Connect with us

Naši u svijetu

Putin i Merkel pozvali na primirje u Ukrajini

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel pozvali su u Rio de Janeiru na primirje u Ukrajini te se zauzeli za izravne pregovore službenog Kijeva i ukrajinskih separatista, prenose agencije.

merkel_putinKako je objavio Kremlj, Putin i Merkel su se suglasili da se stanje u Ukrajini, gdje Kijev nastavlja ofenzivu protiv proruskih separatista, pogoršava.

Putin i Merkel nastavili su konstruktivni dijalog tijekom kojeg su razgovarali o opcijama rješenja stanja u Ukrajini. Dvoje čelnika složilo se da se, nažalost, stanje pogoršava, rekao je za rusku novinsku agenciju Ria Novosti Dmitrij Peskov koji je precizirao da je taj razgovor vođen u Rio de Janeiru uoči finala Svjetskog nogometnog prvenstva.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert kazao je da su se ruski predsjednik i njemačka kancelarka suglasili da je potrebno što prije pokrenuti izravne razgovore Kijeva i ukrajinskih separatista.

Tijekom razgovora posvećenog Ukrajini dvoje čelnika također je naglasilo potrebu hitnog nastavka sastanka kontaktne skupine za Ukrajinu – u kojoj su osim te zemlje Rusija i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) – uz sudjelovanje pobunjenika, možda i putem videokonferencija, rekao je glasnogovornik Peskov te dodao da Rusija smatra da se rad kontaktne skupine može nastaviti i da je potrebno što prije proglasiti primirje, pristupiti razmjeni zarobljenika i nastavku nadzora.

Ruski predsjednik rekao je i da ga zabrinjavaju agresivne akcije Kijeva, aludirajući na pad granate na ruski pogranični grad u kojem je danas poginula jedna osoba. To ispaljivanje granate Moskva pripisuje ukrajinskim snagama. Moskva je upozorila Kijev na moguće nepovratne posljedice. Kijev je opovrgnuo da je odgovoran za ispaljivanje granate.

Hrt/foto:Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari