Connect with us

Nebuloze

Pupovac se javio i Romina Knežić ispada štetočina i još svašta

Objavljeno

on

Puno je stvari u vezi sa ćirilicom koje nas mogu dijeliti, a ja bih volio da počnemo razgovarati o tome što je to što nas ne bi trebalo dijeliti, rekao je Pupovac

Dnevnik Nove TV u utorak izazvao je velike kontroverzije u hrvatskoj javnosti, prije svega zbog neobičnog postupanja voditeljice Romine Knežić. Referirajući se na jednu od najaktualnijih tema današnjeg hrvatskog trenutka – odluku Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju službene dvojezičnosti u tom gradu te međuetničke i međudržavne tenzije koje su proizišle iz takve odluke – voditeljica je u emisiju pozvala predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca. Pozvala čovjeka i oduzela mu riječ, piše Slobodna Dalmacija.

[ad id=”68099″]

Sporni trenutak dogodio se kada je na novinarkin upit o tome kako razumije sadašnju situaciju u Vukovaru, uzimajući u obzir vukovarsku tragediju, Pupovac odgovorio retoričkim protupitanjem, pozivajući novinarku da zamisli situaciju 1946., 1947. ili 1948. godine kada bi netko u Novskoj, Jasenovcu, Glini ili Jadovnom (stratišta u Drugom svjetskom ratu na kojima je ustaški režim pobio desetke tisuća hrvatskih Srba, op. D.P.) rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi, piše Slobodna Dalmacija.

Pupovac je potom takvu hipotetičnu situaciju usporedio s današnjom situacijom Vukovara u kojem se 20 godina nakon rata pokušava “obnavljati ratnu atmosferu u kojoj ćete kazati – ne možete primjenjivati zakone jer mi mislimo da vas tamo ne treba toliko biti, jer je za nas ćirilica uvredljivo pismo ili iz nekog trećeg razloga”.
Novinarka je na to nekoliko puta spomenula kako je ovo 2015. godina i naglo završila razgovor, čime je vodećeg predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj spriječila da izloži svoje viđenje mogućih posljedica koje bi ovakva ishitrena odluka vukovarskog Gradskog vijeća mogla imati na odnose dvaju naroda ne samo u Vukovaru nego i u cijeloj Hrvatskoj.

“Novinarka je zbog nekog razloga postupila prilično neprijateljski prema svojem gostu, ne dopuštajući odgovore, i u konačnici naprasnim prekidom emisije usred odgovora de facto me otjerala iz studija” rekao je Pupovac, te nastavio:

“Mogu reći: lako za mene, ali to stvara veoma loš primjer za ionako opterećenu javnost, za ljude ionako opterećene brojnim negativnim stavovima koji se u posljednje vrijeme potenciraju. Zbog svojeg neprofesionalnog djelovanja novinarka je prouzročila veliku štetu za hrvatsku javnost i pravo te javnosti da bude informirana, posebno o tako osjetljivim i važnim stvarima kao što su ostvarivanje prava manjina, u ovom slučaju o ćirilićnom pismu.”

Milorad Pupovac rekao je da je imao mnogo toga reći prije nego je bio prekinut.

“Bilo je više toga što sam mislio reći, ali nažalost u našoj javnosti ne postoji prostor da se o tome govori mirno i trezveno. Umjesto toga, u našoj javnosti se govori na temelju zauzetih stavova i političkih rovova, pa mi je to ozbiljna pouka gdje trebam, a gdje ne trebam sudjelovati, odnosno koji mediji su vrijedni javnog poštovanja, a koji nisu. U svakom slučaju, puno je stvari u vezi sa ćirilicom koje nas mogu dijeliti, a ja bih volio da počnemo razgovarati o tome što je to što nas ne bi trebalo dijeliti. Ali nisam siguran da u našoj javnosti u ovom trenutku postoji prostor za to. Jer na sceni su gospodari podjela, čak i kada zazivaju zajedništvo. Jedino ako ne misle na neku određenu zajednicu”, zaključuje Pupovac.

>>Video – Pupovac izjednačio Jasenovac i Vukovar, Romina mu pošteno vratila

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari