tjedana će opet napadati ljude s desnice pa će se sukob nastaviti”, kazao je Puhovski.

Naveo je i primjere drugih predsjednika država u Europi, kazavši kako je uz bjeloruskog, srpskog i mađarskog predsjednika Milanović četvrti po redu koji se svađa sa svojim građanima.

“Ostali predsjednici obavljaju razne funkcije, ali im ne pada na pamet svađati se sa svojim građanima”, dodao je Puhovski.

Smatra da je Milanović u nekim stvarima u pravu, ali to izgovara na način koji upropaštava cijelu tezu – “grubošću, vulgarnošću ili čeprkanjem po privatnim karateristikama ljudi”.

“Mislim da je u pravu u tome da Hrvatskoj treba jedan pravobranitelj s nizom zamjenika, umjesto da imamo puno šefica i ureda”, rekao je Puhovski. (Hina)

Zoran Milanović napadom na Puhovskog pokreće lustraciju

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas