Connect with us

Kolumne

Put u beznađe

Objavljeno

on

Pokušati ću analizirati izbore u SDP-u bez obzira što se mora održati drugi krug izbora jer je pobjednik poznat. Pobjeda Davora Bernandića niti je iznenađenje niti je neočekivana isto kao što je očekivano da se njemu u drugom krugu pridružio Ranko Ostojić. Očito je da se ponavljaju proljetni izbori u toj stranci i da opet imamo okršaj Milanović – Komadina bez obzira što se oni sada zovu Ostojić i Bernandić. Na njegovu žalost, Milanović ni ove izbore neće dobiti, ali neće ih dobiti niti SDP jer Bernandić nije osoba koja može povesti SDP u neki novi put, pogotovo se ne može upustiti u politički sraz sa Andrejom Plenkovićem.

Puno je stvari koje SDP kao predstavnik ljevice u Hrvatskoj mora napraviti da ostvari respektabilan rezultat na hrvatskoj političkoj sceni jer SDP je u ovom trenutku politička stranka na izdisaju i nikakva transfuzija u obliku mladog, nepotrošenog vođe ne može ih spasiti od potpunog potonuća.

SDP prvo mora raskrstiti sa nasljeđem, mora se odreći imena,  pravnog sljedništva SKH, socijalizma, Titoizma i Jugoslavije. SDP mora proći tranziciju iz socijalističkog nasljeđa, osloboditi se komunističkog  mentalnog sklopa, prihvatiti realnost 21 stoljeća i činjenicu da su pravni slijednici zločinačke organizacije.  Stranka opterećena hipotekom povijesti i zločina od 1945 do 1989 ne može i ne smije biti stranka socijaldemokratskih načela jer to jednostavno nije spojivo. Nitko od te stranke ne traži da se odrekne naslijeđa 1941- 1945 iako je i to nasljeđe u najmanju ruku diskutabilno i velikoj mjeri satkano na izvrnutim činjenicama. Stranka u kojoj je jedan od kandidata za predsjednika, autor najsramotnijeg zakona u hrvatskoj novijoj povijesti ne može i ne smije biti politička snaga kojoj je načelni postulat briga za čovjeka, zaštita ljudskih prava i manjina.

SDP jednostavno nije socijaldemokratska stranka, uostalom zar to nije svojim izjavama i postupcima potvrdio njihov dojučerašnji predsjednik. Stranka koja zahvaljujući represivnom aparatu i korumpiranom pravosuđu štiti ili je štitila  –  nadam se da će se to rasvijetliti, kriminal ogromnih razmjera ne može i ne smije biti relevantan politički faktor u Hrvatskoj.

Sjetimo se ne tako daleko afera koje su potresale HDZ, koji je to platio gubitkom vlasti i prolaskom kroz katarzu, ali afera SDP-a koje zahvaljujući korumpiranim lijevo liberalnim medijima, uključujući i hrvatsku katedralu duha nisu ugledale svjetlo dana.

Prisjetimo se malo:

  • Obnovljivi izvori energije
  • Pismohrana
  • Remont MIG-a
  • Slučaj Pajčić
  • Slučaj HCV
  • Afera sa mjerama 4 ruralnog razvoja i ministar Jakovina
  • Sramota zvana Lex Perković

Ima toga još, ali i ovi su dovoljni za optuženičku klupu.

Jedno od pitanja za budućeg predsjednika SDP-a, mladog i umivenog Titoistu i socijalistu Bernardića, trebalo bi biti –  Što sa novim optužnicama za ubojstva hrvatskih emigranata u Europi izvršenih po nalogu njegove partije jer ta partija  pravni je slijednik zločinačke organizacije zvana SKH.  Zar drugarice i drugovi u SDP-u misle da će EK i EP gledati na to kao da se nikada ništa dogodilo i da je rezolucije Vijeća Europe 1841  mrtvo slovo na papiru. Drug Bernandić bi trebao znati i živjeti sa spoznajom da ga tanka linija dijeli od zabrane rada stranke, upravo na tragu te rezolucije.

Treba li Hrvatskoj socijaldemokratska stranka- naravno da treba ali SDP to nije.

Treba li Hrvatskoj socijaldemokratska stranka sa hrvatskim predznakom – naravno da treba ali SDP to nije.

Treba li Hrvatskoj domoljubna, nacionalno osviještena, suverenistička stranka ljevice – naravno da treba ali SDP to nije.

SDP je još uvijek stranka koja nije prošla tranziciju iz totalitarne u modernu stranku ljevice i to neće nikada proći dok na njeno čelo ne dođe netko tko je moderan, nacionalno osviješten vođa. Vođa koji će ovu stranku ugasiti, raskrstiti sa prošlošću, odreći se od totalitarizma, Titoizma, Jugoslavije, osnovati novu socijaldemokratsku stranku sa hrvatskim predznakom i riješiti se svih kadrova koji opterećuju sadašnju. U današnjem SDP-u takova osoba ne postoji.

Ante Rašić/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR