Connect with us

Politika

Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da Vučić ne može doći u posjet Jasenovcu

Objavljeno

-

Saborski zastupnik i predsjednik SDSS Milorad Pupovac rekao je u nedjelju da se nije smjelo dogoditi da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne može doći u Jasenovac. Nije rekao koga za to smatra odgovornim, ali je obje strane pozvao da smire napetosti.

“Do ovakve situacije nije smjelo doći. Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u posjet Jasenovcu”, rekao je predsjednik najveće srpske stranke u Hrvatskoj na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji nakon što je hrvatska vlada Vučiću zabranila ulazak u zemlju zbog toga što je u Jasenovac namjeravao nenajavljeno i privatno.

Istaknuo je kako se to posebno nije smjelo dogoditi zbog toga što je dvaput u posljednjih godinu dana postojala komunikacija o datumima kada bi Vučić mogao u Jasenovac pa su se strane oko toga sporazumjele i odgodile.

“Ovaj put je ta komunikacija izostala. Ovaj put je moj napor da se ta komunikacija osigura propao. I to je ozbiljan problem”, poručio je.

Pupovac strahuje da bi ova situacija mogla dodatno unazaditi odnose Hrvatske i Srbije.

“Plašimo se da ionako odsustvo bilo kakvih mehanizama komunikacije i suradnje između dviju država može postati još gore. Ovaj slučaj je pokazao da nema ni elementarnih preventivnih mehanizama komunikacije, a kamoli da se progresivno komunicira o pitanjima koja su od obostranog interesa. Da se sačuva postignuti nivo prava Srba u Hrvatskoj i da se unaprijedi ostvarivanje prava Hrvata u Srbiji”, kazao je.

Radman: Vučićev posjet nije bio dobronamjeran

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je danas da je Vučićev planirani nenajavljeni posjet kršenje protokola. “Predsjednik države je štićena osoba i dolazak Aleksandra Vučića trebao se pripremiti”.

Posjeti državnika i službenih osoba moraju biti najavljeni i planiraju se tjednima i mjesecima i objasnio da se vlade obavještavaju i o privatnim posjetima, primjerice ljetovanjima.

“Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana (…) za nas je neprihvatljiva”, kazao je Radman.

“Mi ovo doživljavamo nedobronamjernim, neiskrenim i ne odavanjem pijeteta žrtvama”, već je posjet više motiviran zadovoljenjem unutarnjih politički potreba u Srbiji prije formiranja srbijanske vlade”, rekao je.

Duboko udahnite prije nego li izgovorite

Pošto su reakcije iz Beograda na zabranu Vučićeva ulaska u Hrvatsku vrlo burne, Pupovac poziva na smirivanje napetosti.

“Nadam se da nakon ovoga, sve ono što je do određene mjere bilo posloženo kao progresivan iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije u pravima manjina, Srpske u Hrvatskoj i Hrvatske u Srbiji, neće biti potrgano. A slonova je mnogo”, upozorio je, pak, Pupovac.

Pozvao je sve da spriječe daljnju eskalaciju i da “udahnu duboko” prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško narušiti ionako narušene odnose.

Nada se i da će se stvoriti pretpostavke da se Vučićev posjet ostvari te da se odnosi Hrvatske i Srbije nakon ovog iskustva, koje doista jest riskantno i opasno po ionako loše odnose, mogu promijeniti i unaprijediti.

Moglo je i gore 

Novinare je upoznao s time da se o Vučićevom posjetu razgovaralo u kasnu jesen ili početak zime prošle godine te u rano proljeće ove godine. Oba puta na služben način.

“Zašto je ovdje izostala komunikacija, ne znam”, rekao je Pupovac koji je vladu upoznao s Vučićevom namjerom da Jasenovac posjeti privatno.

“Vidio sam rizike koje to nosi i izložio sam se, ne prvi put. I znam da ću i nakon ovoga biti predmet obijesnih napada pojedinih ljudi s obje strane. Ali tako je s onim koji se kreće između dvije vatre”, rekao je.

“Ja sam državni dužnosnik, ja nisam čovjek s ulice. I nisam od jučer u građenju hrvatsko-srpskih odnosa”, objasnio je Pupovac svoju ulogu u ovoj situaciji, dodavši da nije ničiji opunomoćenik.

“Ali kad sam bio obaviješten, smatrao sam svojom dužnošću, nakon što sam debelo promislio i znajući kako to može završiti,  da pokušam spriječiti da se dogodi loše. Dogodilo se loše, a moglo se dogoditi još i gore”, naglasio je.

Poručio je i kako dolazak predsjednika Srbije u Jasenovac ne bi smio biti provokacija. “Ako je stanje odnosa takvo da se to može gledati kao provokacija, onda je problem stanje odnosa”, rekao je Pupovac.

Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.

“Jasenovac je mjesto gdje se potvrđuje i pokazuje priznavanje tih žrtava. I Jasenovac je mjesto na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba. Naročito nakon novih stradanja i žrtava u ratovima 1990-tih. To je naš stav i pozicija”, zaključio je.  (Hina)

Putinovi terijeri Vučić i Vulin, smišljeno destabiliziraju Hrvatsku!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas