Pratite nas

BiH

Pukla G(b)rana pal(d)a Vlada

Objavljeno

na

„Svatko u životu napreduje do granica svoje nesposobnosti” (Cyril N. Parkinson)

Drugovi, gospodo, u 21. smo stoljeću, provodimo genijalni ‘Plan 21’! Zvuči nam poznato? Gordo, oholo, a ustvari spržene uznositosti, tragično, žalosno.

Odgovornošću, etikom, moralom, napuštena i osakaćena (od dragih vođa, voždova, sekretara, drugova) ‘Lijepa naša’ vrluda, tumara (uskoro, ili već, ‘na štitu’) batrgajući se nad ponorom.Ispraznost, bezsadržajnost suklja na sve strane. Narod ‘likuje’, izmrcvaren. Pod presijom politikanski ispolitizirane politike hrvatska politika se potpuno pretvorila u ‘plemenite laži’, oplemenjene umreženim plemenskim i amoralnim znalcima, familiziranim nevježama, umnim patuljcima, sitnim dušama. Pohlepa, beskrupuloznost, grabljenje vlasti, ‘slave’. Ambicije do neba, sposobnosti nigdje. Sizif do Sizifa. Demokracija, na balkanski način, postade ‘koncern’ falsifikata, preoblikovanja zbilje, prešućivanja istine.

Grčka mitologija je puna zanimljivih kazivanja, priča. Ova govori o jednom Grku: ne o njegovom junaštvu već o otužnosti. Mudrac ili luđak, taj Grk,kojeg su prijatelji ‘izliječili’? Nakon što je došao sebi, izliječen od čudne bolesti, izreče:’Ubili ste me, prijatelji, a ne spasili. Silom mi uzeste nasladu , tako dragu zabludu.’ Naime, on je po cijele dane sam sjedio u kazalištu, smijao se, pljeskao, veselio, vjerujući da se na pozornici izvode predstave. A zapravo se nije ništa izvodilo. U drugim prigodama, kaže legenda, ponašao se normalno.

Ne, ne maštamo. Niti je Sibila ‘umiješala svoje prste’ pa ih povukla. Antičko kazalište se, nažalost, ‘preselilo’ u našu recentnu, nedavnu i sadašnju zbiljnost. Postoji li kod nas neki partijski drug/arica, dragi vođa, bilo koje stranke, partije, saveza, foruma, da nas ne podsjeća na ‘junaka’ ove priče? Samodostatni, bogomdani: ovom narodu se dobro ne piše! Prošlih dana su svi bili u punom pogonu: neki ‘palili’ neki ‘gasili’, požare, stremljenja, požude – liječili komplekse. A tek da su, svi skupa, ‘zasvirali i zaplesali’, odbacili svoj ego, zasukali rukave – u Slavoniji – umjesto ‘umovali’ po dvoranama objašnjavajući ‘svome jatu’ odakle izlazi i gdje zalazi sunce – naravno, to sunce su – oni?

Tko je tko

Ali, opet se pokazalo: tko je tko. Gdje je sve stalo narod je krenuo –uvijek – za dom spreman! Narod, hrvatski, se opet pokazao i dokazao! Narod će opet, kao i dosad, platiti sav račun i ‘harač’. Aharačlije će – ili oni koji ih zamijene, smijene ili maknu – kao i dosad voziti audije, merđane, ‘citrone’, amfibije… I opet će graktati po cibonama, ‘domovima omladine’, sindikata, kumrovečkim akademijama. I opet će za sva zla i nevolje krivi biti ‘oni prije’. Tako će sebi dizati rejting, a narodu tlak. Koliko se još može izdržati? Dok ‘revolucija’ ne krene iz trbuha!

„Umri, Diagora, jer se uspeti na Olimp ne možeš”.

Nemoralnim, višestrukim beneficijama i sinekurama naši će ‘zaslužnici’ (normalno i euro-pejci) uživati plodove svog rada, lika i djela. Gospodo, drugarice, drugovi: ništa se ovako ne može. Svi ste vi jedna velika zabluda, kaljuža, mravinjak uškopljenika Sizif– svaki raspoređen na određenom terenu. Velike laži koje gurate i rastežete kolaju društvom. S vama nema boljitka! Vaši klimoglavci – ta šaka jada i čemera – već sutra će klimati novom ‘suncu’.

Ne haju oni na upozorenja ‘raje’. Čak se smiju, rugaju. Umjesto da su uzeli ‘vreće i lopate u ruke’ i ‘gradili nasipe’, umjesto Potemkinova sela, oni misle samo na glasove. Onda im narod, nakon nekoliko dana, ‘odmjeri od šake do lakta’ i reče svoje – vrati se bumerang. Tri četvrtine punoljetnih građana – neizlaskom na birališta – rekoše svoje mišljenje o jednima i drugima. Imaju li ‘pobjednici’ razloga likovati?

Poklonjenom konju se ne gleda u zube. Možda, ali koliko ima zdravih, a koliko krnjavih zubi? Koga ili što su pobijedili? Koliki im je ‘rezultat’? Čemu trijumfirati? Jasno da su ‘gubitnici’ tužni, čeka ih ‘plač i škrgut zubi’. Što činiti? Trebaju se, i jedni i drugi, duboko zamisliti. Poruke tri četvrtine hrvatskih građana su im upućene, vrlo su jasne i treba ih vrlo ozbiljno shvatiti! A hoće li? Mislim da neće! Jer, do sada nisu pokazali ‘vjeru’, niti obzir, niti odgovornost (ah, opet neka ‘pretenciozna’ riječ) prema svom narodu. „Izbor je nemoguće izbjeći, i neizbor je izbor”, upozorava S. Kirkegaard. Umni će razmisliti, a trebali bi i spoznati.

Vratit će se Sava u svoje korito, ali ovi ili oni će i dalje ostati na našim plećima, i kao da se ništa nije dogodilo nastaviti kusati iz naših ‘korita’. ‘Dokle ćeš … zlorabiti strpljivost našu.’

Ante Luetić/hkv

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Odjel za branitelje HNS-a: Ispaljeni hici Bakira Izetbegovića prema NATO-u i Europskoj uniji!

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović vidno je uzrujan. Razlog u tome leži u zacrtanom europskom putu BiH ali i očekivanju pravomoćne presude MKSJ u predmetu „Prlić i ostali“, zakazanoj za 29. studenog ove godine.

Bakir Izetbegović, nedvojbeno, pokušava voditi politiku temeljenu na doktrini Islamske deklaracije i zaključcima Organizacije islamske suradnje (OIS), koja je već 1992. godine na summitu u Meki, zaključila kako BiH treba postati neovisna država pod muslimanskim, vodstvom.

Upravo zbog toga, Bakir Izetbegović ne priznaje konstitutivnost hrvatskog naroda ni u jednoj sferi života. U realiziranju tih ciljeva, aktualni čelnik SDA grubo krši povijesne činjenice i na politikantskim tezama pokušava krivotvoriti povijest i tako repozicionirati geopolitičku poziciju BiH.

Uoči obilježavanja obljetnice utemeljenja HZ Herceg Bosne, bošnjački član Predsjedništva BiH boravio je u Mostaru i one koji su početkom rata obranili najveći dio BiH iznova izjednačio s agresorom.

Pri tome, Izetbegović zaboravlja činjenicu da bi bez Hrvatske zajednice Herceg Bosne, Hrvatskog vijeća obrane, kao i pomoći Republike Hrvatske, BiH šaptom pala već 1992. godine.

Pokušavajući istrajati na prikazivanju Bošnjaka kao jedinih žrtava rata, Izetbegović grubo ignorira povijesne činjenice, a one govore da je sa područja pod nadzorom HVO-a, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 112.000 nehrvata.

Sa područja pod nadzorom Armije BiH, protjerano je, ili su napustili prostor kao posljedica rata, 529.000 nebošnjaka. Sa područja pod nadzorom VRS, protjerano ili su napustili prostor kao posljedica rata, 586.000 nesrba.  Grubo manipiulirajući činjenicama, Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti Bošnjake kako su oni jedine žrtve rata i kao takvi baštine nekakvo posebno pravo na budućnost BiH.

U tom kontekstu, njegovi najnoviji istupi su u funkciji mobiliziranja Bošnjaka pred presudu Haškog suda zakazanu za 29. studenog. Nedvojbeno je kako Bakir Izetbegović bolje od nas zna kakvim je sve konstrukcijama bošnjačka strana u prošlosti “zatrpavala” haško tužiteljstvo, pokušavajući rat u BiH okarakterizirati međunarodnim, a Republiku Hrvatsku i HZ Herceg Bosnu prikazati kao agresore.

Međutim, sad kad je kompletna ta igra razotkrivena i pad teze o tzv. Udruženom zločinačkom pothvatu na čelu s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šuškom čini se vrlo izvjesnim, Bakir Izetbegović se odlučio na pobunu vlastitog naroda.

Takvim postupcima, Izetbegović zapravo pokušava preusmjetriti Bošnjake protiv europskog i atlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu. Upravo iz tog razloga, Bakir Izetbegović svaki pokušaj rasprave o unutarnjem uređenju BiH tumači kao agresiju i podjelu države.

Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma. Naravno, to je unutarnji problem bošnjačkog naroda s kojim se sami moraju suočiti. Čim prije, tim bolje.

Međutim, to će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari