Connect with us

Iz Svijeta

Putin nedolaskom na Gorbačovljev sprovod poslao poruku

Objavljeno

-

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlukom da ne prisustvuje sprovodu Mihaila Gorbačova, posljednjeg sovjetskog vođe, šalje namjernu poruku koja naglašava njegov drugačiji pogled na svijet, rekao je jedan od najistaknutijih ruskih novinara.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Putin u subotu imao “puni radni dan”, uključujući interne sastanke, međunarodni telefonski razgovor i pripreme za gospodarski forum u Vladivostoku idućeg tjedna.

Umjesto toga, ruski čelnik je u četvrtak posjetio moskovsku bolnicu u kojoj je Gorbačov preminuo u dobi od 91 godine dva dana ranije, i položio crvene ruže pored lijesa pokojnog političara.

Prema Vladimiru Pozneru, novinarskom veteranu koji je više puta intervjuirao Gorbačova i koji dobro poznaje rusku političku elitu, Putinova odluka da ne prisustvuje sprovodu bila je proračunata.

“Mislim da je to neka vrsta izjave”, rekao je Pozner (88) u intervjuu za Reuters.

“I ne mislim da je gospodin Putin poseban obožavatelj gospodina Gorbačova. To je njegovo pravo, ne mora biti. Mislim da su oni svijet vidjeli znatno drugačije”, dodao je.

Putin je kolaps Sovjetskog Saveza, koji je Gorbačov nesvjesno vodio, nazvao najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća.

Pozner, koji je rekao da se divio Gorbačovu i da mu se sviđao, iako ga je pokojni političar kritizirao u njihovom posljednjem telefonskom razgovoru, rekao je da je Putinov stav prema Borisu Jeljcinu, njegovom neposrednom nasljedniku, bio puno drugačiji.

To se može vidjeti u posve različitim načinima na koje je Kremlj pristupio pogrebu dvojice političara.

Gorbačovljevo će tijelo biti položeno u subotu u moskovskoj Dvorani stupova blizu Kremlja, gdje su održani pogrebi sovjetskih vođa Vladimira Lenjina, Josifa Staljina i Leonida Brežnjeva.

No iako će Gorbačovu biti dodijeljena počasna vojna straža, njegov sprovod neće biti državni.

Nasuprot tome, Putin je proglasio nacionalni dan žalosti kada je Jeljcin, čovjek koji ga je imenovao svojim nasljednikom, umro 2007. godine.

Putin je, zajedno sa svjetskim čelnicima, tada prisustvovao velikom državnom sprovodu u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja.

Pozner je sugerirao da je Jeljcinova želja da zasjeni Gorbačova, kojeg je mrzio, možda bila jedan od razloga raspada Sovjetskog Saveza.

“Znate da je Gorbačov prestao biti predsjednik SSSR-a zbog Jeljcina”, rekao je Pozner.

“Jeljcin je, po mom mišljenju, razbio Sovjetski Savez upravo da bi postao predsjednik. Jer dok je postojao Sovjetski Savez, postojao je i predsjednik Gorbačov. A kada je Sovjetski Savez nestao – nestao je predsjednik Gorbačov i imali ste predsjednika Jeljcina”, dodao je. (Hina)

Gorbačov je umro šokiran i zbunjen sukobom u Ukrajini, kaže njegov prevoditelj

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari