Connect with us

Iz Svijeta

Putin kaže da želi kraj rata i da svi sukobi završavaju diplomacijom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi kraj rata u Ukrajini i da svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

“Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težit ćemo kraju toga [rata], i što prije to bolje, naravno”, rekao je Putin.

Putin je, dan nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio Bijelu kuću, rekao novinarima da je više puta rekao da “zaoštravanje sukoba dovodi do neopravdanih gubitaka”.

Rusija uporno tvrdi da je otvorena za pregovore, u što sumnjaju Ukrajina i njezin saveznik Sjedinjene Američke Države, koji smatraju da Moskva samo želi kupiti vrijeme nakon niza poraza i povlačenja u desetomjesečnom ratu.

Kremlj kaže da je Ukrajina ta koja odbija pregovarati, a Kijev pak da Rusija mora zaustaviti svoje napade i vratiti teritorij koji je zauzela.

“Svi oružani sukobi na ovaj ili onaj način završavaju nekom vrstom pregovora na diplomatskoj razini”, kazao je Putin.

“Prije ili kasnije, sve stranke u stanju sukoba sjedaju za stol i postižu sporazum. Što ranije to spoznaju oni koji nam se protive, to bolje. Nikada nismo odustali od toga”, dodao je Putin.

Ruski je predsjednik također umanjio značaj sustava protuzračne obrane Patriot kojim je američki predsjednik Joe Biden pristao opskrbiti Ukrajinu, poručivši da će Rusija pronaći način da mu se suprotstavi.

Kazao je da je sustav “poprilično star” i ne radi poput ruskog sustava S-300.

“U redu, uzet ćemo to u obzir, a protuotrov će se uvijek pronaći”, izjavio je Putin. (Hina)

Ukrajina tvrdi da je ‘eliminirano’ više od 100.000 ruskih vojnika

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari