Pratite nas

Politika

Pupovac: Očekujem da HDZ i HNS postignu kompromis

Objavljeno

na

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u srijedu kako očekuje da HDZ i HNS postignu kompromis oko koeficijenata za prosvjetare, drži kako ne bi bilo dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore od kojih, tvrdi, “ne bježi”, no hoće li podržati Vladu iziđe li iz nje HNS nije konkretno odgovorio.

“Očekujem da HDZ i HNS dođu do neke točke sporazuma i kompromisa, kako u pogledu pitanja koeficijenata i iznosa sredstava neophodnih za tu potencijalnu visinu koeficijenata koju traže sindikati, a s druge strane da se postigne suglasnost oko nečega što je psihološko-politički bitno, a to je da nitko nikoga ne ucjenjuje i da nitko nikoga ne potcjenjuje”, rekao je Pupovac za N1.

Razgovori u vezi s proračunom i drugim pitanjima, kazao je, traju. “Prije svega kada su posrijedi veliki partneri HDZ i HNS u vezi sa zahtjevima prosvjetnih radnika, a kada su u pitanju zastupnici nacionalnih manjina u vezi s proračunom ali i u vezi s realizacijom operativnih programa Vlade koji su potpisani prije tri godine”, pojasnio je.

Za praksu koalicija, mišljenja je, ne bi bilo dobro da se pokaže da koalicijski partneri nisu u stanju doći do sporazuma. “Sav smisao koalicijskog udruživanja ove vrste konzervativne i liberalne politike jeste u sposobnosti da se dođe do kompromisa. Druga stvar, onaj tko nije u stanju čuvati koaliciju i onaj tko se lako oslobađa koalicijskih partnera taj može na dugu stazu gubiti koalicijski potencijal i gubiti mogućnost da stvara koalicijske partnere kojih i u budućnosti ionako nema mnogo na političkoj sceni u Hrvatskoj”, poručio je.

Nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore

Kada je riječ o krizi u vladi i potencijalnim izborima Pupovac je ustvrdio kako nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore.

“Nema zgodnog mjesta na koje bi se, uza sve što imamao, a to su predsjednički izbori i predsjedanje EU-om mogli uklopiti neki izvanredni izbori. Nitko od toga ne bježi, niti HNS, niti HDZ, niti SDSS, ne znam kako ostali, ali ove stranke koje sam spomenuo, nemaju nikakav problem s tim da se sutra obavijesti predsjednicu o tome da je moguće ići na izbore. Ali nisam siguran koliko je to dobro za sindikate, političke odnose, nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore. Ali ako dođe do toga, morat će se”, poručio je.

Na pitanje hoće li podržati vladu iziđe li iz nje HNS Pupovac je izbjegao konkretno odgovoriti.

“Kada završimo razgovore s kojima smo u toku, koji uključuju sve aspekte pitanja o kojima smo raspravljali onda ću moći dati odgovor na ovo pitanje. Mi te razgovore nismo završili, svi ti segmenti i operativni programi koji su važni SDSS-u i pitanje odnosa u koaliciji su danas važna pitanja. Budući da te razgovore nismo dovršili bilo bi nefer da vam ja u svoj ovoj kakofoniji i disharmoniji različitih poruka i glasova koji dodatno produbljuju nesporazume, da mi tome još dodamo svoje”, poručio je.

Za postizanje kompromisa između vlade i sindikata

Čelnik SDSS-a založio se za postizanje kompromisa i sporazuma između vlade i sindikata, a kazao je i kako se sindikati rijetko javljaju u našem društvu stoga što je snaga socijalne svijesti još uvijek izrazito slaba.

“Preko njihovih zahtjeva smo spremni olako prijeći, a preko zahtjeva nekih drugih grupacija ne samo da ne prelazimo nego smo spremni podnositi najrazličitije vrste odnosa koje u normalnim okolnostima ne bi nitko trpio”, ustvrdio je.

Vjeruje, kaže, da će Vlada sjesti sa sindikatima i razgovarati o onome što je ključna stvar za sindikate, a to su koeficijenti. “Potrebno je da se i s jedne i s druge strane zaustave ratoborni oblici ponašanja”, drži Pupovac.

Sporazum vlade i sindikata, kazao je, nije realno da se dogodi u predstojeća dva dana jer je za to “potrebno puno više dana i tjedana”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Ocjena Z. Milanovića o datumu izbora signal je slabosti kandidata koji ima puno problema

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković je u petak za današnju ocjenu Zorana Milanovića da je datum prvog kruga održavanja predsjedničkih izbora “lopovluk i sramota”, rekao kako je to “zanimljiv signal slabosti kandidata koji ima puno problema i straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice.”

“Koliko znam, uvijek su predsjednički izbori uoči Nove godine. Kalendar je takav kakav je, zato što je predsjednik Franjo Tuđman preminuo u prosincu 1999. Ako je to reakcija na datum prvog kruga, to je dosta zanimljiv signal slabosti, kandidat ima puno problema i puno straha, jer zna da će izgubiti na izborima od predsjednice, kao što je izgubio većinu izbora do sad”, rekao je Plenković.

Andrej Plenković komentirao je i tzv. aferu WhatsApp i večerašnji sastanak s tim u vezi u zagrebačkom HDZ-u. Na novinarsko pitanje je li smjena pojedinih ljudi u Gradskom odboru HDZ-a tek početak, odnosno do kuda će to sve ići odgovorio je “Ne znam što sad radi Gradski odbor HDZ-a, o tome će odlučivati časni sudovi”

“Ono što je jako važno u mandatu kojega ja vodim na čelu HDZ-a, sada već gotovo tri i pol godine, mislim da smo razvili kulturu dijaloga i kritičkog mišljenja i rasprave o svim mogućim pitanjima”, rekao je Plenković. Dodao je kako postoje neki obrasci ponašanja koji su norme pristojnoga, razumnoga ponašanja te da se ono što je izvan toga ne može tolerirati.

Plenković: Zastupnici koji funkcioniraju na ispadima, netoleranciji, na primitivizmu neće zasjeniti kongres EPP-a

Novinare je zanimao i kongres Europske pučke stranke u Zagrebu koji se unatoč ranijim najavama neće održati u Hrvatskome saboru.

„Ako je kongres u Areni, onda je u Areni i nije u Hrvatskom saboru Što se tiče sastanaka koji su trebali biti u Hrvatskom saboru, dakle sastanka predsjedništva EPP-a od otprilike dva sata i sastanka političke Skupštine otprilike od dva sata, stupanj rekao bih ne bizarnog, ne neprimjerenog, ne nenormalnog, čak poluprimitivnog ponašanja koje smo vidjeli od nekih političkih stranaka je zapanjujući”, ocijenio je Plenković.

Dodao je da se ništa ne bi dogodilo ni sabornici, ni stolicama, ni mikrofonima te da bi Sabor zaradio određeni novac:

„Ipak, u dogovoru s našim kolegama procijenili smo da želimo da cijeli taj događaj bude fokusiran na ono što je bitno, a to je da je Zagreb domaćin najvećeg političkog događaja međunarodnog karaktera ikad u Hrvatskoj, da imamo puno važnih tema, da ćemo birati novog predsjednika Europske pučke stranke i da ne želimo ispade, rekao je. Kako je ocijenio, na žalost ovaj saziv Sabora vrvi zastupnicima koji funkcioniraju jedino isključivo ili na ispadima ili na netoleranciji ili na primitivizmu.

“Ne, takvi neće zasjeniti kongres Europske pučke stranke kojem je domaćin HDZ – to je cijela poanta.”

Premijer je komentirao i izjavu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da neće doći na izborni kongres Europske pučke stranke u Zagrebu zbog, kako je rekao, hajke koja se u Hrvatskoj vodi protiv njega:

„To je njegova odluka, poziv je išao svima i tu nema nikakvih dilema. Kongres će biti odličan, nadam se da će ga svi pratiti i vidjeti kolika je težina HDZ-a na europskoj razini.”

Premijer je na kraju rekao i kako danas, 14 studenoga imamo usvojen proračun, imamo usvojen rebalans, imamo prvi krug porezne reforme, “imamo 30. svibnja kao državni blagdan, ponovno”.

“Pitajte ove s grupa koji je to predsjednik HDZ-a vratio Tuđmanov 30. svibnja za Dan državnosti, rekao je.

Premijer Plenković je o aktualnim temama govorio u Jalžabetu, uoči svečane sjednice Općinskog vijeća održane u povodu obilježavanja Dana općine. (Hina)

 

HSP AS podržao kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH održala predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu

Objavljeno

na

Objavio

Kadeti hrvatskog vojnog učilišta „dr. Franjo tuđman“ – čuvari Hrvatske u 21. Stoljeću!

Kao predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske održala sam predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ na temu „Razvoj vojnih vođa za 21. stoljeće“. Naša se Domovina nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova. Upravo zato u sustavu vojnog obrazovanja ne smijemo dopustiti i najmanji trag prosječnosti. Prosječnost danas opasnost je sutra! Od naših vojnikinja i vojnika tražimo izvrsnost, a izvrsnošću im moramo i uzvratiti. Hrvatski vojni vođa 21. st., odgojen na časnom temelju heroja Domovinskog rata, uzor je svojim držanjem, znanjem i spremnošću da u svakom trenutku zaštiti Domovinu, da zaštiti – svakoga od nas, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović održala je u četvrtak predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ o „Razvoju vojnih vođa za 21. stoljeće“ naglasivši tom prigodom breme odgovornosti koje leži na kadetima kao budućim zapovjednicima, vođama vojnika.

„Sve vas u vojnoj službi očekuju brojni izazovi. Zadaće koje će Hrvatska staviti pred vas su zahtjevne i kompleksne. Vi ste budući vojni zapovjednici. Predvodnici novih čuvara Hrvatske u 21. stoljeću“, kazala je predsjednica.

Ona se, kako stoji u priopćenju iz njezinog Ureda,  osvrnula i na zadaće i poslove s kojima će se susresti kroz daljnji tijek vojne službe, što hrvatska država od njih očekuje te što kadetkinje i kadeti mogu očekivati zauzvrat.

Naglasila je tri ključna čimbenika koji će uvjetovati i oblikovati vojnu karijeru vođa vojnika, a to su globalno i bliže sigurnosno okružje Hrvatske, izazovi koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća i način na koji će se suočiti s tim izazovima te što država i obrambeni sustav mogu učiniti kako bi im u tome pomogli i kako bi ih što bolje pripremili za tu zadaću.

Govoreći o globalnom sigurnosnom okružju predsjednica se osvrnula na geostrateški položaj Hrvatske koja se, kao dio Europe i euro-atlantskog prostora, evidentno nalazi na otoku relativne stabilnosti, koji je omeđen pojasom nestabilnosti, sukoba i ratova.

Govoreći o izazovima koje takvo sigurnosno okružje predstavlja pred vojne vođe 21. stoljeća naglasila je kako se kroz učinkovit sustav vojne izobrazbe stvaraju nove vođe koji će uspješno i sigurno voditi Hrvatsku vojsku nekoliko sljedećih generacija te kako ne možemo dopustiti luksuz prosječnosti u tome sustavu.

Od kadeta, ali i polaznika svih drugih oblika vojne izobrazbe očekujemo izvrsnost, ali istom mjerom izvrsnosti moramo i uzvratiti, kazala je predsjednica te istaknula kako je to naša obveza prema budućnosti Hrvatske.

„Puna sam optimizma za budućnost Hrvatske o čijoj ćete vi sigurnosti skrbiti. Poteškoće s kojima se susrećete na tome putu prevladat ćete. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da vam u tome pomognemo“, zaključila je predavanje kadetima predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari