Connect with us

Iz Svijeta

Putin: Imali smo konstruktivan sastanak, vraćaju se veleposlanici

Objavljeno

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu u Ženevi da je njegov prvi sastanak s američkim kolegom Joeom Bidenom bio “konstruktivan” te su se dogovorili vratiti veleposlanike i provesti konzultacije o kibernetičkim napadima, prenose agencije.

“Nije bilo nikakva animoziteta”, rekao je na konferenciji za novinare Vladimir Putin o sastanku čelnih ljudi dviju sila koje imaju vrlo napete odnose, javlja agencija AFP.

Suglasili smo se da će se veleposlanici naših zemalja vratiti na svoja mjesta”, rekao je Putin na konferenciji za novinare, javlja agencija dpa.

Datum još nije utvrđen, rekao, ali je sastanak bio “konstruktivan”.

“Mnogo je pitanja u kojima se naše procjene razlikuju, no dvije strane pokazale su želju da razumiju jedna drugu i pronađu načina da približe stajališta”, rekao je Putin.

Veleposlanike su dvije prijestolnice povukle ranije ove godine u jeku rasta napetosti.

Putin je rekao da se s kolegom dogovorio o “konzultacijama u području kibernetičke sigurnosti”.

Dvije zemlje međusobno se optužuju za kibernetičke napade.

“Dogovorili smo se da ćemo početi konzultacije o kibernetičkoj sigurnosti”, rekao je Putin.

Međutim, “najveći broj kibernetičkih napada u svijetu izvodi se s američkog prostora”, ustvrdio je Putin kritizirajući izostanak suradnje Washingtona u tom pitanju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da će Moskva i Washington početi razgovore o mogućim promjenama nedavno produljenog sporazuma o kontroli naoružanja Novi START, dodavši da dvije zemlje snose odgovornost za nuklearnu stratešku stabilnost.

Dvije su zemlje u veljači produljile ugovor Novi START na pet godina.

Po ugovoru, SAD i Rusija smiju imati po 1550 strateških nuklearnih bojevih glava, za 30 posto manje u odnosu na plafon utvrđen 2002. Novi START ograničava broj lansera i teških bombardera na 800.

Putin je također kazao da je Rusija dostavila SAD-u iscrpne informacije o kibernetičkim napadima, prenosi Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari