Connect with us

Iz Svijeta

Putin i Orban ponovno potvrdili predanost bilateralnim odnosima

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među čelnicima Europske unije, mađarski premijer Viktor Orban, u utorak su ponovno potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini.

Mađarska, koja se protivila mnogim inicijativama EU-a da podupre Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja dobiva većinu svoje sirove nafte i plina iz Rusije, nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

Oni su se sastali u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

Unatoč činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak, može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim europskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska, rekao je Putin Orbanu.

Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU-a, te se smatra ključnim potencijalnim protivnikom odluke koja bi trebala biti donesena u prosincu o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu potporu 27 zemalja članica.

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Bruxelles razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki dužnosnici.

Plin, nafta, nuklearna energija

U odgovoru poslanom e-mailom Reutersu, Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte i pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez natječaja, ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Europu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica.

Nije rekao tko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put razgovarali licem u lice 1. veljače 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, točno tri tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu. (Hina/K)

Orban: Nije lako biti kršćanin u Europi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari