Connect with us

Gospodarstvo

Puštena u promet obilaznica Omiša vrijedna više od 20 milijuna eura

Objavljeno

-

Hina

Obilaznica Omiša dugačka četiri kilometra, s dva tunela i mostom 70 metara iznad Cetine službeno je u ponedjeljak puštena u promet, a vrijednost radova iznosila je više od 20 milijuna eura.

Most dug gotovo 225 metara na Cetini i omiška obilaznica napokon su pušteni u promet. Omišani su desetljećima čekali izgradnju obilaznice i mosta koji bi trebali smanjiti nesnosne gužve u ljetnim mjesecima na Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša.

Novi most koji se izdiže 70 metara iznad Cetine najatraktivniji je dio obilaznice koja se sastoji od dva tunela i jednog mosta. Obilaznica je duga 3,7 kilometara, a s nekoliko višegodišnjih pauza, gradila se 20 godina, rekao je HRT-ov Zoran Kukilo za Dnevnik.

Ukupna vrijednost obilaznice je oko 70 milijuna eura. Ona bi trebala ublažiti ljetne gužve u Omišu, ali će svoj pravi smisao dobiti tek gradnjom brze ceste Split – Omiš. Ta je cesta u začecima i proći će još nekoliko godina dok se ona izgradi.

To najviše smeta mještanima Srinjina i Tugara jer dok se ne izgradi brza cesta, obilaznica će sa splitske strane Cetine promet usmjeravati u brdo i zatim zaleđem do Žrnovnice, gdje će se ponovno spajati na Jadransku magistralu.

– Stanovnicima smeta jer je to lokalna cesta koja je neprimjerena za veliki promet koji će se slijevati s magistrale, rekao je Kukilo dodajući da će i danas prosvjedovati.

Uspjeli smo uz sve izazove koji su nam bili na putu završiti ovu dionicu koja uključuje most i dva tunela. Nakon našeg odlaska obilaznica će se pustiti u promet, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

– Ova obilaznica je vrijedna više od 20 milijuna eura, a njome se Omiš spaja s prometnicom prema Splitu i Trogiru te će doprinijeti smanjenju prometnih gužvi na omiškom području, dodao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Najavio je da će idućega tjedna biti raspisan javni natječaj za izgradnju 4,5 kilometra ceste u smjeru Dugog Rata, procijenjene vrijednosti 80 milijuna eura.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić naglasio je iznimnu važnost ove obilaznice za rasterećenja prometa u Omišu.

– Omiš je pod prometnim pritiskom, dnevno u ljetnim mjesecima kroz taj grad prođe 19 tisuća vozila, a veliki je broj i pješaka te je ova prometnica doprinos rješavanju tih prometnih poteškoća, rekao je Škorić, dodavši da je ta obilaznica važna i zbog izgradnje gradske luke u tom gradu.

Skupina mještana Tugara, naselja u zaleđu Omiša, prosvjedovala je danas ispod novoizgrađenog mosta koji je dio zaobilaznice zbog toga što nije riješen problem prometne sigurnosti u njihovom mjestu koji će nastati povećanim prometom kroz njihovo mjesto otvaranjem te obilaznice.

– Šest godina nam obećavaju da će se proširiti prometnica u Tugarima, ali se to nije dogodilo pa je ugrožena sigurnost građana jer je cesta preuska za povećani promet, upozorio je predsjednik Mjesnog odbora Tugara Matko Novaković.

Prosvjednici su istaknuli transparente s porukama kojima se traži obnavljanje oko 5,5 kilometara ceste kroz Tugare. Prosvjednici su upozorili da će djeca koja idu u školu cestom biti izvrgnuta opasnosti jer nema nogostupa.

Ministar Butković je novinarima rekao da je razgovarao s mještanima Tugara te da će Vlada financijski pomoći Županijskoj upravi cesta da se obnovi cesta u Tugarima.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban se u izjavi novinarima ispričao žiteljima Tugara što se kasnilo s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa koji bi omogućili obnovu i proširenje ceste kroz to naselje.

– Građani Tugara su u pravu, možda smo mogli ranije riješiti imovinsko-pravne odnose potrebne za obnovu ceste. Moj isprika žiteljima Tugara, poručio je Boban.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas