Connect with us

Politika

Pupovac: Murali raznim zločincima; Bulj: Ne spominjete četničke spomenike

Objavljeno

-

Rječnik hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i sukob s ministrom obrane Marijom Banožićem bili su u srijedu glavna tema slobodnih govora saborskih klubova, a dok je HDZ upozorio na pomicanje granica zakona i Ustava, SDP je stao u Milanovićevu obranu.

Mario Kapulica je u ime Kluba HDZ-a rekao da s neprimjerenim rječnikom predsjednika Milanovića možemo živjeti, ali ne možemo s pomicanjem granica Ustava i zakona.

Narikače, šmrkavci, jazavci, zečevi, krokodili, bijednici, ništarije, nesposobni, šaka jada, glupani, cmizdravci, polupismeni trbuhozborci… nabrajao je Kapulica predsjednikove ‘izraze’.

“Sve je to došlo nakon izjave da su ljudi glasali za mene jer su glasali za normalnu Hrvatsku”, podsjetio je na Milanovićeve izjave i istaknuo kako nije važno koristi li predsjednik rječnik neprimjeren državnom poglavaru, ali jest važno da se nasilno ne pomiču granice Ustava i zakona.

HDZ: Galama ne može promijeniti zakone, ali ni ovlasti predsjednika

“Moramo takve pokušaje otklanjati i mi to činimo”, kazao je Kapulica i naglasio da galama ne može promijeniti zakone, pravila i procedure, ali ni ovlasti predsjednika.

Napomenuo je da je Milanović vojnom zapovjedi oduzeo riječ ministru hrvatske Vlade (Banožiću), iako je obećao da će se držati ustavnih ograničenja i neće se miješati u rad Vlade. “Ne znam kakve koristi moderna Hrvatska ima od svega što gledamo posljednjih dana”, poručio je Kapulica.

Na to je SDP-ov Arsen Bauk podsjetio na još neke izraze koje su upotrebljavali državni poglavari, kao što su: smušenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnušni diletanti i prodane duše. Potom je u ime Kluba SDP-a stao u obranu Milanovića.

SDP: Podrška čuvanju vojske od stranačkog kadroviranja

“SDP izražava punu podršku predsjedniku RH u čuvanju vojske od stranačkog kadroviranja, od samovolje ministra obrane i njegovog diskrecijskog provođenja zakona na način da se iživljava nad časnicima Hrvatske vojske”, kazao je Bauk.

Ustvrdio je da je na strani predsjednika Ustav i podrška većine građana. “A ministar obrane bavi se time hoće li govoriti na nekoj svečanosti i hoće li mu dopis doći s ove ili one adrese”, rekao je.

Bauk je stao u obranu i načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja, čiju je smjenu zatražio ministar Banožić, a za spomenutog admirala rekao je da se našao izložen stranačkoj rafalnoj paljbi, po prvi put u povijesti.

Za Banožićev zahtjev za opoziv predsjednika Milanovića kazao je kako je taj zahtjev kod njega, te mu se može javiti tko ga želi potpisati. “Ali, zahtjev je na papiru, a papir se može zapaliti ako se dobro ne ugasi ‘opušak'”, poručio je Bauk, aludirajući na jedan od izraza kojim je Milanović ‘počastio’ ministra obrane.

Katarina Peović (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) rekla je kako očito HDZ radi jako dobar posao kada je glavna tema u državi smjena brigadira Počasno zaštitne bojne, i to u vrijeme kada dnevno imamo po 40 umrlih od korone, kada je zdravstveni sustav pred kolapsom i kada se raspravlja o rebalansu proračuna, kada smo druga najsiromašnija zemlja u EU…

RF: Milanović sudjeluje u dobrom rejtingu HDZ-a

“Predsjednik Zoran Milanović sudjeluje u dobrom rejtingu HDZ-a, jer ako su to problemi u Hrvatskoj, onda premijer Andrej Plenković radi jako dobar posao”, ocijenila je Peović.

I Davor Bernardić (Klub Socijaldemokrata) naveo je da, dok se javnost zabavlja sukobom premijera i predsjednika RH, Hrvatska ima puno ozbiljnije probleme, a to je borba s pandemijom korone.

Fokus se skreće s pravih problema, kazao je.

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) ocijenila je da je verbalni sukob Milanovića i Banožića proizašao iz shvaćanja da su najviše državne funkcije same sebi svrha, a da su njihovi nositelji iznad institucija, Ustava i zakona.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) u slobodnom je govoru izazvao buru kritiziranjem preimenovanja koranskog mosta u Karlovcu u Most specijalne jedinice policije Grom, a čiji je pripadnik, Mihajlo Hrastov, na njemu prije 30 godina mitraljezom ubio 13 razoružanih rezervista bivše JNA i ranio njih dvojicu.

Pupovac: Murali raznim zločincima; Bulj: Ne spominjete četničke spomenike

“Čujemo da je onaj tko je počinio ratni zločin nad zarobljenicima to uradio muški i pošteno, a da jedinca u čijem je sastavu bio ne može imati kolektivnu krivicu. Znam da je sve više po prostoru bivše Jugoslavije slavljenja i zaboravljanja odgovornosti na ratne zločine i onih koji su ih počinili, da ima murala različitim ratnim zločincima, ali ne znam da se mjesta na kojem je počinjen zločin naziva po onima koji su ga učinili”, kazao je Pupovac.

“Neobičan je taj način poštivanja zakona koji u svojoj osnovi nema moralnost”, dodao je Pupovac i izazvao  negodovanje niza zastupnika koji su ga prozvali da je izvrijeđao hrvatske branitelje.

Spominjete murale, a ne spominjete četničke spomenike u Vukovaru, poručio mu je Miro Bulj (Most).

Pupovac je izvrijeđao hrvatske branitelje, ocijenili su i Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) i Stipo Milinarić (DP).

Umjesto da se ispriča, on i dalje kritizira, kazao je Hrvoje Zekanović (Suverenisti) i dodao kako Pupovac zaboravlja činjenicu da su pripadnici njegove nacionalne manjine uzimali oružje i išli rušiti svoju državu Hrvatsku.

Kolega iz njegova kluba Željko Sačić optužio je Pupovca da je povrijedio Ustav i Deklaraciju o Domovinskom ratu, a nezavisni zastupnik Milan Vrkljan da falsificira hrvatsku povijest.

Reagirao je i HDZ-ov Rade Šimičević te poručio da Pupovac ne bi trebao tako govoriti o postrojbi koja je sudjelovala u obrani Hrvatske.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno je dodijelio niz opomena radi neopravdanog pozivanja na povredu Poslovnika. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari