Pratite nas

Iz Svijeta

Pusić iz Kaira poručila:Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara za obnovu porušene Gaze

Objavljeno

na

EGIPATSKI predsjednik Abdel Fattah al-Sissi pozvao je u nedjelju Izrael da razmotri pokretanje novog mirovnog procesa s Palestincima na temelju arapske inicijative iz 2002. koju je Izrael ranije odbio.

Sisi je u Kairu otvorio međunarodnu konferenciju o obnovi Gaze nakon pedesetodnevnog rata između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Sisi: Početna točka za stvaranje mira

“Ovaj trenutak trebali bi pretvoriti u stvarnu početnu točku za postizanje mira koji bi osigurao stabilnost i napredak, a san o suživotu pretvorio u stvarnosti, sve ono što sadrži arapska mirovna inicijativa”, rekao je Sissi, prenosi Reuters.

Plan, koji je Saudijska Arabija predložila na summitu Arapske lige u Beirutu 2002. godine, predviđa puno priznanje Izraela, ali samo ako se povuče s teritorija osvojenog u ratu 1967. godine i pristane na “pravedno rješenje” za palestinske izbjeglice.

“Apeliram na izraelski narod i vlast: Došlo je vrijeme za prekid sukoba”, istaknuo je Sissi, navodi AFP.

Na konferenciji, Abbas, Kerry i Ban Ki-moon

Na konferenciji u Kairu sudjeluju, među ostalima, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, američki državni tajnik John Kerry i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Kerry taj sastanak, koji je okupio ministre vanjskih poslova tridesetak zemalja i predstavnike međunarodnih organizacija, planira iskoristiti kako bi oživio svoj mirovni plan koji je propao u travnju, piše francuska novinska agencija.

U ratu između Izraela i Hamasa stradalo preko 2100 ljudi

U ratu između izraelske vojske i Hamasa ubijeno je u srpnju i kolovozu više od 2100 ljudi u Pojasu Gaze, većinom civila, te 73 Izraelca, uglavnom vojnika.

Ta gusto naseljena palestinska enklava na Sredozemnom moru, pod potpunom blokadom Izraela, pretrpjela je u sukobima golemu materijalnu štetu.

Abas pozvao UN da stane iza palestinske države

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u nedjelju Vijeće sigurnosti UN-a da donese obvezujuću rezoluciju koja bi odredila vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Govoreći na donatorskoj konferenciji za obnovu Pojasa Gaze u Kairu, Abas je rekao da međunarodna zajednica treba osigurati “ozbiljne pregovore” koji bi omogućili konačno rječenje palestinskog pitanja.

Abas je izrazio “uvjerenost da postoji regionalna i međunarodna volja” da se osigura potrebnih četiri milijarda dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja u kojem je uništeno 61.000 kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je svojem govoru da je Pojas Gaze i dalje “bure baruta”.

Ban Ki-moon: Gaza “bure baruta

“Gaza je i dalje bure baruta, njezini stanovnici očajnički trebaju vidjeti rezultate u svojem svakodnevnom životu”, rekao je.

Ban Ki-moon je podsjetio da se 2009. međunarodna zajednica već bila sastala u Egiptu radi obnove Gaze, razorene trima ratovima u zadnjih šest godina. “Obećali smo potporu i dogovorili smo se o obnovi, a danas smo ponovno ovdje (…) ciklus obnove i uništavanja se nastavlja, i pogoršava”, konstatirao je.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je na nastavak mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca i obećao još 212 milijuna dolara pomoći za obnovu Pojasa Gaze te 84 milijuna za UN-ovu humanitarnu agenciju u Gazi. Ukupna američka pomoć time prelazi 400 milijuna dolara. SAD je Gazi od ljeta već pomogao s 118 milijuna dolara.

Kerry: Potrebno dugoročno rješenje

“Ova konferencija treba osigurati ne samo novac nego i novo obećanje svih strana da će raditi na miru (…), rekao je. “Sve ostalo bit će inače samo privremeno a ne dugoročno rješenje.”

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman poručio je tim povodom da je Izrael neophodan čimbenik obnove Pojasa Gaze iako nije bio pozvan na donatorsku konferenciju u Kairu.

“Gaza ne može biti obnovljena bez suradnje i sudjelovanja Izraela”, rekao je ministar u razgovoru za portal Ynet.

Izrael, koji Pojas Gaze drži u strogoj blokadi od 2006., može de facto spriječiti ali i olakšati dostavu pomoći toj palestinskoj enklavi.

Izraelske vlasti traže jamstva da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće iskoristiti međunarodnu pomoć u vojne svrhe.

Hamas nije pozvan u Kairo

Na pitanje o mogućem materijalnom ili financijskom doprinosu Izraela obnovi, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za France Presse da će se to “pitanje za izraelske vlasti postaviti odmah nakon konferencije u Kairu.”

Hamas i druge palestinske frakcije koje su sudjelovale u ratu ovog ljeta nisu bili pozvani u Kairo.

Lieberman je s rezervom komentirao američki prijedlog da se nastavi mirovni proces prekinut u travnju, ocijenivši da palestinski zahtjevi da im se jednostrano prizna država ne stvaraju ozračje povjerenja potrebno za nastavak pregovora.

“Treba vidjeti u kakvom bi se okviru i o kojim pitanjima vodili pregovori. Ako bi to bili samo palestinski zahtjevi, onda bi to bilo gubljenje vremena”, rekao je.

Mirovni pregovori obustavljeni su u travnju zbog izraelskog nezadovoljstva palestinskim dogovorom o političkom jedinstvu s Hamasom te palestinskih prigovora zbog gradnje židovskih naselja.

Pusić: Hrvatska donira 1,3 milijuna dolara

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u nedjelju u Kairu sudjeluje na Međunarodnoj konferenciji o Palestini “Obnova Gaze”, kazala je da je cilj konferencije potaknuti trajno mirovno rješenje na Bliskom istoku uspostavom dviju država, Izraela i Palestine, te najavila da će Hrvatska za obnovu Gaze donirati oko milijun i tristo tisuća dolara.

Donatorsku konferenciju za obnovu Gaze organizirali su u Kairu egipatska i norveška vlada, a nazoče joj brojni svjetski i lokalni dužnosnici među kojima palestinski predsjednik Mahmud Abas, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Kako su najavili dužnosnici, za obnovu Pojasa Gaze nakon sukoba u srpnju i kolovozu, u kojemu je uništena 61 tisuća kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca, potrebno su najmanje četiri milijarde dolara.

Pusić je kazala da svi nazočni smatraju da konferencija mora biti “prekretnica u politici prema Gazi … kao sastavnom dijelu palestinske države”.

Cilj potaknuti održivo i trajno rješenje mira za Gazu

“Cilj ove konferencije nije samo skupiti jako puno novaca kako bi se oprala savjest pred činjenicom da je svijet dosta bespomoćno gledao destrukciju u Gazi, nego je cilj da se potakne brzo, efikasno, održivo i trajno rješenje mira za Gazu … uspostave palestinske države i trajne neugrožene sigurnosti za Izrael”, rekla je Pusić.

“Za to je potrebno vratiti se pregovorima koji vode konkretno prema rješenju dvije države koje će živjeti jedna pokraj druge, neće se međusobno blokirati i neće dovoditi u pitanje sigurnost one druge, dakle države Palestine i države Izrael”, rekla je Pusić, dodajući da se taj cilj ne čini kao neka “daleka obala, nego kao neophodan projekt kako se ovakve stvari nikada više ne bi dogodile”.

Ministrica Pusić je najavila da će Hrvatska Palestincima kroz razne projekte u sljedećem četverogodišnjem razdoblju donirati “nešto ispod” milijun i tristo tisuća dolara.

“To su sredstva od kojih će neka ići direktno u bilateralne projekte koje imamo s palestinskim vlastima, a neka će ići kroz agencije Ujedinjenih naroda (UN) odnosno kroz jednu palestinsku agenciju kojom upravlja Svjetska banka”, rekla je Pusić.

Naglasila je da su donatorski projekti u koje ulaže Hrvatska “pametni, korisni i prepoznatljivi”. “Imamo tradiciju suradnje s palestinskim vlastima … budući da su sredstva ograničena, projekti moraju biti pametni, korisni i prepoznatljivi”, rekla je Pusić.

“Prema tome, nastavljamo projekt liječenja palestinske djece s dišnim problemima … nastavljamo s projektom nevladinih udruga s palestinske i s izraelske strane koje se susreću pod našim pokroviteljstvom, nastavljamo s projektom stipendiranja mladih diplomata koji završavaju kod nas, idemo u projekt opremanja odjela za porode u bolnici “, rekla je ministrica.

“U tom pravcu će naši projekti biti vrlo ciljani i prepoznatljivi … u skladu s našom generalnom orijentacijom – obrazovanje, žene i podloga za obnovu zajednice”, naglasila je Pusić.

Hrvatska je od 2008. kao donator s Palestinskom samoupravom provela nekoliko razvojnih projekata ukupne vrijednosti od oko 300 tisuća dolara. Na početku suradnje projekti su planirani na ad hoc osnovi kao rezultat posjeta na visokoj razini ili iskaza solidarnosti, a od 2013. radi se strateški i ciljano, pa su tako, nakon po jednog projekta u 2009. i 2011., u 2013. provedena tri projekta, u 2014. pet projekata, dok je za 2015. planirano šest projekata, doznaje se u MVEP-u.

Suradnja je fokusirana na razvojna područja: medicinska rehabilitacija djece; reproduktivno zdravlje žena; diplomatsko i visokoškolsko obrazovanje; međunacionalni dijalog i pomirenje te se za 2015. razmatra proširenje suradnje na područje liječenja post-traumatskog stresa te razoružanje, razvojačenje i zapošljavanje ratnih veterana, navodi ministarstvo.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Vučić: Srbija jednako kao i Hrvatska kao jamac Daytona može govoriti o BiH, ali BiH ne može o Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruxellesu da je “staloženo” reagirao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao jamci Daytonskog sporazuma mogu govoriti o BiH, ali BiH ne može govoriti o unutarnjim stvarima Srbije.

Vučić je u srijedu u Bruxellesu razgovarao s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Federicom Mogherini, a nakon toga na pitanje novinara komentirao je intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji.

“Uopće nisam reagirao burno, naprotiv reagirao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je riječ o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna riječ koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas”, rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podignuo temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

“S druge strane, izražava se osobna želja da dio teritorija Srbije pripada nekome drugom”, rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz redova  bosanskih Srba.

Iz Izetbegovićeva ureda naknadno je poslano  priopćenje u kojemu je optužena srbijanska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegova intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

“Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave”, rekli su u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, “nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine”.

Izetbegović je također izrazio nezadovoljstvo položajem Sandžaka, srbijanske regije naseljene Bošnjacima.

Na upit što je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istaknuo da bošnjački čelnik “nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji”.

“Ne postoji Daytonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz kuta jamaca Daytonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojega sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako netko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučić.

Vučić se nakon sastanka s Federicom Mogherini sastao i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća, tijela koje čine veleposlanici zemalja članica Saveza.

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Aleksandar Vučić: Izetbegovićeva izjava će imati političke i pravne posljedice

Objavljeno

na

Objavio

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je danas  Aleksandar Vučić povodom izjave Bakira Izetbegovića o priznavanju Kosova i Metohije i ocijenio da će ta izjava imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

“Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija”, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović za DW.
On je na izravno pitanje o tome “hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo”, odgovorio: “Nadam se – da”, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši “nadam se”.

“Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji”, rekao je Vučić danas novinarima, ocijenivši da je intervju “kompleksan” te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu.

Vučić je najavio da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, “nećemo imati potporu međunarodne zajednice”.

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava “ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenu može sagledati”.

Glavni tajnik srbijanskog predsjednika Nikola Selaković poručio je ranije danas za Radio-televiziju Srbije kako je Vučić u svakoj prilici naglašavao “podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene”, te da je “izražavao spremnost saslušati i razumjeti potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji”.

Selaković je kazao kako srbijanskog šefa države “boli i licemjerstvo međunarodne zajednice koja ima dvostruka mjerila kada je u pitanju Srbija”.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jest što on govori o pravoj namjeri jednog od predstavnika naših susjeda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković.
Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je za četvrtak izvanrednu sjednicu tog Vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Izetbegović: “Spreman sam i na rat!?”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari