Pratite nas

Politika

Pupovac: Očekujem da HDZ i HNS postignu kompromis

Objavljeno

na

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u srijedu kako očekuje da HDZ i HNS postignu kompromis oko koeficijenata za prosvjetare, drži kako ne bi bilo dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore od kojih, tvrdi, “ne bježi”, no hoće li podržati Vladu iziđe li iz nje HNS nije konkretno odgovorio.

“Očekujem da HDZ i HNS dođu do neke točke sporazuma i kompromisa, kako u pogledu pitanja koeficijenata i iznosa sredstava neophodnih za tu potencijalnu visinu koeficijenata koju traže sindikati, a s druge strane da se postigne suglasnost oko nečega što je psihološko-politički bitno, a to je da nitko nikoga ne ucjenjuje i da nitko nikoga ne potcjenjuje”, rekao je Pupovac za N1.

Razgovori u vezi s proračunom i drugim pitanjima, kazao je, traju. “Prije svega kada su posrijedi veliki partneri HDZ i HNS u vezi sa zahtjevima prosvjetnih radnika, a kada su u pitanju zastupnici nacionalnih manjina u vezi s proračunom ali i u vezi s realizacijom operativnih programa Vlade koji su potpisani prije tri godine”, pojasnio je.

Za praksu koalicija, mišljenja je, ne bi bilo dobro da se pokaže da koalicijski partneri nisu u stanju doći do sporazuma. “Sav smisao koalicijskog udruživanja ove vrste konzervativne i liberalne politike jeste u sposobnosti da se dođe do kompromisa. Druga stvar, onaj tko nije u stanju čuvati koaliciju i onaj tko se lako oslobađa koalicijskih partnera taj može na dugu stazu gubiti koalicijski potencijal i gubiti mogućnost da stvara koalicijske partnere kojih i u budućnosti ionako nema mnogo na političkoj sceni u Hrvatskoj”, poručio je.

Nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore

Kada je riječ o krizi u vladi i potencijalnim izborima Pupovac je ustvrdio kako nije dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore.

“Nema zgodnog mjesta na koje bi se, uza sve što imamao, a to su predsjednički izbori i predsjedanje EU-om mogli uklopiti neki izvanredni izbori. Nitko od toga ne bježi, niti HNS, niti HDZ, niti SDSS, ne znam kako ostali, ali ove stranke koje sam spomenuo, nemaju nikakav problem s tim da se sutra obavijesti predsjednicu o tome da je moguće ići na izbore. Ali nisam siguran koliko je to dobro za sindikate, političke odnose, nisam siguran da je dobro miješati predsjedničke i parlamentarne izbore. Ali ako dođe do toga, morat će se”, poručio je.

Na pitanje hoće li podržati vladu iziđe li iz nje HNS Pupovac je izbjegao konkretno odgovoriti.

“Kada završimo razgovore s kojima smo u toku, koji uključuju sve aspekte pitanja o kojima smo raspravljali onda ću moći dati odgovor na ovo pitanje. Mi te razgovore nismo završili, svi ti segmenti i operativni programi koji su važni SDSS-u i pitanje odnosa u koaliciji su danas važna pitanja. Budući da te razgovore nismo dovršili bilo bi nefer da vam ja u svoj ovoj kakofoniji i disharmoniji različitih poruka i glasova koji dodatno produbljuju nesporazume, da mi tome još dodamo svoje”, poručio je.

Za postizanje kompromisa između vlade i sindikata

Čelnik SDSS-a založio se za postizanje kompromisa i sporazuma između vlade i sindikata, a kazao je i kako se sindikati rijetko javljaju u našem društvu stoga što je snaga socijalne svijesti još uvijek izrazito slaba.

“Preko njihovih zahtjeva smo spremni olako prijeći, a preko zahtjeva nekih drugih grupacija ne samo da ne prelazimo nego smo spremni podnositi najrazličitije vrste odnosa koje u normalnim okolnostima ne bi nitko trpio”, ustvrdio je.

Vjeruje, kaže, da će Vlada sjesti sa sindikatima i razgovarati o onome što je ključna stvar za sindikate, a to su koeficijenti. “Potrebno je da se i s jedne i s druge strane zaustave ratoborni oblici ponašanja”, drži Pupovac.

Sporazum vlade i sindikata, kazao je, nije realno da se dogodi u predstojeća dva dana jer je za to “potrebno puno više dana i tjedana”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kujundžić: Vraćam se u Sabor i KB Dubrava te na Medicinski fakultet

Objavljeno

na

Objavio

Smijenjeni ministar zdravstva Milan Kujundžić oglasio se u utorak priopćenjem u kojem navodi da nakon 39 mjeseci odlazi s mjesta ministra zdravstva i vraća se u Sabor i na svoje radno mjesto u KB-u Dubrava i na Medicinskom fakultetu.

Mom odlasku prethodio je orkestrirani medijski napad potaknut grupacijskim interesima. a povod je moja imovinska kartica, tvrdi Kujundžić u priopćenju u kojem ustraje u tvrdnji da se radilo samo o formalnoj nomotehničkoj omaški kod ispunjavanja imovinske kartice, pri čemu je točno naveo sve svoje nekretnine, ali nije precizno naveo broj kvadrata.

“Posljednjih dana u medijima izlazi niz napada i neistina, kojima se diskreditira moj životni rad i dignitet, moja obitelj i prijatelji. Po već viđenom modelu, stvara se negativna percepcija u javnosti bez provjeravanja činjenica ili saslušavanja druge strane”, navodi Kujundžić.

Sve te neistine, kaže Kujundžić, demantirao je jučer zajedno sa svojim odvjetnikom na konferenciji za novinare, a danas je odvjetnik uputio u Vladu i Središnjicu HDZa detaljno očitovanje o svim nekretninama i njihovom stjecanju. Isto očitovanje bit će upućeno i Povjerenstvu za sukob interesa.

“U dogovoru s premijerom odlazim s mjesta ministra zdravstva u Vladi i vraćam se na svoje mjesto u Sabor, koje sam dobio na parlamentarnim izborima 2016. preferencijskim glasovima, kao i na svoje mjesto u KB-u Dubrava i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu”.

Sve vrijeme mandata radio sam teško, pošteno i najbolje što sam znao te što smatram da je u interesu za našu državu i budućnost, poručuje Kujundžić i podsjeća na svoje poteze tijekom mandata, poput novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uspješnog povlačenja sredstava iz EU fondova u iznosu od oko dvije milijarde kuna, opremanja brojnih bolnica, dvostrukog povećanja broja specijalizacija, povećanja plaća zdravstvenim radnicima za 18 posto, uvođenja prioritetnih lista čekanja za bolesnike s po život opasnim bolestima itd.

“Pokrenuo sam nabavu PET/CT uređaja kako bi se država riješila zastarjele tehnologije, kao i financijski štetnih odnosa i monopola privatne tvrtke, za što bi Vlada trebala donijeti odluku ovih dana”, naglašava Kujundžić.

Bivši ministar u priopćenju se još jednom ispričava javnosti za “šlampavo” ispunjenu imovinsku karticu, a onome tko dođe na čelo Ministarstva zdravstva želi uspjeh u radu. (Hina)

Plenković: Ministar Kujundžić je bio fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Ministar Kujundžić je bio fokusiran na teme koje nemaju veze s resorom zdravstva

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako nije znao niti je mogao znati za okolnosti imovinske afere razriješenog ministra zdravstva Milana Kujundžića, jer, uz ostalo, ministri ne prolaze sigurnosnu provjeru.

“Ministarstvo zdravstva je bitno, odgovornosti koje imamo u ovom trenutku kao predsjedajući i kao zemlja koja se zajedno s drugima mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa zahtijeva puni fokus ministra na te teme. U ovom trenutku Kujundžić je, prije svega, bio fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju nikakve veze s Ministarstvom zdravstva niti s onim što on radi i zato sam odlučio razriješiti ga”, izjavio je Plenković na marginama energetske konferencije “Green New Deal za Hrvatsku”.

Nakon današnjih konzultacija, Plenković će u srijedu predložiti novog ministra zdravstva.

Na pitanja o detaljima oko imovinske afere sada već bivšeg ministra, premijer je Kazao da mu Kujundžić na jučerašnjem sastanku nije predočio nikakve papire. Istaknuo je da su to teme koje Kujundžić sam mora objasniti javnosti.

“Ove situacije su neke okolnosti za koje ja niti sam znao, niti sam mogao znati niti je to predmet mog interesa, niti su to informacije o kojima sam ja ikada prije s njim razgovarao”, kazao je Plenković.

Na pitanje osjeća li se odgovornim zbog činjenice da je Kujundžić već osmi ministar u njegovoj Vladi koji je smijenjen zbog afera, Plenković je odgovorio da ga zabrinjava fenomen koji je posebno izražen u zadnje tri i pol godine.

“Zabrinjava me fenomen da se toliko jako krene aktivnostima medija tresti ministre, tako da je fokus rada Vlade na neki način u nekom obrambenom stavu, a mi nismo tu da imamo obrambeni stav, već proaktivni stav da rješavamo probleme društva. Bilo je svega i prije, ali baš ovoliko toga nije bilo”, poručio je.

Upitan bi li ministri trebali, prije odabira na dužnost, proći veće provjere, Plenković je kazao da sada “kada gleda sve ovo skupa, to možda ne bi bilo loše raditi”.

Pojasnio je da ministri ne prolaze sigurnosne provjere te da on kao premijer, nema mehanizama provjeriti podatke koji se pojavljuju u medijima.

Premijer je najavio da će sada već bivši ministar Kujundžić uzeti mjesto zastupnika u Hrvatskom saboru.

Plenković: HDZ-ovci će izabrati onoga koga smatraju da je najbolji

Plenković nije želio otkriti tko će biti u njegovom timu na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, no odgovorio je kako misli da ga blok Mire Kovača, Ivana Penave i Davora Ive Stiera, koji su najavili kandidaturu na tim izborima, ne može ugroziti.

“Članice i članovi HDZ-a će izabrati onoga za koga smatraju da je najbolji”, poručio je.

Premijer je izrazio sućut obiteljima pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Marina Klarina te Tomislava Baturine koji su jučer preminuli u padu helikoptera u Zlarinskom kanalu kod Šibenika.

“Žao nam je da se dogodio ovaj tragični incident. Vjerujemo da će povjerenstvo koje je oformio ministar obrane Damir Krstičević pronaći uzroke ove tragedije”. (Hina)

Plenković razriješio Kujundžića

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari