Connect with us

Vijesti

Putin: Dogovorili smo se, prekid vatre nastupa od 15. veljače

Objavljeno

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je prekid vatre na istoku Ukrajine od ponoći 15. veljače.

uski predsjednik Vladimir Putin najavio je prekid vatre na istoku Ukrajine od ponoći 15. veljače. Izjavio je da su se čelnici zemalja koje sudjeluju u mirovnim pregovorima u Minsku dogovorili o povlačenju teškog naoružanja, javlja RT.

Dogovor je tako postignut nakon 15 sati mirovnih pregovora koje su vodili Angela Merkel i Francoise Hollande. Putin je na konferenciji za novinare u Minsku pozvao Ukrajinu da uvede ustavne reforme za poštivanje prava Rusa u istočnoj Ukrajini.

dogovoreno primirje

Ruski i ukrajinski predsjednik nekoliko su se puta sastali tijekom noći u Bjelorusiji kako bi pokušali postići mirovni dogovor. O njihova četiri sastanka s čelnicima Francuske i Njemačke pojavilo se tek nekoliko detalja. Pomoćnik ukrajinskog predsjednika na Facebooku je napisao kako se radilo o igri živaca, piše BBC, a prenosi Večernji List

Prije početka pregovora ukrajinski predsjednik Petar Porošenko rekao je kako je postizanje primirja ključno. Podsjetimo, u borbama na istoku Ukrajine poginule su tisuće ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande vode mirovnu inicijativu u Minsku gdje je malo pozitivne atmosfere donijelo rukovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina s Porošenkom.

dogovoreno primirje putin

Mirovni razgovori fokusirani su na osiguravanje primirja, povlačenje teškog naoružanja i stvaranje demilitarizirane zone. Rusiju se optužuje da naoružava ruske pobunjenike na istoku Ukrajine, što Rusi opovrgavaju.

U međuvremenu, dok traju mirovni pregovori, Ukrajina je potpisala sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom ‘težak’ 17,5 milijardi dolara na period od četiri godine, izvijestila je šefica MMF-a Christine Lagarde. Paket pomoći Kijevu sada iznosi ukupno 40 milijardi dolara. Ipak, novi sporazum još mora odobriti Uprava MMF-a, javlja RT.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari