Pratite nas

Politika

PUTIN dobio na dar četiri vreće krumpira i mast

Objavljeno

na

Kad se „car“ Putin sastaje s predsjednikom Bjelorusije, g. Lukašenkom tri puta u mjesec dana i od toga dva puta u zadnjem tjednu 2018., onda tu sigurno nisu „čista posla“.

Kako je glavna tema njihovih susreta „potpuna integracija“ Bjelorusije u Rusiju, ali s šest Oblasti i da nema imena Bjelorusije, onda je u posljednjem susretu opravdano i dobio „poklon košaricu“. Doduše malo težu i  „simboličnu“.

Od najvećeg zagovornika Putina i Rusije, g. Lukašenko jasno je dao do znanja da su neke „užance“ prekršene, pa i one koje nije napravio Lenjin, ni Staljin, …. ali jeste, u narodu, osoba poznata kao „car“ Putin.

Ono što se nisu usudili ni Lenjin ni Staljin (1922., SSSR) sad želi napraviti g. Putin, tj. „integrirati“ Bjelorusiju, tj. šest Oblasti i cijela država bi se zvala („carska“) Rusija!

Može g. Lukašenko biti zagovornik Rusije koliko želi i biti „doživotni Predsjednik Bjelorusije“ jer si je to omogućio Ustavom, ali ipak to treba pitati i starije od 18 godina od ukupno cca 9,5 milijuna Bjelorusa.

Dirnuti nekom u Naciju, nije mala stvar pa ni kad se radi o najvećim prijateljima.

Stvar se počela „kuhati“ i prije 24. prosinca 2018., kad je g. Lukašenko najavio kraj bratskih odnosa s Rusijom.

Na ovu izjavu odmah su se „skočili“ pobornici Integracije Rusije i Bjelorusije.


Na kraju drugog susreta Putina i g. Aleksandra Lukašenka, (24.12.2018.), predsjednik Bjelorusije upitao je na odlasku poluozbiljnim glasom g. Putina:

„Što bi još želio dobiti od predsjednika Bjelorusije i cijele Republike?“

Putin je odgovorio: „ Krumpir i mast!“

Tako je i bilo, tj. Putin je dobio od g. Lukašenka na poklon 4 vreće krumpira i mast na trećem hitnom susretu u prosincu.


Nakon samo dva dana odmah je „dogovoren“ i treći hitni sastanak dvojice predsjednika 29.12.2018., kad su Putinu i uručene 4 vreće krumpira i mast, ali je zanimljivo da je ovu vijest prenio samo jedan medij s okupiranog dijela Ukrajine, a ostali su prešutjeli.
Iako su glasnogovornici pokušavali sve baciti „na šalu“, to im i nije baš uspjelo.

Ako znamo da su se dvojica predsjednika od kolovoza 2018. sastali ukupno četiri puta, a samo u prosincu tri puta i od toga dva u zadnjem tjednu prosinca onda tu puno toga „ne štima“.

Bit će zanimljiv razvoj događaja i događanja kao reakcije Bjelorusa da postanu samo šest Oblasti „carske“ Rusije!

Ne bi me ni najmanje iznenadilo da g. Lukašenko „slučajno“ strada u prometu, doživi infarkt i/ili slično….

Po svemu sudeći, sprema se još jedno „krizno žarište“ jer iako mlada država, Bjelorusija ima tisućljetnu povijest, kulturu, ….

No, to nije jedini „udarac“ koji je „carska“ Rusija doživjela sa svojim „carem“ na čelu.

Uvođenjem tzv. „ratnog stanja“ u Ukrajini, još jednom je Invazija na Ukrajinu propala.

Drugi udarac je bila usvojena Rezolucija UN-a, na prijedlog Ukrajine, o „problemu militarizacije“ Krima i voda Azovskog i Crnog mora. Sama Rezolucija, koje Rusija ionako ne provodi, ne znači toliko koliko je pokazalo glasovanje da je Mađarska glasovala „ZA“ kao i  Kazahstan! To je veliki udarac za Rusiju jer Mađarska i Kazahstan su skoro pa uvijek bili na strani Rusije.

Treći udarac dogodio se neodazivanjem dvojice milijardera na godišnji skup gospodarstvenika (59) u Kremlju. ( Petr Aven, „težak“ samo 5,1 milijardi US $ i Yandex Arkadij Volož, „težak“ mizernih 1,5 milijardi US $ ).

Inače taj godišnji „skup gospodarstvenika“ poznat je po društvenim mrežama i video uratku koji redovno objavljuju „naši“ „desni“, kako „car“ Putin“ samo prstom pozove „gospodarstvenika“ i ovaj odmah ustaje od stola i potpisuje što mu se kaže.

Što će se dogoditi s ovom dvojicom koji nisu došli, a izjavili, …. jer eto, nisu u Moskvi i to nije toliko bitna stvar, to će vrijeme pokazati jer „carska poslušnost“ sigurno nosi posljedice. Inače je taj „skup“ ujedno i mjesto gdje se, neslužbeno, skuplja „harač“.

Kako bilo da bilo, opće poznato je da „ranjena zvijer“ čini neočekivane i nepredvidive poteze kao i da nam u 2019. sigurno neće manjkati događaja i događanja.

Ipak, četiri vreće krumpira i mast, i nije tako loš poklon!

Milivoj Lokas

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jedna rejting matematika koja ne ide HDZ-u prilog

Objavljeno

na

Objavio

Klackalica na standardnoj pogreški +/- 3 posto

Istraživanje agencije 2×1 CroElecto otkriva više od onoga što bi u HDZ-u htjeli. Uzorak veći od 1000 ispitanika baca jedno novo svijetlo na sva dosadašnja ispitivanja, pogotovo nakon apsurdne situacije da ista agencija radi ispitivanje za dvije televizije s nacionalnom koncesijom i to u razmaku od par dana.

Pravo pitanje glasi-kako je to moguće i tko može garantirati da ispitivanje nije fabricirano i zašto se rezultati znatno razlikuju, bez obzira na prikazani broj ispitanika, odnosno uzorak. Agencija koja radi izravno za dvije konkurentske strane ili je neprofesionalna ili su obje ankete manipulativne.

Prije svega treba analizirati odnos rejtinga HDZ-a i SDP-a, te na statističku pogrešku, kao i na trend. Razlika između HDZ-a i SDP-a nije veća od plus ili minus statističke greške i u stvarnosti se radi o klackalici te s obzirom na kampanju koja traje u lijevo liberalnim medijima, primjetan je rast tih političkih opcija.

Svemu tome u prilog ide i orkestrirana, sinkroniziranja kampanja u potenciranju HDZ-ih afera bez obzira s koje strane su plasirane.

Rejting HDZ-a u potpunosti oslikava da politika približavanja stranke u centar i veliki utjecaj usvajanja liberalnih načela, HDZ-u neće donijeti očekivani broj mandata jer HDZ napuštaju tradicionalni birači. Brojka od 26,57 % preferencija, u stvarnosti ne oslikava ni da će članovi stranke i njihove obitelji dati svoj glas i izgledno je da će podrška HDZ-u kopnjeti i nije nemoguće, prije je izgledno da HDZ na izborima za EP doživi debakl.

Kod SDP-a / 20,83 % / je vidljivo da će njihova podrška iz dana u dan rasti, bez obzira na sukobe u toj stranci. Biračko tijelo SDP-a, postat će sve homogenije i izraženije. Istina iz tog okvira izdvojili su se oni koji daju svoju podršku Amsterdamskoj koaliciji ali to i je ona brojka koja je radila razliku na brojke s parlamentarnih izbora.

Veliki problem HDZ-u, ali i SDP-u može biti izlaznost veća od 30 % jer ona generira slabiji rezultat i manji broj mandata. SDP to može nadoknaditi agresivnom kampanjom na društvenim mrežama i sebi sklonim medija, dok HDZ u osnovi nema svoje medije i oni koji ih načelno podržavaju mogu im okrenuti leđa i uvesti u probleme. Birači HDZ-a ne vjeruju lijevo liberalnim medijima, neke ni ne čitaju.

Drugi veliki problem je korištenje referendumskih inicijativa protiv HDZ-a jer je premalo vremena prošlo od njih i priče kako su završile.

Osim anketa koje rade hrvatske agencije, još neke agencije iz našeg susjedstva rade ispitivanje i ono je na tragu ovih analiza jer daju po 3 mandata HDZ-u i SDP-u, a svi ostali mandati su rastezljivi, pa i oni desnih i suverenističkih opcija gdje rezultati mogu biti od 1 do 3 mandata.

Po svoj prilici na ovim izborima, profitirati mogu jedino SDP, Amsterdamska koalicija i Živi zid, sve ostalo će biti razočarenje.

Ante Rašić

Izborno ludilo: Kreće ribolov, jer za političare narod je riba, riba koja pamti 5 sekundi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Na Pantovčaku održan sastanak državnog vrha

Objavljeno

na

Objavio

Državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković održali su redoviti sastanak danas na Pantovčaku, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice i Ureda premijera, a razgovaralo se o brojnim aktualnim temama.

Riječ je o redovitom sastanku državnoga vrha, navode iz oba Ureda, bez detalja o temama razgovora, ali sastanak nije bio najavljen ni na stranicama Ureda predsjednice ni na stranicama Vlade.

Na stranicama Ureda predsjednice kao jedina predsjedničina aktivnost u subotu navodi se Dan otvorenih vrata za Hrvate Bosne i Hercegovine u 13 sati, dok je premijer u 16 sati u Krapini.

Iz Vlade je kazano kako se ne događa ništa dramatično, ali da ima dosta tema za razgovor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari