Connect with us

Najave

Pupovac najavio izjavu o nedavnom posjetu Banja Luci

Objavljeno

-

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, zajedničku sjednicu održat će Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru, gdje se očekuje i izjava M. Pupovca o nazočnosti na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

Na skupu će sudjelovati, između ostalih, Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, Dejan Drakulić, predsjednik ZVO-a, Dejan Jović, predsjednik Savjeta SNV-a i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, Vojislav Stanimirović, član Savjeta SNV-a, Dragana Jeckov, zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica, kao i predstavnici/e Savjeta SNV-a i ZVO-a te ostalih srpskih institucija u Hrvatskoj.

Nakon zajedničke svečane sjednice SNV-a i ZVO-a, u 12.00 sati, u prostorijama Doma uslijedit će izjave za medije, najavio je SNV.

Podsjetimo, vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

Svečanosti su nazočili kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije.

Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice RS-a u subotu, 8. siječnja 2022..

Nakon reakcija u javnosti, Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine.

U ponedjeljak je Europska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije, a Sjedinjene Američke Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari