Connect with us

Iz Svijeta

Putin nadgleda nuklearne vježbe, SAD kaže da je Rusija spremna napasti Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u subotu vježbe strateških nuklearnih raketnih snaga, a Washington je rekao da su ruske snage u blizini ukrajinske granice “spremne za napad”.

Dok se zapadne države boje početka jednog od najgorih sukoba od Hladnog rata, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da se ruske snage počinju “raspoređivati i približavati” granici sa svojim bivšim sovjetskim susjedom.

“Nadamo se da će se povući s ruba sukoba”, rekao je na konferenciji za novinare tijekom posjeta Litvi, dodavši da invazija na Ukrajinu nije neizbježna.

Rusija je naredila jačanje vojske zahtijevajući od NATO-a da se Ukrajina nikada ne priključi savezu, ali kaže da su predviđanja da planira invaziju na Ukrajinu pogrešna i opasna. Kaže da se sada povlači, dok Washington i saveznici inzistiraju na tome da se gomilanje vojnika povećava.

Separatistički čelnici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija ranije su proglasili opću mobilizaciju, dan nakon što su naredili ženama i djeci da se evakuiraju u Rusiju, navodeći prijetnju neposrednog napada ukrajinskih snaga.

Kijev je odlučno zanijekao optužbe, a Washington je rekao da je to dio ruskog plana da stvori izgovor za invaziju na Ukrajinu.

U subotu ujutro čule su se višestruke eksplozije na sjeveru grada Donjecka pod kontrolom separatista u istočnoj Ukrajini, rekao je Reutersov svjedok. Podrijetlo eksplozija nije bilo odmah jasno. Ukrajina je ranije priopćila da je jedan njezin vojnik poginuo.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je redovito upozoravao na nadolazeću invaziju, rekao je u petak kako sada vjeruje da bi glavni grad Kijev mogao biti na meti Rusije, ali kako misli da Putin ni izdaleka ne razmišlja o upotrebi nuklearnog oružja.

“Imamo razloga vjerovati da ruske snage planiraju i namjeravaju napasti Ukrajinu u nadolazećem tjednu, sljedećih dana”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

“Od ovog trenutka uvjeren sam da je donio odluku”, rekao je.

Vježbe ruskih nuklearnih snaga u subotu uključuju lansiranje balističkih i krstarećih projektila, priopćilo je ministarstvo obrane. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovnog postupka obuke i da će Putin vjerojatno sudjelovati iz “situacijskog centra”.

Ruska novinska agencija Ria citirala je u subotu Kremlj koji je rekao da su vježbe počele. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari