Pratite nas

Pregled

PUPOVAC PODRŽAO DODIKOVU I VUČIĆEVU DEKLARACIJU O ZAŠTITI SRBA

Objavljeno

na

PUPOVAC PODRŽAO DODIKOVU I VUČIĆEVU DEKLARACIJU O ZAŠTITI SRBA

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ocijenio je u srijedu u Banjoj Luci kako sadašnja vlast u Hrvatskoj treba spriječiti jačanje ekstremizma i nastojanja da se rehabilitira ustaštvo jer drži da je to postala opasnost koja može ugroziti cijeli državni projekt.

Pupovac je ovo izjavio u intervjuu koji je emitirala Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), nakon što se u Banjoj Luci sastao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, a u priopćenju stoji kako su razgovarali o izgradnji infrastrukturnih objekata koji povezuju Hrvatsku i BiH te o obnovi nekoliko spomenika na teritoriju Hrvatske koji bi trebali svjedočiti o stradanju Srba, a dali su i potporu izradi deklaracije o pravima i zaštiti Srba u regiji.

U intervjuu za RTRS Pupovac je opisujući trenutačno stanje u Hrvatskoj ocijenio kako je u zemlji oživjela jedna vrsta ekstremnog mišljenja, govorenja i nastupanja dodajući kako je i on osobno na meti takvih ekstremista s ciljem da ga se učini neprijateljem Hrvatske i hrvatskog naroda.

– Nije lako biti Srbin u Hrvatskoj u takvim okolnostima, ali činimo sve da se te okolnosti promijene – kazao je Pupovac.

Nedopustivim je ocijenio i pokušaje organiziranja referenduma o izmjenama izbornog zakona kojima bi se dovela u pitanje prava pripadnika nacionalnih manjina da sami biraju svoje saborske zastupnike.

Sve je opisao kao konačni ishod trenda po kojemu se postupno “kvarilo” sve ono što je postignuto u procesu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, a sve je, kako je ocijenio, kulminiralo kada je Tomislav Karamarko posegnuo za nacionalističkom politikom kako bi dignuo HDZ na noge.

Karamarko je time uspio vratiti HDZ na vlast, no zbog toga je država propatila i ušla u sukobe od kojih se danas nije oporavila, smatra Pupovac.

Na pitanje o prijeporima oko pozdrava “za dom spremni” Pupovac je odgovorio konstatacijom kako je riječ o fašističkom i zločinačkom pozdravu pod kojim su počinjeni strašni zločini.

– Takav pozdrav ne smije imati pravo građanstva ni u Hrvatskoj niti izvan nje – kazao je Pupovac.

Izjavio je kako je dobro što je ploča sa spornim pozdravom maknuta iz Jasenovca, no nije dobro što je tek premještena u Novsku jer joj zapravo nije mjesto ni tamo kao ni bilo gdje drugdje.

– To je velika, velika pogreška – izjavio je Pupovac. Upozorio je kako ustaških pozdrava ima i drugdje u Hrvatskoj, a nitko se na to ne obazire baš kao što se ne obazire ni na činjenicu da ulice nose naziv po Mili Budaku ili 10. travnju.

Ustaštvo se, drži Pupovac, 25 godina taložilo u Hrvatskoj i s pločom u Jasenovcu je zapravo “puknulo poput čira”.

Kazao je kako HDZ koji računa na glasove ekstremista ne može biti ni demokršćanski ni europski jer su takvi ekstremisti opasni i za Hrvatsku i za sam HDZ.

– Očekujemo da se tu pošalju jasne poruke i napravi jasan rez – kazao je Pupovac dodajući kako neki žele “oprati” kvislinge i poražene ideologoije i onda ih instalirati kao službene što, po njegovu sudu, “može uništiti Hrvatsku kao državni projekt”.

Pupovac je kazao kako žali jer je maknuto ime Trga maršala Tita u Zagrebu jer je, za njega, riječ o jednom od vodećih antifašista i lidera koji je Staljinu rekao ne kada se drugi nisu usudili, koji je stvorio respektabilni pokret nesvrstanih i liberalniju formu socijalističkog poretka, nego bilo gdje drugdje.

Komentirajući odnose koje Hrvatska ima sa susjednim državama Pupovac je ocijenio kako doista postoje ozbiljni problemi, a susjedi ne smiju biti neprijatelji.

Problemi su se gomilali, nisu se rješavali, a u Hrvatskoj se mislilo da će kao članica Europske unije moći što god želi, smatra Pupovac.

Ocijenio je kako bi Hrvatska i BiH morale bolje razumjeti jedna drugu, primjerice u slučaju gradnje Pelješkog mosta, jer svađe oko toga ne vode ničemu, a isto vrijedi i za odnose Hrvatske i Srbije.

Tomo Medved: Vučić nema pravo komentirati naše zakone

Stravična sudbina mlade gimnazijalke Grozde Budak

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

BUJICA: Martin Pauk i Hrvoje Pende o ‘krađi potpisa’

Objavljeno

na

Objavio

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrast poziva predsjednicu RH da zatraži raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik i potpredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović pozvao je u četvrtak predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da od premijera Andreja Plenkovića zatraži raspisivanje referenduma o ukidanju Istanbulske konvencije i promjeni izbornog sustava, ističući kako se ne smije zanemariti jasna volja građana izražena u referendumskim inicijativama.

“S obzirom da je nepobitna činjenica da postoji volja građana da se referendumi raspišu, preko 350 tisuća građana prema ministru Kuščeviću reklo je da želi referendum, pozivam predsjednicu Republike Hrvatske koja ima ustavne i zakonske mogućnosti za raspisivanje referenduma neka zatraži od premijera Plenkovića da se referendumi raspišu”, kazao je Zekanović na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se predsjednica uključi u cijeli proces.

Zekanović: Plenković i Kuščević su pristrani i ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa

Zekanović je ocijenio da su Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević pristrani te ne mogu odlučivati o vjerodostojnosti potpisa, optuživši ih da su od početka imali strategiju diskreditacije referendumskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

U prilog tim optužbama naveo je da su potpisi oko tri mjeseca ležali u Ministarstvu uprave, dok su s druge strane pregledani za samo 20 dana. Nadalje, dodao je, konstantno su curile informacije od navodnim mrtvima i tek rođenima koji su potpisivali za referendumske inicijative.

“Kako inače objasniti to što je partnerica od kolege Pupovca mogla znati neke informacije puno prije od svih drugih ako je sve bilo u strogo kontroliranim uvjetima”, zapitao se Zekanović.

Sumnjiv mu je i tajming objave Ivana Vrdoljaka o HNS-ovoj kaznenoj prijavi protiv organizatora inicijativa zbog krivotvorenja potpisa, i to samo par sekundi nakon sjednice Vlade.

“Nedopustivo je da vlast koristi svoju poziciju i napada legitimno izražavanje volje građana u referendumskim inicijativama”, naglasio je Zekanović.

Ilčić: Zašto APIS nije provjerio potpise odmah nakon što su predani?

Predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić upitao je zašto APIS nije provjerio potpise 21. lipnja, odmah nakon što su predani. Sporna mu je i brzina kojom je APIS provjerio potpise, u samo 20 dana. “Jedan zaposlenik je pregledavao i preko 2000 potpisa dnevno, što je oko 11 sekundi po potpisu”, kazao je.

Ilčić je najavio da će predstavnici obiju inicijativa pregledati eliminirane potpise te zaključio kako će i dalje ostati sumnja u to što se događalo s potpisima ranije.

(Hina)

BITKA ZA REFERENDUM JOŠ NIJE IZGUBLJENA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari