Connect with us

Naši u svijetu

Putin kriv za obaranje zrakoplova iznad Ukrajine

Published

on

Bijela kuća je priopćila je da je ruski predsjednik Vladimir Putin “kriv” za obaranje malezijskog zrakoplova iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

boeingnesrecaLifeNewsRUYoutube“Ono što također znamo jeste da je zrakoplov Malaysia Airlinesa oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gdje Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protiuzrakoplovno oružje u tom trenutku”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, prenio je Tanjug.

“Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju”, dodao je on.

Potpredsjenik SAD Joe Biden razgovarao je jučer s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bijela kuća u odvojenom priopćenju koje prenosi Reuters.

“Predsjednik Porošenko je kazao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama”, priopćila je Bijela kuća.

“Porošenko je, također, obavijestio potpredsjednika Bidena da je Rusija nastavila opskrbljivati separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca s ruske strane granice”, navela je Bijela kuća.

Biden je rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog “krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini”

Europska unija je u subotu priopćila da je zbog njihove uloge u ukrajinskoj krizi sankcijama obuhvatila nove visoke ruske dužnosnike, uključujući šefove službe sigurnosti (FSB) i obavještajne službe.

Aleksandar Bortnikov, šef FSB-a, i Mihail Fradkov, šef obavještajne službe, su među 15 Rusa ili Ukrajinaca te 18 kompanija i institucija koji su se našli na najnovijem popisu sankcija objavljenom u Europskom službenom glasniku. Na popisu je, kako prenosi Index.hr, i čečenski predsjednik Ramzan Kadirov.

Svima njima zabranjen je i ulazak u EU te će se njihova eventualna imovina na području EU zamrznuti.

Na popisu je dosad ukupno gotovo 90 osoba i 20 institucija ili trtki.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari