Connect with us

Iz Svijeta

Putin na proljeće očekuje Xi Jinpinga u državnom posjetu Rusiji

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da očekuje da će kineski predsjednik Xi Jinping u proljeće 2023. doći u državni posjet njegovoj zemlji, što bi bio izraz solidarnosti službenog Pekinga u trenutku kada se vojna intervencija u Ukrajini ne odvija kako je bilo predviđeno.

U razgovoru dvojice čelnika na video konferenciji koja je prenošena na državnoj televiziji, Putin je rekao: “Očekujemo vas predsjedniče, dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u državnom posjetu Moskvi”.

Taj će posjet, rekao je Putin, svijetu pokazati “bliskost rusko-kineskih odnosa”.

U osmominutnom razgovoru Putin je rekao da odnosi dviju zemalja postaju sve važniji kao stabilizirajući čimbenik te da mu je cilj osnažiti vojnu suradnju između Rusije i Kine.

Xi je rekao da je Kina spremna pojačati stratešku suradnju s Rusijom u trenutku kada je svijet u “teškoj” situaciji.

Odnosi između dvije zemlje koji, kako je rečeno, “ne poznaju granice”, dobili su još veću važnost nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Iako je Zapad uveo Rusiji sankcije bez presedana, Kina se suzdržala od osude ruske vojne intervencije te opetovano inzistira na postizanju mira.

Putin je rekao da želi ojačati vojnu suradnju s Kinom, pohvalivši otpor Moskve i Pekinga pred “pritiskom” Zapada.

“U kontekstu neviđenih pritisaka i provokacija sa Zapada, mi branimo naše principijelne pozicije”, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, “koordinacija između Moskve i Pekinga na međunarodnoj sceni (…) služi stvaranju pravednog svjetskog poretka utemeljenog na međunarodnom pravu”.

U rusko-kineskoj suradnji posebno mjesto zauzima vojna i tehnička suradnja koja pridonosi sigurnosti naših zemalja i održavanju stabilnosti u ključnim regijama, rekao je.

Istaknuo je da dvije sile “namjeravaju ojačati suradnju između oružanih snaga Rusije i Kine”.

Suočena s teškim zapadnim sankcijama zbog svoje ofenzive na Ukrajinu, Rusija posljednjih mjeseci nastoji ojačati svoje veze s Azijom, posebice s Kinom,

Izvoz ruskih energenata Kini se od invazije znatno povećao te je Rusija sada najveći isporučitelj nafte Kini.

Peking je, međutim, oprezan i suzdržava se od direktne materijalne pomoći Rusiji kako se sama Kina ne bi našla pod sankcijama Zapada. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari