Pratite nas

Iz Svijeta

Putin i Salvini čestitali Bolsonaru, suzdržane francuske i njemačke čestitke

Objavljeno

na

Ruski predsjednik Vladimir Putin i zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini u ponedjeljak su čestitali Jairu Bolsonaru, krajnje desnom kandidatu izabranom na nedjeljnim izborima za novog brazilskog predsjednika.

Putin je izrazio uvjerenost u jačanje bilateralnih odnosa, osobito kada je riječ o UN-u, skupini razvijenih zemalja G-20 i skupini pet najbrže rastućih gospodarstava BRICS-u, navodi u izjavi Kremlj.

Čelnik talijanske krajnje desne Lige Matteo Salvini, kojega podržavatelji nazivaju „kapetan”, tvitao je: „Puno sreće predsjedniku Bolsonaru, prijateljstvo među našim ljudima i vladama će postati još jače!”

Salvini je rekao i da će Italija uskoro tražiti od Bolsonara da izruči Cesara Battistija, bivšeg talijanskog terorista koji živi u Brazilu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je čestitao Bolsonaru u izjavi Elizejske palače, u kojoj se navodi da će Pariz poticati suradnju s Brazilom na temeljima „demokratskih načela” i nastaviti raditi na međunarodnom miru, sigurnosti i zaštiti planete od klimatskih promjena.

No, Macronova vodeća stranka Republika u pokretu iskazala je puno više zabrinutosti, tvitajući da će Brazil voditi „ponosan homofob, klimatski skeptik, seksist i rasistički predsjednik.”

Njemačka vlada poručila je da se nada nastavku snažnih bilateralnih odnosa s Brazilom nakon što je Jair Bolsonaro pobijedio na brazilskim predsjedničkim izborima.

Njemačka će nastaviti održavati bilateralne odnose dviju zemalja „na temelju naših zajedničkih vrijednosti”, rekao je glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak, dodavši da „treba vidjeti kako će izgledati politike novoizabranog predsjednika”.

Njemački političar i bivši čelnik socijaldemokrata SPD-a, Martin Schulz, bio je puno izravniji te je upozorio na diktaturu u Brazilu. „Ovo nije dobra vijest za Brazil, a ni za međunarodnu zajednicu”, rekao je Schulz za dpa, dodavši da je Bolsonaro tijekom kampanje pokazao da „de facto želi provoditi neku vrstu vojne diktature.”

Prema službenim rezultatima Bolsonaro je dobio 55,13 posto glasova, a njegov ljevičarski suparnik Fernando Haddad 44,87 posto.

Bolsonaro, bivši vojni časnik, stupit će na dužnost u siječnju, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od zadnjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu.

(Hina)

 

Brazil – Jair Bolsonaro izabran za predsjednika

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari