Pupovac neće prihvatiti proračun, oštro se protiv suđenja u odsutnosti

12

SDSS-ov Milorad Pupovac rekao je za direktno.hr kako u njegovoj stranci nisu nimalo zadovoljni prijedlogom proračuna za 2015. koji je jučer predstavila Vlada, prvenstveno zbog drastičnog smanjenja dotacija za najnerazvijenije općine u kojima žive srpski povratnici.

”To naprosto ne možemo prihvatiti, onda bolje da ukinu te općine. Sredstva su smanjena s dva i pol milijuna kuna na 96 tisuća kuna. Pa što oni mogu s 96 tisuća?! Imamo razloga za nezadovoljstvo”, emotivno je odgovorio Pupovac na naš upit hoće li podržati prijedlog proračuna za 2015.

Pupovac je tako otvorio mogućnost rušenja Vlade na proračunu u Saboru, jer će Milanoviću pri izglasavanju itekako trebati ruke manjinaca, poglavito trojice SDSS-ovih zastupnika.

Sudeći po smanjenju sredstava za povratnike, vladajući ipak nisu uvažili molbe manjinaca da ne režu dodatno već ranije skresane dotacije. Uoči proračuna smo, podsjetimo, pisali o sastanku manjinskih predstavnika u Saboru s predsjednikom kluba SDP-a Igorom Dragovanom. Povod za sastanak su bile upravo glasine o smanjivanju sredstava za manjine, pa je među manjincima bio pao dogovor kako neće pristati na ništa manje nego lani, jer je to crta ispod koje se ne može ići.

Iako su razgovarajući s Dragovanom stekli dojam da će Vlada razumjeti njihove želje, to se, barem u slučaju srpske manjine, ipak nije dogodilo. Hoće li se Vlada i SDSS ipak uspjeti dogovoriti, tek treba vidjeti.  U suprotnom – pada proračun, a s njim i Vlada?

Ključna pretpostavka usvajanja proračuna je potpora manjinaca i Čačićevih reformista, jer bez njih Vlada nema dovoljan broj ruku u Saboru.

Pupovac oštro protiv suđenja u odsutnosti

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac oštro se danas u Hrvatskom saboru usprotivio amandmanu na prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) kojim Vlada namjerava olakšati suđenje u odsutnosti, poručivši da će takav amandman stvoriti razdor između njegove stranke i Vlade.

Vlada je jučer podnijela amandman po kojem okrivljenik mora imati odvjetnika već od donošenja rješenja o provođenju istrage, umjesto od dostave tog rješenja i obrazložila da će se tako olakšati postupanje u slučajevima kada okrivljenik nije dostupan tijelima kaznenog progona, prije svega u suđenjima za ratne zločine.

“Da nemate ovaj amandman, mi bismo zakon podržali. Budući da ga imate, mi ga nećemo podržati, i ne samo da ga nećemo podržati, nego ćemo imati ozbiljnu političku frikciju između nas i Vlade, zbog toga što od ovoga koristi nema nikakve, samo političke štete”, poručio je Pupovac.

Ocijenio je da je Vlada amandman jučer podnijela pod “neobičnim okolnostima”. “Ne želim vjerovati da su te okolnosti političke, a niti želim vjerovati da su parapolitičke, ali s obzirom na brzinu i činjenicu da nisu napravljene adekvatne pripreme, bojim se da nije riječ o pravosuđu nego o politici”, kazao je Pupovac.

Tumači da se od suđenja u odsutnosti odustalo na temelju mišljenja Vrhovnog suda i Europske komisije, zbog brojnih zlouporaba tog instituta, a uvjeren je da bi prihvaćanje Vladina amandmana značilo kršenje Ugovora s EU.

“Presude u odsutnosti služile su za to da se zastraši ljude, da se ne vraćaju oni koji su u izbjeglištvu, jer nitko nije znao je li pod istragom, je li presuđen u odsutnosti. Kao posljedicu toga imate ovako slab povratak”, ustvrdio je Pupovac.

Ministra pravosuđa Orsata Miljenića upitao je zašto hrvatsko pravosuđe ne procesuira zločine koji su nedvojbeno počinjeni, upitavši što je sa zaštitom svjedoka zločina u Gruborima.

“Jesu li i ti nedostupni pa je potrebno da mijenjate ovim amandmanom da biste ih sankcionirali u odsutnosti ili naše pravosuđe ne radi svoj posao”, upitao je Pupovac, na što mu je Miljenić uzvratio da Vlada ne može utjecati na rad pravosuđa.

“Vidite da se Vladu optužuje da politički utječe na ovaj ili onaj postupak, no to jednostavno nije istina. Kao što nije istina da smo sudjelovali u nekim aktualnim postupcima, nismo ni u ovima i ne smijemo i ne možemo utjecati. To od nas nitko ne može i ne smije tražiti i tu priča počinje i završava, što se tiče Vlade i utjecaja”, poručio je Miljenić.

Naglasio je da je Vlada “apsolutno na opredjeljenju da se svi moraju procesuirati, bez obzira tko je žrtva i tko je počinitelj i da se prema svima mora jednako postupati”.

Suglasan je da su primjeri zlouporabe suđenja u odsutnosti o kojima je Pupovac govorio nedopustivi, no naglasio je da je takvo suđenje moguće po važećem zakonu, a kao primjer je naveo suđenje protiv Aleksandra Vasiljevića i drugih optuženih za logore u Srbiji.

“Tamo gdje postoji kvalitetna optužnica, gdje postoje dokazi, ne vidim zašto ne bismo sudili u odsutnosti, u ratnim zločinima i u svakom drugom predmetu”, rekao je Miljenić te naglasio da je donošenje amandmana kojim bi se olakšalo postupanje državnog odvjetništva zatražio sam DORH, prije više od 10 dana.

direktno.hr

facebook komentari

 • Agromentum

  Teško je definirati jeli ovaj Pupovac želi Srbima štetiti ili neko dobro.

 • Ida Galić

  Teško je proniknuti Pupovca! U svakoj njegovoj izjavi krije se nekakva zamka, a on vro često mijenja svoje izjave zavisno od očekivanih koristi i sa njima uglavnom tjera vodu na svoj mlin!!

 • pogledao sam danas njegov nastup u saboru.. očekivano od pupovca!

 • Agromentum

  Jel opet po starom?

 • On očekivano protiv suđenja za ratne zločine u odsutnosti, argumenti su mu tanki ko ćat, a još je kao nešto ljut!

 • Agromentum

  “uglavnom tjera vodu na svoj mlin” moglo bi se prevesti sa “tjera novac u svoj džep”, izgleda da je tip sasvim bolestan.

 • poodavno, i to dobro bolestan! umislio je da je bolestan međed

 • Herceg-Bosna

  kako god al meni se ne sviđa što se ovaj pupavac udomaćio u hrvatskoj
  ponaša se kao da je na svojoj otadžbini,,,nevalja ne ne

 • Agromentum

  Previše je domaći, da ga….

 • Ida Galić

  Nije on bolestan, negoli pokvaren ko četnička šuferica! Za sebe se on zna dobro pobrinuti i to mu nije teško uz ove hrvatske naivne i glupe političare od Sanadera pa naovamo, koji mu nisu dorasli i uvjek ih prevesla i izvuče lovu iz proračuna i ostvari druge svoje interese pred nosom i očima ovih naših “pametnjakovića”!

 • Ida Galić

  On misli, da je u svojoj otadžbini, ali ne u republici Hrvatskoj, negoli u SRH! A maskirao se je odlično jer svi kažu, da hrvatski govori odlično bez greške, i s te strane nikad ne bi rekli….!

 • Agromentum

  Pokvaren , nego šta drugo. Imamo sreće da više šteti svojima nego nama. Nego, Ida, pratit’ ću te kad budeš pisala o uzgoju voća. 🙂 Imam malu smokvicu u Posavini i htio bi još nešto. Ali sve s vremenom… Poz.