Connect with us

BiH

Puljić: U BiH do danas nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi i jednakopravosti

Objavljeno

-

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 29. listopada 2021. u nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu je primio japanskog veleposlanika u BiH gosp. Makota Itu.

U otvorenom razgovoru kardinal Puljić je zahvalio gospodinu Itu na posjeti i na otvorenosti za suradnju. Ukratko ga je upoznao s poviješću Bosne i Hercegovine i s aktualnim položajem katolika koji su u ogromnoj većini Hrvati. Podsjetio je da je Vrhbosanska nadbiskupija prije nedavnog rata imala više od petsto tisuća vjernika i da je njihov broj u ratu i poraću opao na oko 180 tisuća što je jako veliki pad u odnosu na ukupan broj katolika u BiH.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina specifična zemlja i po tome što se velikim dijelom poklapaju vjerska i nacionalna pripadnost. Dodao je i da se etnička slika BiH velikim dijelom promijenila posebno tijekom nedavnog rata kada je veliki dio stanovnika prognan i otišao u izbjeglištvo ili je napustio ovu zemlju u poraću radi nemogućnosti zaposlenja i trajnih političkih napetosti. Istaknuo je da je Daytonskim sporazumom zaustavljen rat, ali da do danas nije uspostavljen mir utemeljen na pravdi i jednakopravnosti.

Spomenuo je da je danas situacija i politički i pravno vrlo složena što za posljedicu ima odlazak posebno mladih ljudi s njihovih ognjišta jer ne vide budućnost u ovoj zemlji.

Veleposlanik Ito je zahvalio je kardinalu Puljiću na srdačnoj dobrodošlici i na upoznavanju sa životom i trenutnim stanjem stanovnika u ovoj zemlji. (kta)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari