Connect with us

Politika

Pupovac: S partnerima u Saboru razgovarat ćemo o zakonskim rješenjima za obnovu Siska

Objavljeno

on

Foto: Hina

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je u utorak gradonačelnici Siska Kristini Ikić Baniček da će s partnerima u Saboru razgovarati o zakonskom modelu obnove potresom pogođenog područja i mogućoj obnovi Siska u 100-postotnom iznosu iz državnog proračuna.

Kako je rekla Ikić Baniček, u Saboru se raspravlja o zakonskom modelu obnove ,važnom za Sisak, “možda najvažnijoj stvari od Domovinskog rata”.

“Po svemu sudeći, HDZ će ustrajati na modelu 60:20:20, što je za Sisak neprihvatljivo, pa ću gospodina Pupovca, kao predstavnika saborske većine, pokušati uvjeriti da Siščani zaslužuju 100-postotno sufinanciranje obnove od Vlade”, rekla je sisačka gradonačelnica Ikić Baniček.

Milorad Pupovac je dodao da će na raspravi o prijedlogu zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom biti jedan od govornika u ime kluba SDSS-a pa mu je važno da čuje stajalište gradonačelnice, uz ono što je već čuo u javnim iskazima.

“Ako prijedlog zakona u nekim segmentima treba popravljati, založit ćemo se da se on popravi. Mislimo da za ovaj potres koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, koja spada među najnerazvijenije, moramo imati posebnog senzibiliteta, te da vidimo kako da i na koji način pomognemo u obnovi svima koji na ovom području trebaju pomoć”, rekao je Pupovac.

Kako je dodao, unatoč svim razlikama, kojih ima, sve muči ista briga i muka, kako što je moguće brže i s manje opterećenja za lokalne proračune obnoviti Sisak i okolna naselja.

“Svakako ćemo utjecati na to da se zakon prilagodi svima onima koji imaju očekivanja da od zakona dobiju ono što im je potrebno. Ako u Sisku smatraju da bi trebali dobiti više od onoga što je predloženo prijedlogom zakona, mi ćemo, razgovarajući s našim partnerima u Saboru, zagovarati rješenja koja će ići u tom smjeru”, istaknuo je Pupovac.

Na pitanje novinara o slučaju župana Žinića, predsjednik SNV-a je rekao da će to prepustiti HDZ-u.

“Ako je upozoreno na ozbiljni problem, koji se vuče 25 godina, u kojem je župan Žinić, ako je sve tako kako mediji pišu, nije niti usamljen slučaj, a niti je to stvar pojedinaca, onda se postavlja pitanje institucija koje su rješavale stvari, i to se treba mijenjati. Dakle, nije u pitanju samo moralna odgovornost Žinića, nego je riječ o sistemskom institucionalnom problemu”, zaključio je Pupovac.

SNV nastavlja projekt pružanja pomoći “Banija je naša kuća” pa su u utorak njegovi aktivisti s predsjednikom Miloradom Pupovcem obišli Sisak, Sunju, Hrvatsku Dubicu i romsko naselje Capraške Poljane, gdje su uručili humanitarne pakete. U Sisku ih je dočekala gradonačelnica Ikić Baniček, koja je s njima obišla teško oštećenu pravoslavnu crkvu sv. Petke i parohijski dom, gdje ih je o šteti na crkvenim objektima izvijestio sisački paroh Veselin Ristić.

“Naš je interes da obiđemo sve općine i gradove na području ove i drugih stradalih županija kako bi se do kraja upoznali sa stanjem, što je za nas u Saboru, koji donosimo neophodne zakonske izmjene, da vidimo da li su predložena rješenja najbolja ili treba tražiti druga rješenja”, rekao je Pupovac. Istaknuo je kako im je važno da čuju stanovnike i čelnike gradova i općina stradalih u potresu jer tako žele postići najveći stupanj usklađenosti o tome što je nužno učiniti na tom području.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček zahvalila je na pomoći ističući kako su svi koji suosjećaju i pomažu u ovoj tragediji dobro došli. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari