Connect with us

Iz Svijeta

Putin: Europa si je sama kriva za nagli skok cijena plina

Objavljeno

-

Foto: agencije

Europska unija može jedino kriviti svoje vlastite politike zbog rekordnih cijena plina, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, istaknuvši da neke članice EU-a jeftini ruski plin preprodaju po znatno većoj cijeni ostalim članicama europskog bloka.

Putin je rekao da je nepošteno kriviti Moskvu za rekordno visoke cijene plina jer Gazprom poštuje svoje dobavne obveze Europi koja je sama stvorila plinski problem pa neka ga i sama riješi.

Putin je također pozvao EU da pusti u rad novi ruski plinovod Sjeverni tok 2 kako bi se izbjegla situacija u kojoj cijena investicije rpidno pada ispod razine održivosti.

Europska referentna cijena plina u utorak je skočila rekordno visoko, do 800 posto od početka godine. U petak je zabilježen pad cijene plina, ali je ona i dalje veća za više od 400 posto.

Plinovod iz koji ide iz Rusije, preko Baltičkog mora pa do Njemačke još uvijek čeka zeleno svijetlo Berlina i Bruxellesa.

“Dodatne plinske zalihe na europskom tržištu plima bi zasigurno smanjile cijenu na burzi”, rekao je Putin.

Također je kazao da Njemačka radije preprodaje ruski plin Poljskoj i Ukrajini umjesto da olakša prezasićeno, neodrživo tržište.

Europa je, ponovio je, sama stvorila plinski problem i sama ga treba i riješiti.

Ogledna europska cijena plina skočila je u utorak iznad 2200 eura na 1000 prostornih metara. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari