Connect with us

BiH

Puljić: O jednakopravnosti Hrvata u BiH ovisi i opstanak katolika

Objavljeno

-

Foto: Fena

Kardinal Vinko Puljić kazao je u intervjuu za Večernji list kako o jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini ovisi i opstanak katolika, jer većina katolika u BiH su Hrvati.

“Ima u nama još žilavosti, izdržat ćemo i ove ‘luđačke košulje’ i opstat ćemo ono što jesmo na svojim korijenima. Također često Europsku uniju (EU) uspoređujem s BiH. Ako BiH ne može opstati u svojoj različitosti i jednakopravnosti, neće ni EU. Tko god ne poštuje tu različitost identiteta u ovoj zemlji, taj sprema novi sukob. Ne mogu razumjeti taj stil guranja građanske države, a tako se žestoko bore za svoj identitet”, istaknuo je Puljić.

Govoreći o izborima, kardinal je kazao kako je inertnost Hrvata “koji kukaju kada stvari prođu”, pomalo čudna.

“Počnimo od poziva registrirati se u BiH i izaći na izbore. Svi će se ljutiti što drugi odlučuju, a nisu se potrudili dati svoj glas koji će odlučivati. Strategiju ne pravimo na razini naroda nego na razini stranke. Previše je bilo uskogrudnosti u stvaranju strategije. Ne možemo očekivati da će se netko drugi zauzeti za nas ako mi ne znamo što hoćemo. Kasno smo se sjetili da treba neke stvari rješavati, a sada su nastale i lokalne i međunarodne igre oko hrvatskog pitanja u BiH”, naveo je Puljić.

Istaknuo je kako se države i vlasti mijenjaju, a kulturna, vjerska i nacionalna baština ostaje bez obzira koja je država u pitanju.

“Ne možemo ovu državu izjednačiti s jednim identitetom, koji se nameće kao vladajući. Struktura države sa svojim zakonima treba štititi svaku osobu i svaki identitet. Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga niječe”, kazao je Puljić.

Također je naglasio kako treba razlikovati program ujedinjene Europe i vrijednosti koje zastupa politika EU-a.

“Normalno je da Crkva promiče zajedništvo i uvezivanje snaga. Ali ulazak u EU nije bezuvjetan. Ne smijemo izgubiti svoj identitet niti baštinu vjere i morala jer su plaćeni preskupo, s toliko prolivene krvi, znoja i suza. Ne znači da na sve što dođe iz EU mi moramo klimati glavom, nego, ako postoji demokracija, treba čuti i glas i stav malih. Globalizacija nas ne smije progutati”, poručio je kardinal Puljić.

Govoreći o nadolazećim blagdanima, kardinal Puljić istaknuo je kako izvor božićne radosti proizlazi iz očitovane Božje ljubavi kroz Isusovo utjelovljenje i rođenje.

“Tu nam se Bog očitovao kao ‘Bog s nama’. Najveća je radost otkriti da smo voljena bića, to je izvor radosti, slaviti rođenje Isusovo. Time obnavljamo svoje pouzdanje u Boga i otkrivamo smisao svog života. Ako čovjek ima životni smisao, onda u sebi nosi veoma veliku snagu života”, kazao je Puljić.

Po njegovim riječima, pravi vjernik uvijek je vjernik bez obzira kakvo je javno stanje politike i ekonomije.

“Vjernik živi sa svojim Bogom proživljavajući svakodnevnu stvarnost. Ima još mnogo vjerskog neznanja i površne vjere, zato smo proglasili Godinu Božje riječi da se ljudi počnu temeljitije hraniti s Božjom riječju i izgrađivati stavove života koje će pokazivati u svim zvanjima i djelovanjima”, istaknuo je Puljić u intervjuu za Večernji list.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari